HAŞR 9

Cimrilikten kurtulanlar kurtulacak olanlardır !

İmam şafiye atfedilen bir sözde, imam şafinin şöyle dediği rivayet olunur ‘’ sadece Asr suresi inse bile yeterliydi ‘’ ( mealen )

Bende diyorum ki, sadece Haşr suresi 9. Ayet bile yeterliydi.

Algıları, anlayışı, tavır ve tutumu değişen ve değiştirilen insan okuduğu, şahit olduğu ve hatta yaşadığını da, bu sakat algısallıktan hareketle yanlış ve eksik sonuçlar çıkarmaktadır.

Gelelim ayetin kendimizce anlamına

Bir tek ama bir tek ayetin, mutlak kurtuluşa götüreceğini iddia etmek, sanırım birçoğunuz için aşırı iddialı bir söylem olarak gelecektir.

Nedir cimrilik ? onu bana göre bu kadar kilit hale getiren durum nedir !?

Ayet, cimriliği yerip hor görürken, cimriliğim tersi olan cömert olmaya teşvik etmektedir.

O halde ayeti bu mantık üzere tekrar kodlayalım. ‘’ Cömert olan kurtuluşa erendir ‘’

Nedir Cömert olmak !?

Cömertlik, klasik anlayışının çok daha ötelerini kapsamaktadır. Çok daha deruni ve çok daha kapsayıcılık özelliği vardır. Cömertlik vurgusunu, sadece maddiyet üzere kodlamak, kanımca Kuran’a yapılacak en büyük zulüm olsa gerek.

Sevgide cömert olmak !

Çıkarsız, basit hesaplara düşmeden, sadece Rıza-i İlahi doğrultusunda, tefeci mantığından azade sevebilmek !

Sevgide cömert olmak. Sevginin sihrini keşfetmek ve insanı, hayvanı, nebatatı hülasa evreni sevmek…

Hoşgörü de cömertlik !

Hoş görmek, bağışlamak, hata yapılabilir anlayışını kanıksamak ve sizin gibi düşünmeyene, inanmayana, yaşamayana hoşgörü ile cömertçe yaklaşmak..

Saygıda cömertlik

Saygıya dair cimriliğin getirisi, birbirimizi boğazlamak için pusuya yatmışlığımız, kendimizle beraber hepimize hayatı zehir etmişliğimiz değil midir ? oysa saygıda cömertliği içselleştirmiş, künhüne vakıf olmuş bir toplumun böylesi vahşeti bir düşünce içerisine girebilmesi mümkün müdür ?

Tebessüm de cömertlik

Hiçbir maliyeti olmayan bir tebessümü dahi birbirinden kıskanan haleti ruhiye içerisindeyiz. Bu denli kolay ve maliyetsiz olan tebessüm, samimiyet ve içtenlik ile vücuda gelirse şayet, hem hayat ve hem de bizler birbirimiz için huzur membaı haline geleceğiz

Şefkatte cömertlik

Şefkat, ne kadar dolu, anlamlı ve sihirli bir sözcük. Bugün ki insani bunalımlarımızın başat aktörü, şefkate dair cimri oluşumuz değil midir ? bir başka ifadeyle, şefkate dair cömert olan insanın ve insanlığın saadetten azade olması mümkün değildir.

Maddi cömertlik

Doyumsuzluk, tatminsizlik ve ucu bucağı olmayan açlığımız, kendimizden başkaları için tamamen hissiz ve duyarsız olmamıza kaynaklık etti. Bu durum sonucunda cömertlik gibi bir erdemi hayatımızdan çıkarıp atmamıza neden oldu. Oysa hayatın anlamı, önemi ve kıymeti, cömert olmamıza bağlıdır.

Tefekkürde cömertlik

İnsan, gerçek değerini tefekkür ve tedebbür edebilen bir varlık olmasından almaktadır. Ve insanın erdem, özgürlük ve üretim kapasitesi de, düşüncede ki cömertliği ile eş değer olacaktır. Zerreden kürreye her şeyin perde arkasına vakıf olmaya çalışmak, bir şeyin başka şeyler ile olan ilintisine, illiyet bağına ve bunlar arasında ki renk ve ahenk uyumuna dair düşünsel cömertlik, kişinin kendisine katacağı zenginliğin yanı sıra, tüm insanlığın huzuruna devasa katkılar sağlayacaktır.

Ve ben diyorum ki, cömertlik hem dünya ve hem de ukbanın biletidir.