Gençlik Mucizesi

Gençlerimizden bir mucize çıkarabilir miyiz? Tabi ki de çıkarabiliriz. Fakat bu mucizenin duasını sağlam yapmak gerekiyor. Gençleri harekete geçirmek kolay değil. Bu işin şartları var. Birinci şart gençlere yatırım yapmaktır. Unutmayalım ki gençlerimiz arsadan ve borsadan daha kıymetlidir. Bugün ordumuz dünyanın en güçlü orduları arasında ilk 10’da iken ekonomimiz ilk 20’de. Eğitimimiz ise ilk 40’ta… Bu işte bir yanlışlık var. Parayı yanlış yerlere harcıyoruz. Asıl olan doğrudan insana yatırımdır. Elimizdeki parayla silah almak kalıcı bir çözüm değildir.

Üniversite tercihleri dönemi idi. Bir öğrencimin babası ile görüşüyorduk. En mantıklı tercihin kızını vakıf üniversitesine ücretli olarak göndermek olacağını söyledi. Görevim gereği kendisini bu üniversite ve bölümün yüksek eğitim masrafı hakkında uyardım. Karşılayıp karşılayamayacağını sordum. “Aslında işlerim bu aralar pekiyi değil. Ama benim iki dairem var. Birinde oturuyorum. Diğeri de kızıma kalacak inşallah. Düşünüyorum da bu daireyi satarsam kızımın tüm eğitim masraflarını karşılarım. Kızıma daire değil diploma bırakmam daha doğru.” dedi. Ve ekledi: “Diploma daire getirir ama daire diploma getirmez!”

İkinci şartımız beklemeyi bilmektir. Gençleri yetiştirmek kadar sabır gerektiren başka bir iş yoktur. Bu iş için toprağın ve tohumun ruhundan anlayan öğretmenler gereklidir. Buğday nasıl yetiştirilir biliyor musunuz? Tohumu toprağa son baharda ekersiniz, üstüne yağmur yağar, kar yağar, o tohum kışı toprağın ve karın altında geçirir. Endişe etmeyin! Acele etmeyin! Toprağa gereğinden fazla su ve gübre bile verseniz o buğdayların olgunlaşmasını hızlandıramazsınız. Gençler acele ederler ama onları yetiştirmek hiç aceleye gelmez. Büyük bir ruh dinginliği içinde hareket etmeyi gerektirir.

Mucizenin üçüncü şartı gençlerimizi tanımaktır. Hepsini dikkatle dinlemektir. Gençlerin neye dönüşmek istedikleri konusunda net bir bilgimiz olmalı. Hayallerini hesaba katmadan hepsini üniversitelere yönlendirmek doğru değildir. Gençlere rehberlik yapma ve onları yönlendirebilme kapasitemizi geliştirmeliyiz. Gençler kendilerine uygun olan işleri yapmaya gönüllü olmalılar. Bu yapılırsa üretken ve mutlu gençlerimiz olur. Bundan sonra bize düşen tek şey ise sayı saymaktan ibarettir. Ülkeye kaç doktor gerektiği kaç öğretmen gerektiği meselesidir.

Mucizenin dördüncü şartı gençlere ayak bağı olmayı bırakmaktır. Onlara faydanız olmayacaksa bari zarar vermeyin. Önlerinden çekilin… Onların gereksiz yüklerini atmalı ve gerekli yükleri sırtlanmaları konusunda destek olmalıyız. Girişken olmaları için destek vermeliyiz. Ülkemiz gençlerinin bazı standartları olmalı. Gençlerimiz gelişen ve geliştiren bir çaba ile yürümelidir. Geleceği görmelidir. İşinde gücünde ülkesinin geleceğini de hesaba katmalıdır.