Savaşın dengesi her gün, çoğunlukla öğle saatlerinde gelir: Bir okula yapılan roket saldırısında sekiz sivil öldürülür. Patlayıcı cihazlar tarafından tahrip edilen birkaç köprü gibi, bombardımanda beş kadın öldü. Hava saldırısında radyo direği imha edildi.

Savaşın dengesi her gün, çoğunlukla öğle saatlerinde gelir: Bir okula yapılan roket saldırısında sekiz sivil öldürülür. Patlayıcı cihazlar tarafından tahrip edilen birkaç köprü gibi, bombardımanda beş kadın öldü. Hava saldırısında radyo direği imha edildi. El bombasıyla iki çocuk hayatını kaybetti. Yemen'deki iç savaştaki sivil kayıpları sayan Sivil Etki İzleme Projesi'nde, ölüm ve yıkım günlük yaşamın bir parçası haline geldi. Kısa ve gerçeklere dayanan tek satırlık cümlelerle sarmalandı. Yemen yıllardır silahlı çatışmalarla parçalandı. Dar kıyı ovasında, kasaba ve köylerde, engebeli dağlarda ve çöl platolarında kurulu olup, Devlet ve ekonomi, büyük ölçüde çöktü. Milyonlarca aile ancak gıda, ilaç ve yardım kuruluşlarından alınan nakit ödemelerle ayakta kalabiliyor. Açlık krizine rağmen, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) şimdi ülkede ihtiyacı olanlar için gıda tayınlarını kesmek zorunda. WFP'nin parası yok. En az 145.000 savaş zayiatı, ACLED analiz projesine göre, savaş 145.000'den fazla insanı öldürdü. BM'ye göre savaşın dolaylı sonuçları da hesaba katılırsa, ölüm sayısı iki kat daha fazla. 2022'de ıstırabın sonu görünmüyor, aksine İran destekli Husi isyancılar, bu hafta çatışmalarda kuzeydeki hükümet kontrolündeki son şehir olan Marib'i hedef alıyor. Muhtemelen harap olan tüm ülkeyi ele geçirme girişimidir. Husileri geri püskürtmek isteyen Suudi Arabistan çevresindeki askeri ittifak, ağır bombalamalarla karşılık veriyor. Aralık ayının sonunda koalisyon, yalnızca bu yıl 30.000 Houthi savaşçısını öldürdüğünü açıkladı. Bunlar şu anda güneyden ve batıdan Marib'e doğru ilerliyorlar.

BM'nin Yemen arabulucusu Hans Grundberg, "Son birkaç haftadaki tırmanış, Yemen'de yıllardır gördüğümüz en kötü olaylardan biri" dedi. Sivillerin yaşamlarına yönelik tehdit artıyor. Grundberg'e göre, Marib çevresinde devam eden çatışmalar da çatışmaya siyasi bir çözüm bulma şansını baltalıyor. "2021 Yemenliler için trajik bir şekilde bitiyor." Salih el-Asudi'ninki gibi aileler adına, sürekli yeni yer değiştirmeler döngüsünde kendi hayatta kalmaları için bir dayanıklılık yarışıdır. New Humanitarian haber sitesine verdiği demeçte, kendisi ve 14 kişilik ailesi, 2015'ten beri ilki Marib barajının yakınında olmak üzere üç mülteci kampında yaşıyor. "Giderek daha fazla olduk. Binlerce aile Marib Barajı'na yerleşti. Sudan başka bir şeyimiz yoktu.' 2021'in başında Marib çevresinde tahmini olarak 800.000 yerinden edilmiş insan yaşıyordu. Eylül ayından bu yana yaklaşık 50.000 kişi yeniden tahliye edildi. Almanya'dan Suudi Arabistan'a silah ihracatı yasağı Başlangıçta Suudi Arabistan, 2015 yılında Yemen'i bombalamaya başladığında, ezeli rakibi İran'ın etkisini azaltmak istiyordu. BM, Husilerin diğer unsurların yanı sıra İran'dan 'önemli miktarda silah ve parça' aldığına dair artan kanıtlara sahip. Ancak gazeteci Jamal Khashoggi'nin öldürülmesinden sonra zaten uluslararası alanda izole olan Suudi Arabistan için savaş giderek büyüyen bir sorun haline geldi. Amerika Birleşik Devletleri veya İngiltere ile yapılan silah anlaşmaları, Yemen'e yönelik birçok eleştiriyi de beraberinde getiriyor. Almanya da bu savaş nedeniyle Suudi Arabistan'a ihracat yasağı getirdi.

Her ay kendi kapılarının önünde Riyad için çok fazla olur. Husiler şimdi güney komşusundan Suudi Arabistan'a roketler, seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla haftalık olarak saldırıyor, krallığın savunmada mühimmatı tükeniyor gibi görünüyor. Wall Street Journal kısa süre önce, hükümet kaynaklarına atıfta bulunarak, ABD, Körfez ve Avrupa'daki müttefiklerinden erzak istediğini bildirdi. Bilim ve Politika Vakfı'ndan uzman Guido Steinberg, "Zafer şansı olmayan yüksek maliyetler ve riskler" diyor. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri muhtemelen çekilecek Güney ve batıda, aynı zamanda ittifakın ortakları olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden birlikler, son zamanlarda kendilerini yeniden konumlandırdılar. BM'nin Yemen uzman panelinin eski üyesi Gregory Johnsen'e göre, bu her iki ülkenin de çatışmadan çekilmek istediğinin kesin bir işareti. Her ikisi de İran'a temkinli bir diplomasi ile yaklaştıktan sonra, Riyad ve Abu Dabi, Tahran'la kendi Yemen anlaşmaları üzerinde bile çalışabilir gibi görünüyor. Şu ana kadar ne BM ne de ABD kapsamlı bir barışı müzakere etmeyi başaramadı.