On günlük tatil

Adamın biri küçük bir kasabada otele gider. Otelciye oda fiyatını sorar. Otelci '100 dolar' der. Adam 100 doları otelciye verir ve odasına çıkar. Bu sırada otele manav gelir. Otelcinin de manava 100 dolar borcu vardır. 100 doları alır ve manava verir. Manav aynı 100 doları alır ve yan taraftaki markete olan 100 dolar borcunu kapatır. Marketçinin de tüpüçüye 100 dolar borcu vardır ve o da bu para ile borcunu kapatır. Tüpçü Murat'ın da otele geceden kalan 100 dolar borcu vardır ve o parayla otelciye olan borcunu öder. Yarım saat önce odasına çıkan adam aşağı iner ve odayı beğenmediğini ve 100 dolarını geri istediğini söyler. Otelci 100 doları geri verir. Şimdi söz konusu 100 dolar, ilk veren adama geri döndü. Otelci adamdan hiç para kazanmadı ama herkes borcunu ödemiş oldu.

Döviz dışarıdan gelmediği ve esnafın arasında dolaştığı zaman böyle olur, iş görülür; ama yeni bir para kazanılmamış olur.

………………….

Bakanlar Kurulu, aldığı kararla 28-29 Ağustos günlerini tam gün, 31 Ağustos'u da yarım gün 'idari tatil' olarak ilan etti; böylece bayram tatili, 10 güne çıktı.

Buna göre, memurlar, devlet daireleri ve belediye çalışanları 26 Ağustos Cumartesi'den 5 Eylül Salı gününe kadar (Salı günü hariç) tatil olacak.

Bu on günlük idari tatil, özel sektör çalışanları kapsamıyor.

Özel sektör elemanı olup, devlete hizmet verenleri de kapsamıyor.

Bu idari iznin verilme hali, turizmin canlanması, otelcilerin para kazanmaları fikrinden doğdu.

Bir ülkenin turizminin canlanmasının göstergesi, o ülkenin dışarıdan aldığı turistler ile ölçülür.

Daha doğrusu, o ülkeye giren döviz ile ölçülür.

Önemli olan otelleri memurlar ile doldurmak değil; dışarıdan döviz getiren yabancı turistlerle doldurmaktır.

Çünkü;

Bizim bin dolar civarında maaş alan memurlarımızın kaçı o pahalı otellere gidebilecek? Ve orada üç-dört bin dolar maaş alan yabancı devlet memurları kadar harcama yapabilecektir?

Bizim, yedi yüz (700) dolar civarında maaş alan bir emeklimiz; iki-üç bin dolar maaş alan hangi yabancı ülkenin emeklileri kadar harcama yapabileceklerdir?

Kaç memurumuz, bankalara bulaşmadan, ihtiyaç kredisi almadan ailesiyle beraber sahillere gidip orada beş yıldızlı otellerde tatil yapabilecek durumdadır?

Kaç memur, kendi öz sermayesiyle bunu yapabilir?

Zaten 2017 yılında memurlar (Cumartesi ve Pazar günleri dahil olmak üzere) 113 gün resmi tatil yapıyorlar.

Bu günlük idari tatil, bizim çalışkan, üretken ve dinamik olan özel sektör çalışanlarının morallerini bozacak ve üretimi savsaklayacak bir tatildir!

Otelciler ve devlet memurları için iyi olduğu düşünülse bile; özel sektörde çalışanların psikolojilerini kötü yönden etkileyecek bir tatildir.

Bu on günlük idari tatil Türkiye Cumhuriyeti'ne döviz getirmeyen bir tatildir.

Bu idari tatil, birçok memurumuzun borç, harç, ihtiyaç kredisiyle faiz altına girmesine sebep olabilecek bir tatildir. Yukarıda otelcinin manava, manavcının markete, marketçinin tüpçüye olan sirkülasyonda para nasıl ilk sahibine dönmüşse , bu tatilde paralar sahibine yani kredi borcuna bankalara geri dönecektir.

Halbuki bizim milletçe çalışmaya ihtiyacımız var. Üretmeye ihtiyacımız var.

On günlük idari tatil, kim ne derse desin, metal yorgunluğunun devlet dairelerine sirayet ettiğinin bir göstergesidir.

Metal yorgunluğu, dünyanın en tehlikeli yorgunluğudur.

Sayın reisimiz, Recep Tayyip Erdoğan metal yorgunluğundan şikayet ettiği bir dönemde, devletin metal yorgunluğuna teslim olması, memurlarına on günlük bir idari tatil vermesi, asla hayra alamet değildir.

Vesselam...