Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter’ın yeni CEO’su Elon Musk’a "Lütfen geçtiğimiz dönemlerde Twitter üzerinden Türkiye siyasal hayatına ne tür müdahaleler yapıldığını açıklayın" çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter'ın yeni CEO'su Elon Musk'a "Lütfen geçtiğimiz dönemlerde Twitter üzerinden Türkiye siyasal hayatına ne tür müdahaleler yapıldığını açıklayın" çağrısı yaptı.

Başkan Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca Başkanlığın konferans salonunda düzenlenen "Yapay Zeka Çağında Dezenformasyonla Mücadele Yöntemleri" panelinin açılışında konuştu.

Dezenformasyon kavramının son yıllarda Türkiye'de popüler olduğunu, Türkiye'nin dezenformasyona uluslararası alanda en fazla maruz kalan ülkelerden biri olduğunu ve bu tehlikeye karşı son dönemde yürütülen güçlü mücadele nedeniyle bu kavramın sıklıkla kullanıldığını ifade eden Altun, dezenformasyonun bugün tüm insanlığı tehdit eden bir virüse dönüştüğünü belirtti.

Sözlerine dezenformasyonun, her şeyden önce temelinde doğru ve temiz iletişim olması gereken toplumsal varoluş için bir tehlike oluşturduğunu ifade ederek devam etti.

Yalan haberin, sadece bugünün meselesi olmadığına, modern medyanın kurumsallaşmasıyla birlikte insanlığın yalan haber sorunuyla karşı karşıya kaldığını bildirdi.

ENFORMASYON İÇİN DEĞİL, DEZENFORMASYON İÇİN SAVAŞILAN BİR DÖNEMİ TECRÜBE EDİYORUZ

Başkan Altun, siyasi tarih ve iletişim tarihinin iktidar mücadelesi için yalan habere başvuran medya organlarıyla dolu olduğunu ifade ederek, konvansiyonel medyanın hakim olduğu zamanlarda yalan haberin bir meslek günahı, bir istisna, kötü amaçlar için kullanılan bir araç olduğunu kaydetti.

Medyanın kendi dinamikleri içerisinde sıkıntılı süreçler yaşansa da geçmişte yalan habere dayalı manipülasyon haberciliğinin mesleki itibar ve kariyer açısından olumsuz karşılıkları olduğunu biliyoruz. Ne yazık ki, yeni medyayla birlikte durum değişti, medya meslek ilkeleri, öz itibar kaygıları kurumsal karşılıklarını yitirdi. Bugün, yalan haberin sıradanlaştığı bir medya düzeni, ekosisteminin içindeyiz. Dezenformasyon bu dönemin başat kavramı hatta başat değerine dönüşmüştür. "

"GAZETECİLİK FAALİYETİNİN DAHA ÇOK REYTİNG İÇİN YAPILABİLDİĞİNİ GÖRÜYORUZ"

Günümüz medyasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Altun "Çoğu kişinin kendisini rahatlıkla haberci, içerik üreticisi olarak gördüğü ortamda tam anlamıyla bir kaos ve anomi yaşandığını görüyoruz. Gazetecilik faaliyetinin gerçeğe ayna tutmak için değil, daha çok sansasyon, daha çok reyting, daha çok popülerlik kazanmak için yapılabildiğini görüyoruz. Hal böyle olunca da dezenformasyon, toplumsal hayatta en fazla dikkat edilmesi ve sorunsallaştırılması gereken ana unsurlardan biri haline geliyor. İşte son birkaç gündür örneğin sözde bir muhabirin, masum bir çocuğa dikte ettirdiği bir ifade üzerinden kurgulanan yalana, çarpıtmaya hep birlikte şahitlik ettik. Bu yalana sarılarak siyasi rant devşirme çabalarını gördük ne yazık ki. Bu olay, ideolojik ve siyasi saplantıları uğruna yalana ve dezenformasyona sarılanların demokrasimiz ve toplumsal huzurumuz açısından ne denli büyük bir tehdit oluşturduğunu gözler önüne sermiştir. Yaşanan son hadise, her türlü dezenformasyon faaliyetiyle mücadelenin toplumumuz için ne denli önemli olduğunu göstermiştir."

Medya için utanç verici bu tür hadiselerin bir daha yaşanmaması amacıyla gerekli çabayı hep birlikte sergileme çağrısında bulunan Altun, 'Ben kasten yanıltıcı ve toplumu kışkırtıcı bu dezenformasyona karşı gerçeği ortaya çıkaran herkese, bütün basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Bu olayın arka planını aydınlatmaya yönelik çaba sarfeden mesai arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.' Dedi.