Yeni teknik ve bilimsel gelişmeler, “Bebeksiz ev kalmayacak” dedirtti. Sıfır spermli denilen ve ‘umutsuz’ olarak görülen erkekler için ‘ROSİ’ tekniği ile henüz gelişmemiş öncül sperm hücreleri tespit edilip çocuk sahibi olabileceklerinin müjdesi verildi. Kadınlar için de yumurtada kök hücre tedavileri umut verdi. Kongrede, yasa dışı tüp bebek işlemlerinin sonlanması için, devletten, ücretsiz kadınların isteğe bağlı olarak yumurtalarını dondurabilmelerinin önü açılması talep edildi.

42 ülkeden 1200'ü aşkın bilim insanın katılımıyla ilk kez Türkiye'de Dünya Tıp Bebek Kongresi düzenlendi. Kongrede bebek sahibi olamayan çiftler için devrim niteliğinde gelişmeler sunuldu.

Rahim ameliyatlarında dünyaca ünlü ve Türkiye doğumlu Prof. Victor Gomel, canlıdan rahim nakillerinin hem alıcı hem verici için çok riskli olduğunu belirterek, bunun yerine kadavradan nakil ya da taşıyıcı annelik gibi alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Gomel, "Türkiye'de yasalar gereği taşıyıcı annelik, yumurta ve embriyo bağışı yasal değil. Yasalar kişileri korumak için değil ancak rahim nakilleri de hem alıcı hem de verici için çok ağır komplikasyonlar içeriyor. Bu nedenle bu riski almaya gerek yok" dedi.

Dünya Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Timur Gürgan ise Türkiye'de taşıyıcı anneliğin hem yasal olarak hem de dini olarak kabul görmediğini hatırlatarak, "Bizim ne başkasının rahmine, spermine ya da yumurtasına ihtiyacımız olmaması için devletin sosyal dondurma konusunda adım atmalı. İsteyen her vatandaş istediği yaşta sperm ya da yumurtasını dondurarak istediği yaşta ve zamanda eşinden anne-baba olma şansını yakalayabilir" dedi.

Prof. Erol Tavmergen ise, sosyal dondurmaya izin verilmediği için kadınların sırf çocuk sahibi olabilmek için istemedikleri kişilerle evlenebildiğine dikkat çekerek, "Bu durum ciddi sosyolojik olaylara neden oluyor. Bir taraftan çocuk sahibi olmak isterken mutsuz evlilik ya da hamileyken boşanmayla sonuçlanan durumlar ortaya çıkabiliyor. Devlet, dondurma işlemini herkes için erişebilir ve yasal duruma getirmeli" diye konuştu.

ROSİ TEKNİĞİ ÇIĞIR AÇACAK

Prof. Gürgan, kongrede sonuçları açıklanan Round Spermatid Enjeksiyonu (ROSI) olarak isimlendirilen yöntemin, dünyanın saygın bilim dergilerinden PNAS'ta yayımlandığını söyledi.

Özellikle mevcut yöntemlerle 'sıfır sperm' diye adlandırılan erkeklerde, hem biçimsel hem fonksiyonel olarak normal olmayan, bu haliyle çocuk yapabilme yeteneği bulunmayan ve "öncü sperm" olarak tanımlanan yuvarlak (round spermlerin) belirlenmesine olanak sağladığını anlattı. Gürgan, "Öncü sperm bulunması halinde bunlar alınarak, özel bir yöntemle sperm kalitesi artırılıyor, geliştiriliyor ve yumurta ile döllemeye hazır hale getiriliyor. Sonuçlar çok umut vaad ediyor. Çalışmanın sonuçlarına göre toplamda 86 kadından elde edilmiş 734 yumurtanın, bazı özel teknikler kullanılarak aktive olması sağlandı. Öncü spermler (Round spermler) kullanılarak, yaklaşık yüzde 60'lık döllenme oranı elde edildi.Geliştirilen embriyoların transfer edilmesiyle ise yaklaşık yüzde 20 ile 30 adet gebelik sağladı. Bu gebeliklerin sonucunda ise 14 canlı, sağlıklı ve daha da önemlisi ise herhangi bir genetik rahatsızlığı olmayan bebek dünyaya geldi" dedi.

TÜRKİYE'DE DE UYGULANACAK

Türkiye'de de bu yöntemin uygulanmaya başladığını söyleyen Prof. Gürgan, Japonya'da bu yöntemi uygulayan Prof. Tanaka'nın yanına eğitim almak üzere Türk hekimlerin gönderileceğini söyledi.