Belirtileri

Obezite, vücut kitle indeksiniz 30 veya daha yüksek olduğunda teşhis edilir.

VKİ Kilo durumu

18.5'in altında zayıf

18,5-24,9 Normal

25.0-29,9 Kilolu

30.0 ve üstü Obezite

Obeziteye Neden Olan Yaşam Tarzı

  • Sağlıksız diyet.: Kalorisi yüksek, meyve ve sebzeden yoksun, hazır gıda, yüksek kalorili içecekler ve büyük porsiyonlarla dolu bir diyet, kilo alımına katkıda bulunur.
  • Sıvı kaloriler: İnsanlar pek çok kaloriyi, özellikle de alkolden alınan kalorileri, tok hissetmeden içebilirler. Şekerli alkolsüz içecekler gibi diğer yüksek kalorili içecekler, önemli kilo alımına katkıda bulunabilir.
  • Hareketsizlik: Hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa, her gün egzersiz ve rutin günlük aktivitelerle yaktığınızdan daha fazla kaloriyi kolayca alabilirsiniz. Bilgisayar, tablet ve telefon ekranlarına bakmak hareketsiz bir aktivitedir. Ekran karşısında geçirdiğiniz saatlerin sayısı, kilo alımı ile büyük ölçüde ilişkilidir.

Obezite ne gibi hastalıklara yol açar?

Obezite ve Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Yıldırım, '' Obezite vücudun tüm sistemlerinde bozukluğa yol açar. Uzmanlar, obez kişilerin yaşıtlarına göre 12-15 yıl daha az yaşadığını söylemektedir. Obezite, tip 2 diabetes mellitus (Şeker hastalığı), hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, yağ metabolizması bozuklukları, uyku apnesi, reflü, cinsel bozukluklar, kemik ve eklem sorunları, solunum sistemi bozuklukları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Obez hastaların dış görünümleri bozulduğu için bu hastaların sosyal yaşam ve ruh sağlığı da bozulmakta, depresyon gibi birçok sorunlar ortaya çıkmaktadır. Obez hastalarda meme ve kalın barsak kanserleri gibi bazı kanser türleri daha çok görülmektedir' 'dedi.

Obezite tedavisi nasıl olmalıdır?

Doç. Dr. Osman Yıldırım, ''Obezite tedavisinde 1. Diyet 2. Egzersiz 3. İlaç tedavisi 4. Cerrahi tedavi seçenekleri vardır.

Tedavide diyet ve egzersizin büyük rolü vardır. Öncelikle hastalar yaşam tarzını değiştirmelidir. Hastalar iyi bir beslenme eğitimi almalı, bu konudaki yanlışları öğrenmelidir. Egzersiz mutlaka hayatın içinde yer almalıdır. Tüm bunlar yetersiz kaldığında belli grup hastalarda ilaçlar denenebilir. Ancak bunların da çoğunun ciddi yan etkileri tespit edilmiş olup, günümüzde hala çok etkili, yan etkisi az bir ilaç yoktur.

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki morbid obezite tedavisinde cerrahi dışı yöntemlerle kalıcı kilo verme oranı %2 civarındadır. Günümüzde morbid obezitenin kalıcı ve etkin tedavisi cerrahidir.

Obezite tedavisi tamamen bir ekip işidir. Endokrinoloji, genel cerrahi, psikiyatri, beslenme ve diyet uzmanlarından oluşan bir ekip hastayı değerlendirmeli, tedavi yöntemini belirlemelidir'' dedi.