California Üniversitesi'nde araştırmacılar, geçirdiği kaza sonucu felç kalan bir adamın cümleler halinde iletişim kurmasını sağlayan ve beyninden ses yoluyla giden sinyalleri doğrudan bilgisayar ekranında metne dönüştürdüler.

Beyin cerrahı Edward Chang, uzun yıllardır felçli kişilerin konuşamasalar bile iletişim kurmalarını sağlayacak bir teknoloji geliştirmeye çalışıyordu. Dr. Chang, "Bildiğimiz kadarıyla bu, felçli ve konuşamayan birinin beyin aktivitesinden tam kelimelerin doğrudan kodunun çözülmesinin ilk başarılı gösterimi, beynin doğal konuşma mekanizmasına dokunarak iletişimi yeniden kurma konusunda güçlü bir etki gösteriyor'' dedi.

Her yıl binlerce insanın felç geçirdiğini söyleyen Chang, oluşturdukları sistemin daha da gelişmesi ile birlikte felçli insanların bir gün tam olarak iletişim kurabileceklerini aktardı.

Bu teknoloji ile bir bilgisayar, beyin aktivitesinin kodunu çözerek ve cümleleri dakikada 15 kelimeden fazla bir oranda, yaklaşık yüzde 75'lik bir doğrulukla ekranda görüntüledi.Toplamda 50 farklı kelimenin beyinde yarattığı aktivite gözlemlendi.