Federal hükümete göre, Almanya'daki birkaç yüz bin Hartz IV hanesi, konut adına sosyal refah yetkililerinin kapsadığından daha fazlasını harcamakta. Essen Funke medya grubunun gazeteleri, (Çevrimiçi Pazar, Pazartesi Yazdır), Federal Çalışma Bakanlığı'ndan aldıkları yanıttan alıntı yaparak, yaklaşık 410.000 ihtiyaç topluluğunda elektrik ve aynı zamanda gazın işletme maliyetleri yetkililer tarafından tanınandan daha yüksekti.

Federal hükümete göre, Almanya'daki birkaç yüz bin Hartz IV hanesi, konut adına sosyal refah yetkililerinin kapsadığından daha fazlasını harcamakta. Essen Funke medya grubunun gazeteleri, (Çevrimiçi Pazar, Pazartesi Yazdır), Federal Çalışma Bakanlığı'ndan aldıkları yanıttan alıntı yaparak, yaklaşık 410.000 ihtiyaç topluluğunda elektrik ve aynı zamanda gazın işletme maliyetleri yetkililer tarafından tanınandan daha yüksekti. Bu da bütün yardım topluluklarının yüzde 14'lük bir oranında olmakta.

Bakanlığa göre, sözde konut maliyet farkı, yani Hartz IV gereksinim topluluklarında kabul edilen maliyetler arasındaki toplam fark, gazetelerin bildirdiğine göre bir yıl içinde yaklaşık 460 milyon avro'ya ulaştı. Aralık 2020'den Kasım 2021'e kadar olan dönem ise de dikkate alındı.

Sol görüşlü sosyal politikacı Caren Lay, kira, ısıtma ve elektrik maliyetlerinin temel güvenlik oranlarında "çok düşük" olduğunu eleştirdi. Her yedinci Hartz IV hanesinden biri, 'fazladan ödeme yapıp, yiyecek, giyecek veyahut eğitimden tasarruf etmek zorunda. Bu eşitsizlik sürdürülemez" dedi Lay, Funke gazetelerine. Ona göre, aylık ortalama 93 avro, aynı zamanda standart ihtiyaçlardan özel olarak karşılanması gereken ihtiyaçlar topluluğudur. Sol fraksiyonun genel başkan yardımcısı, bunun 2019'a göre yüzde sekiz ve 2017'ye göre yüzde 20'lik bir artış olduğunu aktartdı.

Lay aynı zamanda şunları parmak bastı: "Bu kış ısıtma maliyeti artışları dönemi henüz dikkate alınmadı. Ayrıca, temel güvenlik adına standart ihtiyaçlar halen daha 2018'den alınan verilere dayanmaktadır. Bu, hanelerin gerçek maliyetleri ile beraber, gerçek maliyetler arasındaki farkı göstermekte olup, elektrik, ısıtma maliyetleri ve kiralar adına müthiş artan fiyat artışları göz önüne alındığında SGB II oranı oldukça yüksek'.

Hızla yükselen kiralar, ısıtma ve aynı zamanda enerji maliyetleri göz önüne alındığında, Lay federal hükümeti 'gerçek konut ve enerji maliyetlerini kalıcı olarak karşılamaya' çağırdı.

'Bir defaya mahsus hibe yeterli değildir. Federal hükümetin yardım paketi, "sosyal olarak dengeli olmalı. Özellikle düşük gelirli insanları rahatlatmalıdır. Ne de olsa konut kıtlığından ve enerji yoksulluğundan en çok etkilenenler onlar' diye aktardı.