İsterseniz sizlerle birlikte Rus Elçisi’nin katilinin kim olabileceği ve potansiyel katiller ya da maktulün ölümünden çıkarı olanların listesini sunalım.

İsterseniz sizlerle birlikte Rus Elçisi’nin katilinin kim olabileceği ve potansiyel katiller ya da maktulün ölümünden çıkarı olanların listesini sunalım.

  1. Amerika: Katilin Feto kökenli birisi olması, ister istemez katilin Amerika olduğunu işaret etmektedir. Peki Amerika, katilin kendisi olduğunu bağıra bağıra işaret eden bir örgütü neden kullansın? Bu kadar aptal mı?

Bu durumda şu kanaate ulaşabiliriz. Ya Amerika’nın üstüne birileri suçu yıkmaya çalışmakta veya Amerika, zaten olayı kendisinin yaptığının bilinmesini istemektedir. Bu iki soru da önemlidir. İlerideki yazılarımızda bu durumu izah etmeye çalışacağız.

  1. Feto’nun kendi başına yaptığı bir eylemdir. Feto, kendi başına hiçbir şey değildir. Amerikan istihbaratının bir şubesidir. Fakat yeni yönetim ile birlikte tasfiye edileceğini düşünüp bir intihar eylemi yapmış olabilir. Böylece Amerika’ya bir sorun üretebilir. Ama zayıf bir ihtimal. Çünkü bunun bedeli çok ağır olur. Fakat cemaatin örgüt üzerindeki denetimi zayıflamış, hücrelerin bağımsız hareket etmesine veya başka örgütlerin kullanımına açık hale gelmiş olabilir. Ayrıca, görevlerine son verilen asker, polis ve memurların kullanıma açık hale gelebilecekleri göz önüne alınarak devletin önlem alması sağlanmalıdır.
  2. Nusra veya diğer aşırı örgütler yapmıştır. Bu seçenek ilk başlarda bazı mahfillerce Türkiye’yi zor duruma düşürmek için gündeme gelmiş olmasına rağmen, katilin kimliği ve ilgili örgütlerin red etmesi nedeniyle elendi. Fakat katilin amatörce eylemi Nusra’ya bağlamaya çalışması da ilginçtir. Yani katili gönderenler, gerçekten olayı Nusra veya diğer aşırı örgütlere yıkmak isteselerdi doğrudan onların elamanlarını kullanırlardı. Bu konuda hiçbir sıkıntı çekmezlerdi. Bu da zayıf bir örgütün Türkiye ile Suriye arasındaki bağlantıyı koparma ve Rusya karşısında pazarlık gücünü yok etme senaryosu olabilir. Bu durumda Feto’nun bağımsız bir çalışması olarak düşünebiliriz. Ama yine de bu kadar uzman bir örgütün böyle bir amatörlük yapamayacağını düşünerek eliyoruz.
  3. Amerikan derin devletin bir operasyonu olabilir. Doğrudan hükümetten bağımsız bir derin devlet veya cia operasyonu olabilir. Özellikle iktidarı kaybeden çevrelerin yeni Amerikan yönetimine böyle bir sorunu miras bırakma çalışması olabilir. Rusya ile ilişkilerin gerginleştiği, Türkiye’nin kaybedildiği yeni bir dönem, Trump hükümetini dış politikada zorlayabilir. Ayrıca Trump’ın, Putin ile yakınlaşma istediğini de baltalayabilir.
  4. Üçüncü bir ülke yapmış olabilir. Bu ülke, Amerika ile Rusya’yı karşı karşıya getirmeyi düşünmüş olabilir. Olayın Türkiye’de olması da Türkiye’nin Amerikan eksininde kaymasını sağlama ve böylece Amerika’yı Ortadoğu’dan atma çalışması olabilir. Bunu yapabilecek iki ülke bulunmaktadır. İngiltere, Almanya ve İsrail. İngilterenin Amerika’nın dünyadaki gücünü frenlemeye çalıştığı zaten analizciler tarafından görülmektedir. Amerika’nın son Suriye krizinde ağırlığını koymaması ve ne yaptığını bilmeyen bir politika izlemesi zaten üst aklının yani İngiliz aklının devreden çıktığı bir şaşkın ördek durumuna düştüğünü göstermektedir.
  5. İran’ın yapmış olabilir. Özellikle Suriye, Irak ve Yemen’de Türkiye karşıtı politikası ile bilinen İran, Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşıp kendisini dizginlemesini önlemeye çalışabilir. Çünkü şimdiye kadar Rus desteğini arkasına alan, Amerika’nın da göz yummasını sağlayan İran, yapılacak olan antlaşma ile artık kendisine bir şerik kabul edeceği gibi, eskisi gibi rahat da hareket etmeyecektir. Bunu önlemek İran’ın milli çıkarlarına uygundur.
  6. Türkiye’yi batı blokundan koparmak isteyenlerin çalışması olabilir. Ayrıca batı blokundan kopmuş bir Türkiye’nin daha saldırıya açık hale gelebileceğini hesaplayan bir gücün işi de olabilir. Bu aynı zamanda l. Dünya savaşı öncesindeki Goben ve Breslew gemisi olayına da benzemektedir. Ülkemize sığınan bu iki geminin Rus limanlarını bombalaması ile kendimizi Rusya ile karşıkarşıya bulduğumuz gibi, şimdi de tersine bir olay yaşanmış olabilir. Bu olayla, yapılacak olan büyük bir kapışmada ülkemizi karşı gruba çekme/itme hamlesi olabilir. Rusya ile savaş Türkiye üzerinden yaşanabilir. Ülkemizi yeni operasyon bölgesi haline getirme çalışması olabilir.
  7. Rusya’nın kendisi böyle bir olayı gerçekleştirmiş olabilir. Rus elçisinin öldürülmesinde en büyük çıkar, Rusya’nındır. Rusya, bu sayede Amerika’yı suçlayabileceği gibi mağdurları da oynayabilir. Ayrıca, ülkesindeki elçiyi koruyamayan Türkiye üzerinde ciddi baskıda bulunabilir. Uçak krizi ve arkasından bir elçinin öldürülmesi Türkiye’nin tüm direnme kozlarını bitirir. Barış masasına ezik bir şekilde oturur. Masanın, Rusya’nın aklı selimi ile kurulduğunu ve Rusya’nın masaya tekme vurmamasının minnetini yaşar. Masada fazla direnmez ve önüne konulanları kabul etmek zorunda kalır. Nitekim, antlaşma maddelerinde bunun izlerini görebilmekteyiz. Yani elçisinin ölümünden en çok yarar yine Ruslarındır. Büyük devletler, daha büyük çıkarlar elde etmek için bu tarz eylemler yapmaktadırlar. Amerika’nın Libya’daki elçisinin öldürülmesinde en büyük çıkar Amerika’nındı ve büyük bir olasılıkla da bir Amerikan istihbarat olayıydı. Aynısını Rusya’da yapmış olabilir.

Bu teze katilin Feto’cu olmasından dolayı itiraz gelebilir. Fakat Feto, istihbarat örgütleriyle düşüp kalktığından haliyle başka bir istihbarat örgütüne hamile kalması zor almasa gerekir. İstihbarat örgütlerinin cirit attığı örgütlere başka istihbarat örgütlerinin sızmaması imkansızdır. Feto örgütüne İngiltere, İsrail ve Rus istihbarat elemanları sızmış ve bazı hücrelerini ele geçirmiş olabilir. Bu hücreyi de bu tür olaylarda kullanmış olabilir. Çünkü olayı kendi lehine çeviren Rusya olduğundan onu da şüpheli konumuna itebilir. Rusya’nın soruşturma sürecine müdahil olmak istemesi de katilin her zaman soruşturmanın seyrine müdahale edebilecek yakınlıkta olma isteği şeklinde düşünebiliriz.

Her ne kadar Amerika’nın bir intikamı ve gözdağı olarak yorumlansa bile Amerika, dış politikasında duygusallığa yer vermeyen bir ülkedir. Bence olay, her zaman şüpheli bir olay olarak tarihteki yerini koruyacaktır.