Bakan Kacır, Türkiye'nin klinik araştırmalar için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan (TİTCK) onay alan ilk ilaç adayını geliştirdiğini belirtti.

Kacır, yaşam bilimlerinde ülkenin üretim ve teknoloji geliştirme kapasitesini artıran ve sağlık endüstrisine yeni kazanımlar sunan bir proje olan "Yaşam Bilimleri KOBİ'leri İçin Küresel Rekabetçiliğe Doğru AR-GE Destek Laboratuvarlarına Destek Projesi"ni tanıttığı bir toplantıda bu müjdeyi verdi. Toplantıya Avrupa Birliği Komisyonu'ndan Iliana Ivanova, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve akademisyenler de katıldı.

Bakan Kacır, ülkenin ekonomik bağımsızlığının teknolojik yetkinlikle eş değer olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmet sunma kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, katma değerli üretim ve yenilikçi ekosistem oluşturmanın uluslararası alanda daha fazla söz sahibi olmayı sağlayacağını ifade etti.

Kacır, sağlık sektöründe yerlileşme hamlesine hız verdiklerini ve geçen yıl sadece sağlık sektöründe 404 yatırıma teşvik belgesi düzenleyerek 62 milyar liradan fazla yatırımı hayata geçirdiklerini açıkladı. Ayrıca, biyobenzer ilaçlardan kanser ve otoimmün ilaçlara, ortopedik cihazlardan yenilikçi eşdeğer ilaçlara kadar 22 milyar lirayı aşan 56 yatırım projesini desteklediklerini belirtti.

Sağlıkta güçlü bir üretim altyapısının AR-GE ve inovasyon yetkinliği ile mümkün olduğunu vurgulayan Kacır, Türkiye'deki AR-GE çalışmalarını ve yenilikçi girişimleri desteklediklerini söyledi. Son 22 yılda, sağlık alanında 9 bin 500'den fazla projeye ve 17 bine yakın kişiye 41 milyar lira destek sağladıklarını ifade etti.

Bakan Kacır, Boğaziçi LifeSci'de gerçekleştirilen çığır açıcı araştırmalarla Türkiye'nin önemli bir başarı elde ettiğini belirtti. Prof. Dr. Rana Sanyal ve ekibinin geliştirdiği ilacın Türkiye'nin kendi kaynaklarıyla geliştirilen ve fikri hakları tamamen ülkeye ait olan ilk ilaç adayı olduğunu vurguladı. Bu başarının, Türkiye'nin teknoloji ekosisteminin küresel pazarlara açılmasına destek olacağını ifade etti.

Son olarak, Türkiye'nin yaşam bilimleri alanında daha da ileriye taşınması için destek programları oluşturduklarını ve AR-GE çalışmalarına ivme kazandıracaklarını belirten Kacır, ülke ekonomisinin katma değer ve teknoloji odaklı dönüşümüne önemli bir katkı sağlanacağını vurguladı.

Kaynak: AA