Dünya, zulmü, savaşları, bombaları durduramıyordu ama gözle görülmeyen bir virüs herşeyi alt üst ederek hayatı durdurmaya yetti. Bu yazıyı yazarken ABD’de Kovid-19 enfeksiyonu taşıyan kişi sayısı 357.000, ölü sayısı 10.783.  

Dünya, zulmü, savaşları, bombaları durduramıyordu ama gözle görülmeyen bir virüs herşeyi alt üst ederek hayatı durdurmaya yetti.

Bu yazıyı yazarken ABD'de Kovid-19 enfeksiyonu taşıyan kişi sayısı 357.000, ölü sayısı 10.783.

130.000 New York'lunun test sonucu pozitif, New York'ta virüsten ölen kişi sayısı 4758. Zirvenin başlangıcı denildi. Yani asıl kapasite zorluğu, bu bir iki haftada yaşanacak. Sonra düşebilir.

New York Valisi Cuomo'ya göre yoğun bakıma başvuran hasta sayısında azalma var, ölü sayısı da iki gündür sabit. Ancak risk, Kovid-19 hastalarının yoğun bakımda uzun süre yatıyor olması. Bu süreçte yoğun bakım üniteleri yeni hastalara hizmet veremeyeceğinden, artış dursa dahi durum riskli.

Salgının başında sosyal medyada asker transferi görüntüleri tartışılmıştı. Şimdi gerçekten New York'a 1100 asker gelmesi bekleniyor. Vali bir kısmının geldiğini bir kısmının ulaşacağını söyledi. Askeri hemşire ve doktor takviyesi yapılıyor.

ABD şu an dünyada en çok virus taşıyıcısının bulunduğu ülke. Ölü sayısında 3. sırada.

New York Valisi, Başkan Trump'a, hastanelerin sırtındaki Kovid dışı yükü azaltmak için yollanan gemiyi, Kovid hastanesine çevirmesini teklif etti… Ardından Trump New York ve New Jersey'deki gemi hastanelerin Kovid-19 hastalarını alacağını açıkladı.

Önümüzdeki günlerde New York, Detroit ve New Orleans'ta hastalığın zirve yapacağı aktarılıyor. Ayrıca New Orleans'in 200 mil batısında bir hapishanede 5 kişinin hastalıktan öldüğü, 25 hükümlü ve 21 personelin sonuçlarının pozitif olduğu aktarılmakta.

Walmart, Giant ve Trader's Joe'da çalışan 4 kişi Kovid-19'dan öldü ve gözler marketlere çevrildi. Eleman bulmaları zorlaşabilir.

Maske ve tıbbi malzeme ihtiyacını federal devlet mi eyaletler mi karşılamalı sorusu bir diğer tartışma. Bu arada 2 trilyonun ardından yeni destek paketi de gündemde.

Trump ise, Kovid-19'dan yoğun bakıma alınan Ingiltere başbakanı Johnson'a ABD'li doktorların yardımını önerdi.

ÇİN'DEN ABD'YE 166.5 MILYON RESPIRATOR

Trump, Minnesota merkezli 3M firmasıyla tedarik konusunda yapılan anlaşmayı gururla açıkladı. Bu anlaşma Defense Act kapsamında zorlayıcı şekilde gerçekleşti. Firma ağırlıklı olarak Çin'deki üretim merkezinden ithalat yapacak. İlk üç ayda 116.5 milyon maske bekleniyor. Ardından bir yıl içinde kapasitesini 2 milyara çıkaracak. N95'ler, sağlık calışanları açısından hayati önem taşımakta.

Trump yönetimi sağlık malzemelerinin ihracını zaten durdurmuştu.

3M, Kanada ve Latin Amerika'ya ABD yapımı N95 göndermeye devam edebilecek. Ancak ABD siparişleri öncelikli olmak zorunda. Kanada bu konuda tamamen ihracat yasağından hariç tutulmak icin uğraşıyor.

KAPTANI KOVAN DENİZ KUVVETLERİ SEKRETERİNE TEPKiLER

Donanma Sekreteri Thomas Modly'nin USS Theodore Roosevelt uçak gemisi kaptanı Brett Crozie'i kovmasına tepkiler var.

Kaptan Cozier, gemide askeri personelin Kovid-19 olduğuna dair mektup yazmış, 20-30 kişiye yollanan mektup basına sızmıştı. Gemiyi terk ederken, mürettebat kaptanı alkışlarla uğurladı.

Şimdiyse Kongre üyeleri Modly'nin görevden alınmasını istiyor.

Deniz Sekreterliği (Secretary of Navy) başkanın ancak bir sivili atayabildiği ve Senato onayına tabi bir pozisyon. Aday asker kökenliyse en az beş yıl ara vermiş olması gerekiyor. Modly 2019 Kasım sonu vekaleten atanmıştı.

Modly'ye göre, kaptanın tutumu ABD Deniz Kuvvetleri ve Trump yönetimini utandırdı.

Görevden almanın ardından, deniz kuvvetleri camiasından da tepkiler geldi. Üst rütbeli emekli denizciler Cozier'in personelinin güvenliğini sağlamaya çalışmasına destek verdi. Doğru karar verdiğine inanan komutanlar, görevden alınmasına şaşkın olduklarını ifade ettiler.

Modly, endişelerinin Washington'a ulaşmadığından yakınan ve mektup yazmak zorunda kalan Cozier'in, içinde bulunduğumuz iletişim çağında, mektubun sızma ihtimalini düşünmemesinin "fazla naif ve aptalca" olduğunu söyledi.

İşin ironik tarafı, Modly'nin, daha önce Çin'in otoriter yönetimini, Kovid bilgilerini saklamakla suçlayan yorumları olması.

Gemi personeliyle yaptığı konuşmadaki üslupta hayli otoriter… Önce her sözümün arkasındayım dedi, sızan konuşmaya tepkilerden sonra, kaptanın çok naif veya aptal olduğunu söylediği için özür diledi.

PANDEMİ HASTANELERİ VE EV İZOLASYONUNUN RİSKLERİ

Türkiye'de pandemi hastanelerine ek olarak sahra hastaneleri yapılıyor. Vatandaşlara e-devlet üzerinden ücretsiz maske verilecek.

Eldiven ve maske bekleyen iller vardı. Onların da eldiven, tulum ve maske edindiklerini, siper ürettirdiklerini öğrendim.

Kovid pozitif hastalarla temas edenlerin evlerine de önlemli şekilde kontrol ziyaretleri yapılıyor.

1 milyar 272 bin TL bağış toplandı.

Bunlarla birlikte Kovid'in yoğun olduğu illerde pandemi hastanelerinde hekimlerin üzerinde durduğu bir husus var.

Test yapılan ve pozitif çıkan hastaları, özellikle gelir durumu iyi olmayan ve kalabalık ailelerde yaşayanları; izole olmak üzere eve yollamanın bir çözüm olmadığına, bu kişilerin evdeki nüfusu da hasta ettiklerine şahit oluyorlar.

Hekimler, hastanede yatması gerekmeyen ve izole olmak üzere eve yollanan kişilerin, yurtlara veya okullara yerleştirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Bu kişiler toplu taşımayla eve dönüyor. Yolda hasta edebilecekleri kişiler ayrı, evdekiler ayrı riskte.

Türkiye böyle bir planlama yapabilirse diye seslerini duyuralım istedim.

Çin asemptomatik bu tarz enfeksiyonlara 14 gün müşahade ve ardından farklı lokasyonlara transferle bir 14 gün daha karantina uyguluyor.

Sağlık Bakanlığı ve il müdürlükleri bu işi organize edebilir.