Oxford Üniversitesi Sağlık Departmanındaki araştırmacılar, 1,4 milyondan fazla insanı kapsayan araştırmada, geleceğe yönelik en kapsamlı sistematik incelemelerini gerçekleştirdiler.

Çalışma katılımcıları ayrıntılı diyet değerlendirmelerini tamamladı ve sağlıkları 30 yıla kadar takip edildi.

Genel olarak, analizden elde edilen veriler şunları göstermiştir:

Her 50 g/gün daha yüksek işlenmiş et ( jambon ve sosis) alımı, koroner kalp hastalığı riskini %18 oranında artırıyor.

Her 50 g/gün daha yüksek işlenmemiş kırmızı et (sığır, kuzu ) alımı, koroner kalp hastalığı riskini %9 artırıyor.

Uzmanlar bulguların, kırmızı etteki yüksek doymuş yağ içeriği ve işlenmiş etteki sodyum (tuz) nedeni ile olabileceği görüşünüde taşıyor.

Yüksek doymuş yağ alımı, zararlı düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol düzeylerini artırırken, aşırı tuz tüketimi kan basıncını yükseltir. Hem LDL kolesterol hem de yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı risk faktörü taşımaktadır.

Aynı araştırma ekibinin daha önceki çalışmaları, orta düzeyde kırmızı ve işlenmiş et alımının bile bağırsak kanseri riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir

Araştırmanın başyazarı Dr Keren Papier şunları söyledi: "Kırmızı ve işlenmiş et sürekli olarak bağırsak kanseri ile bağlantılıdır ve bulgularımız kalp hastalığında ek bir rol olduğunu düşündürmektedir. Bu nedenle, kırmızı ve işlenmiş et tüketimini sınırlamaya yönelik mevcut öneriler, koroner kalp hastalığının önlenmesine de yardımcı olabilir.'