Savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov görüşmeler adına bir araya geldi. Görüşme sonuçsuz kaldı.

Savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov görüşmeler adına bir araya geldi. Görüşme sonuçsuz kaldı.

Türkiye'de bir araya geldiler: Kuleba'ya göre, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna ve Rusya'nın iki dışişleri bakanı Dmytro Kuleba ve Sergey Lavrov arasındaki ilk doğrudan görüşmelerde ateşkes yönünde herhangi bir ilerleme olmadı. Kuleba, Antalya'daki görüşmenin ardından, bu formatta başka bir görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

En zor durum, şu anda Ukrayna'nın kıyı kenti Mariupol'da. Kuleba, Azak Denizi'ndeki kent için insani koridorlar üzerinde anlaşmanın mümkün olmadığını söyledi. Mariupol, günlerdir Rus birlikleri tarafından kuşatılmış durumda. Şehir yönetimine göre, şu anda şehirde ne elektrik ne de su var.

Lavrov, Ukrayna'nın gelecekte tarafsız olması gerektiğini yineledi. NATO, Rusya'nın güvenliği konusunda karar veremez. Aynı zamanda Rusya, Ukrayna için güvenlik garantilerini tartışmaya hazır.

Kuleba başka ne dedi?

Ukrayna teslim olmayacak.

Ülkesi "dengeli" bir diplomatik çözüme hazır.

Ülkesindeki savaş durumu nedeniyle Lavrov ile yüz yüze oturması kolay olmadı.

Lavrov ne dedi?

Rus dışişleri bakanı, Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'daki bir doğum hastanesine saldırı iddialarını asılsız olarak reddetti. Hesabına göre, artık orada herhangi bir sağlık personeli yoktu, lakin iddiaya göre Ukraynalı Azak taburundan ultra radikal savaşçılardan oluşan bir kamp vardı. Bilgi doğrulanamıyor, fakat saldırının hemen ardından klinikte ve tesiste çekilen fotoğraflar, Lavrov'un iddialarının savaş propagandası olduğunu gösteriyor.

Ukrayna, gelecekte tarafsız olmalı. NATO, Rusya'nın güvenliği konusunda karar vermek zorunda değil.

Batı'yı, Ukrayna'ya ölümcül silahlar sağladığı için tehlikeli davranışlarla suçladı. Aynı zamanda Rusya, Ukrayna için güvenlik garantilerini tartışmaya hazır.