Ülkemiz şuurlu Müslümanları tarafından yoğun bir şekilde eleştirilen İstanbul Sözleşmesinden çıkılması Müslümanları sevindirirken bazılarını derinden üzmüştür.

Ülkemiz şuurlu Müslümanları tarafından yoğun bir şekilde eleştirilen İstanbul Sözleşmesinden çıkılması Müslümanları sevindirirken bazılarını derinden üzmüştür.

Böyle bir sonucun gerçekleşeceğine ihtimal vermeyen çevreler hayal kırıklığı içerisinde tepkilerin dozunu öyle kaçırdılar ki, bilerek veya bilmeyerek İslam karşıtlığına dönüştürdüler.

Kullandıkları en önemli araç insan olan her insanın içini acıtan kadın cinayetleri ve kadına olan şiddettir!

Elbette ki, bu sorun çok büyük bir sorun olup her vatandaş çözümüne sorumluluğu nispetinde katkı yapmak zorundadır.

Çözümün yolu KISAS iken bugüne kadar televizyonlara yorumcu olarak katılanların hiç birinin 'KISAS' ile ilgili bir sözüne rastlamadım.

Herkes yaşanan sorunlara kendi ideolojik penceresinden bakarak çözüm yerine çözümsüzlüğe sebep olmaktadırlar.

Ayasofya Başimamı Mehmet Boynukalın'ın 8 Mart günü:

'Cinayet cinayettir; cinsiyet değiştirmez; erkek, kadın, çocuk, büyük kimin başına gelirse gelsin ilkemiz: 'Sizin için kısasta hayat vardır' ilahi düsturudur. Sürekli 'kadın cinayetleri' vurgusu, kadını erkeğe düşman etmeye çalışan bir sloganik medya propagandasıdır' sözüne sadece seküler kesimden değil, çakma muhafazakarlardan da tepkiler gelmiştir.

Kişilerin kim olduğuna girmeyeceğim, merak edenler internete girerek görebilirler; ancak, kimin olup olmadığı hiçte önemli değil, önemli olan sorunlara çözüm aramaktır.

Kim nasıl tepki verir bilemem; ancak, hoca çözümün adresini vermiştir. Adres belli olup bunun dışında ne yaparsan yap çözüme ulaşmak kolay değildir.

Ben buna yüzde 99 değil, yüzde 100 inanıyorum; çünkü, çözümün tek yolu olan 'KISAS' Allah(c.c.)'ın kesin emridir. 'KISAS' açıklamasına geçmeden önce Hocanın:

'Ülkemizde bu alanda yaşanan sorunların kaynağı Batıdan gelen ve bizim din, örf ve adetimize uymayan düzenlemelerdir. Sorunun kaynağı olan yerde çözüm aramak beyhude bir uğraştır. Müslümanlar çözümü Rab'lerinin dediğinde aramalı' sözünü de çok önemli ve yerinde buluyorum.

-KISAS nedir?

Açıklamaya geçmeden şunu kesin olarak belirteyim ki, 'KISAS' farz olup 'bu devirde KISAS mı olur', 'ben kabul etmiyorum' gibi sözler kişiyi İslam dininden çıkarır ki, söz ve davranışlarımızın nereye varacağına çok dikkat ederek konuşalım.

Uygulanır ve uygulanmaz; ancak, Allah(c.c.)'ın hükümleri kıyamete kadar geçerlidir. Bu nedenle kısas bu zamanda uygulanmaz diye bir şey yoktur.

İnanır veya inanmazsınız onu bilemem; ancak, azıcık insan olan her gün haberlerde izlediğimiz içimizi acıtan, sinirlerimizi bozan başta kadın cinayetleri olmak üzere tüm cinayetlerin durmasını ister.

İstemiyorsanız bırakınız Müslüman olmayı insan bile değilsiniz hatta hayvandan da aşağısınız bu böyle biline!

Kısas ile ilgili birçok Ayet-i Kerime olmakla birlikte Bakara Suresinin 179. Ayet-i Kerimesinde Allah(c.c.):

"Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır. Umulur ki suç işlemekten sakınırsınız"(Bakara, 2/179) buyurmaktadır.

Kısas hususu çok ayrıntılı olduğu için çok ayrıntıya girmeyeceğim; çünkü, yanlış bir yorumlamadan korkuyorum.

Ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyenler güvenilir ehli sünnet kaynak ve uzman kişilerden bilgi alabilirler.

Kısaca KISAS; kasten adam öldürme ve müessir fiil suçlarında suçlunun işlediği fiile denk bir ceza ile cezalandırılmasıdır.

Maktülün yani öldürülen kişinin yakınları katil hakkında 'KISAS' isteme hakkına sahip oldukları gibi 'DİYET' ve 'AF' yolunu da seçebilirler.

Yukarıda da açıkladığım gibi bu husus çok ayrıntılı olup kısaca açıklanamaz. Çünkü, öldürmede de bir takım farklılıklar vardır. Nedir bunlar:

1-Cani, katil ruhlu insanlar var ki, bunlar çok basit sebeplerle cinayet işleyebiliyorlar. Bu katillerin işlediği cinayetlere haber bültenlerinde sık sık rastlıyoruz.

Önceki yıl hapishaneden izinli çıkan bir cani para için bir üniversite öğrencisini katletti. Sevgili, ayrılmış eş ve trafikte işlenen cinayetlerin sayısı belli değil!

2-Öldürme kasti olmayıp kaza sonucu ölüme sebep olanlar.

Bu olaylara başta trafik olmak üzere silah atılan düğünlerde sık sık rastlıyoruz.

3-Borç alacak, namus, kan davaları gibi nedenlerle bile isteye öldürme olaylarına da sık sık rastlanmaktadır.

Cani, seri katiller için KISAS direkt uygulanarak diğer insanların hayatı kurtarılmaktadır.

Adam cinayetten hapiste yatıp ya cezasını tamamlayarak ya da izinli çıkıyor ve çıkar çıkmaz bir kişiyi daha öldürebiliyor.

Bu kişiye işlediği cinayetten dolayı KISAS uygulansaydı başkalarını öldüremeyecekti.

-Kısasa karşı olanlar Allah(c.c.) göstermesin bu katil sizin bir yakınınızı öldürseydi ne yapardınız?

İslam'ın diğer uygulaması 'DİYET' olup kısaca; ölen kimseye bedel olarak verilen mal veya nakit paraya "diyet" denir

Bazıları yakını öldürülen birinin diyet karşılığı para veya bir mal almasını onur kırıcı gibi görebiliyorlar ki bu doğru değildir.

Böyle bir durum Allah(cc)'ın caiz gördüğünü caiz görmemeye sebep olur ki, bunun vebali çok büyüktür.

Bir de maktulün yakınları tarafından 'AF' edilmesi var. Bu da ayrıntılı bir konu olup girmeyeceğim.

Sonuç olarak; KISAS uygulamasına ülkemizde geçilmeyeceğini bilmeme rağmen çözümün KISAS uygulamasında olduğuna inanıyor ve bunun Müslümanlar tarafından bilinmesini de istiyorum.