Yükseköğretim Kurumları Sınavı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı
12 Eylül Perşembe günü Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili bazı temel bilgiler açıklandı. Merakla beklenen diğer kısımların da yakında açıklanması bekleniyor.
YKS bu seneden itibaren uygulanacak. Yani öğrencileri eski sisteme göre hazırlamaya çoktan başlamış olan kurs merkezleri yeniden program yapmak zorunda kalacaklar. Öğrenciler de bazı dersleri çalışmayı bırakacak, bazılarını ise daha çok çalışacaklar.
Yeni sistemin en önemli iddiası sınavları bir günde bitirmek. Dil sınavına girmeyi planlayan az sayıda öğrenciyi hesaba katmazsak YKS bir cumartesi günü iki oturum halinde yapılacak ve bitecek. Birinci oturumunun adı Temel Yeterlilik Testi olacak. TYT’den 200 ve üstü puan alan bir aday bir sonraki sene istemesi halinde TYT’ye katılmayabilecek.
40 Türkçe ve 40 matematik sorusunun sorulacağı Temel Yeterlilik Testi %40 değerinde olacak. Ara verildikten sonra ikinci oturum yapılacak. İkinci oturum %60 etkili olacak. İkinci oturumdaki 4 farklı testten en az ikisini çözmek yeterli olacak. İsteyen 3. veya 4. testi de çözebilecek. Bu testler her birinden kırkar soru sorulmak üzere Matematik, Fen, Sosyal ve Edebiyat-Coğrafya-1 şeklinde olacak.
Yeni sistem ciddi anlamda bir sadelik barındırıyor. Sınavda sayısal sözel, eşit ağırlık ve dil olmak üzere sadece 5 puan türü hesaplanacak. Daha önce 18 puan türü hesaplanıyordu. Ayrıca lise eğitimini ve müfredatını güçlendirmek de amaçlanıyor. Sınavlar muhtemelen okullar kapandıktan sonra yapılacak ve öğrencilerin sınavlara kadar okula devamı sağlanmaya çalışılacak.
Yeni sistemde Hukuk bölümü isteyen biri bu dersleri lisede gördüğü halde hiç Tarih ve Felsefe testi çözmeyecek. Sadece ikinci oturumda edebiyat testi ile beraber Coğrafya çözecek. Edebiyat bölümü isteyen biri lisede fen dersleri gördüğü halde hiç fen çözmeyecek. Tıp isteyen biri hiç Tarih, Coğrafya ve Felsefe çözmeyecek. İngilizce öğretmeni olmak isteyen biri hiç Sosyal ve Fen çözmeyecek.
Bu yönüyle yeni sistemde ortaöğretimi zora sokacak noktalar da yok değil. Öğrenciler sınavda sorulmayacak derslerin öğretmenleri ile karşı karşıya gelebilir. Dersleri dinlemek istemeyebilirler.
Yine bazı derslerin ağırlıklarının ve soru sayılarının ciddi oranda değiştiğini görüyoruz. Daha önce tıp fakültesine gitmek isteyen bir aday için fen dersleri %53 ağırlıkta iken şimdi %30 ağırlıkta olacak. Yine fizik, kimya ve biyolojide 130 soru yerine 40 soru ile karşılaşacak. Uzmanlar yüzlerce konudan soru seçmekte ciddi anlamda zorlanabilir.
Fen ve Sosyalin değeri azalırken. Matematik ve Türkçenin değeri arttı. Örneğin tıp fakültesine gitmek isteyen bir aday için matematik testleri daha önce %29 ağırlıkta iken şimdi %50 ağırlıkta olacak. Bu aday için Türkçenin ağırlığı daha önce %11 iken şimdi %20’ye çıktı…