Rusya, Ukrayna'nın doğusuna takviye güç gönderiyor. Ancak gözlemcilere göre, Ukraynalıların karşı saldırıları nedeniyle saldırganların ilerleyişi tehlikede.....

Rusya, Ukrayna'nın doğusuna takviye güç gönderiyor. Ancak gözlemcilere göre, Ukraynalıların karşı saldırıları nedeniyle saldırganların ilerleyişi tehlikede.

Rusya'nın doğu Ukrayna'daki ilerleyişi, günlerce ertelendi. Saldırganlar, neredeyse hiçbir zemin oluşturamıyor. Plan, aslında Rus ordusunun, Donbass'taki Ukrayna birliklerinin etrafına geniş bir çember çizmesiydi. Lakin bu planlar, giderek gerçekçilikten, uzaklaşıyor gibi görünüyor. Zira Kuzeydoğuda Kharkiv yakınlarında bulunan İzyum ve Slowjansk şehirleri arasındaki eksende, birlikler neredeyse hiç ilerleme kaydetmiyor.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nden (ISW) gözlemciler, Rusya'nın oraya gönderdiği takviyeler bile muhtemelen hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Ek olarak, son üç gün içinde Ukraynalılar tarafından fethedilen Kharkiv'e birkaç başarılı karşı saldırı yapıldı.

Bu süreçte, savunucular şehrin kuzey ve doğusundaki banliyölerin kontrolünü yeniden ele geçirdi. Bunun daha fazla eylem adına sonuçları olabilir.

ISW, Rusya'nın İzyum ekseninden güçlerini çekmesi ve takviye adına Kharkiv'e göndermesi gerektiğinden şüpheleniyor. Doğu Ukrayna'da daha fazla ilerleme bu nedenle giderek olası görünmüyor. Karşı saldırıların artması muhtemel.

Kendi açıklamalarına göre Ukrayna birlikleri iki Rus savaş uçağını, çok sayıda insansız hava aracını düşürdü. Ordu, Su-25 uçağının ve düşürülen yedi insansız hava aracından dördünün, Ukrayna'nın doğusunda vurulduğunu aktardı.

Ülkenin güneyinde, liman kenti Mariupol'da hem Rus hem de Ukraynalı taraflara göre, siviller uzun süredir savaşılan çelik fabrikalarından kurtarıldı. Orada kuşatılan Ukraynalı Azak alayının komutan yardımcısı Sviatoslav Palamar, Azak çelik fabrikasını terk eden kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere 20 sivilden bahsetti. Rus haber ajansları daha önce 25 sivili bildirmişti.

Fabrika, şimdi neredeyse tamamen yok edildi. Uydu görüntülerinden alıntı yapan CNN'e göre, sitedeki hemen hemen her bina etkileniyor. Komutan Palamar, enkazın sığınaklara ve bodrumlara erişimi engellediğini aktardı.

Rusya, fethedilen bölgelerde elinden geldiğince kontrolü elinde tutuyor gibi görünüyor. İngiltere Savunma Bakanlığı'na göre, Mart ayı başlarında ele geçirilen güney Ukrayna şehri Cherson'da, ruble artık bir ödeme aracı olarak tanıtılacak. Buna göre, yeni 'Rus' şehir yönetimi, Ukrayna grivnasının değiştirilmesi gereken dört aylık bir geçiş aşaması ilan etmişti.

Bu sebeple bölgenin kontrolü büyük stratejik öneme sahiptir. Bakanlık, bunun Rusya'nın kuzeye ve batıya ilerleme yeteneğini güçlendireceğini bildiriyor. Ayrıca bu, Rusya'nın ilhak edilen Kırım Yarımadası'ndaki gücünü de güvence altına alacaktı.