Röportaj: Hatice TEMEL

Elazığ'da bulunan Hayat Hastahanesi, sadece Elazığlılara değil tüm Türkiye'ye hatta oradan da dünyaya hizmet sunmaktadır. Hastahanenin başarı öyküsü ve Türkiye'ye hitap edecek çapa ulaşması bizlere yapılan hizmetin iyi, güzel, kaliteli ve özverili yapıldığında mutlaka karşılığının görüleceğini anlatmaktadır.

Türkiye şartlarında Ankara, İstanbul dışında küçük bir ildeki bir hastahanenin popüler olması zor iken Hayat Hastahanesi bunu başarmasını bildi. Bu, Türkiye'nin gelişmişliği açısından önemli bir adımdır. Önceki yıllarda insanlar şifa bulmak için Ankara, istanbul'a gelmek zorundayken şimdi oralardan Hayat hastahanesine insanlar geliyorlar. Hastahane yetkilileri Ankara, İstanbul, Bursa gibi şehirlerden yoğun miktarda hasta aldıklarını söylerken, yurt dışından da büyük talep gördüklerini belirtiyorlar. Bu durum, Türkiye'de bir mantığın değiştiğini şifa bulmak için illa büyük şehirlere gitmek gerekmediğini, küçük şehirlerde de uygun alt yapı hazırlanabileceğini göstermiştir.

Hastahane'nin bu kadar ilgi görmesi tabi ki sahip olduğu kadro ve özverili ekibi sayesinde olmuştur. Kapıdan içeri girmeden itibaren yoğun bir ilgi ve alaka gösterirken, hastahanenin özellikle şehir dışından gelenleri bir hasta değil misafirleri olarak görmeleri ve onlara misafir muamelesi göstermeleri de özellikle hasta ve yakınları üzerinde pozitif etki oluşturmaktadır. Tabi ki daha önemli olan, doktorlarına rahatça ulaşabilmeleri ve onlardan gerekli ilgi ve alakayı görmeleri de etkili olmaktadır.

Hastahane, öyle reklama büyük bir bütçe ayırmış veya tanıtım yaparak bu kadar geniş bir kitleye ulaşmamıştır. Onun reklamı bizzat gelip burada şifa bulan hastalar olmuştur. Her şifa bulan hasta arkasından onlarca hastaya refarans olmakta ve onların da buraya gelmesine ön ayak olmakta hatta gönüllü bir eleman gibi reklamını yapmaktadır.

Hastahanenin özellikle şehir dışından tercih edenler obezite, diyabet hastaları olmaktadır. Mide Bypas'ı, balonu ve tüp mide gibi cerrahi konusunda tercih sebebi olmaktadır. Buraya Bursa'dan gelip mide bypası olan bir hastaya neden burayı tercih ettiniz? Etrafınızdaki hastahanelere gitmediniz? Diye sorduğumuzda tercihin iki sebebini sıraladı. Birincisi çok kaliteli ve başarılı bir doktor ekibi olduğunu, bu durumu araştırdığını ve burada ameliyat olanlarla görüştüğünü belirtti. Diğer tercih nedeni de Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerdeki hastahanelerin yarı fiyatına hatta üçte bir fiyatına özel hastahane avantajlarıyla ameliyat olabildiğini belirten hasta sözlerine şunu da ekledi: 'Hastahaneye geldiğimiz gün doktorumuz bizimle görüştü. Şehri gezdiklerinde bir sıkıntıları olursa hemen kendisini özel telefonundan arayabileceğini belirtti. Siz bizim misafirimizsiniz dedi. Bu gerçekten yaşanılacak bir şey değildi. Hiçbir operatör, hastasına bu şekilde ilgi göstermezdi. Biz burada kendimizi hasta değil, konuk gibi gördük ve bize öyle hissettirdiler. Bu nedenle burayı da herkese tavsiye ediyorum' dedi.

Hastahanenin özellikle obezite alanındaki çalışmasıyla ünlü olan Operatör Dr. Serdar GÜRSUL ile hastahane ve insana dair güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.

Anne baba öğretmen olan bir ailenin çocuğu olduğunu söyleyen Dr. Gürsul, kendisi için paranın değil, insanlara hizmetin ön planda olduğunu belirtti. Bu alandaki başarılarını duyduğumuzda daha yaşlı birisi ile karşılaşacağımızı beklerken kırklı yaşlarda genç birisini görmemiz bizi şaşırttı dediğimizde, 'eskiden hastalar bana Serdar abi derken, şimdi de Serdar Amca diyorlar…' diyerek güldü. Bu sahada başarılı olmalarının önemli nedenlerinden birisinin de bu alana çok genç yaşta girmiş olmasına bağlıyor Dr. Serdar. Genç yaşta cerrahlığa ilgi duyduğunu ve özellikle bariatrik cerrahi (obezite cerrahisi) konusuna bu yaşlarda yönelmesinin maharetini geliştirmesine büyük katkı sağladığını söylüyor. Genç olması sayesinde daha çok operasyonlara girebildiğini ve ne kadar çok hastayı ameliyat edip onlara faydalı olsa o kadar mutlu olduğunu belirtti. 'Ben çok ameliyat yaparak daha çok insana faydalı olmaktan mutluluk duyuyorum' diyor.

Bu alandaki mesleki bilgilerini Fırat üniversitesindeki hocası Erhan AYGEN'a borçlu olduğunu, bu sahada ilk önemli çalışmaları onun yaptığını ve bizlere öğrettiğini belirterek; 'Fırat Üniversitesi'nde hocamız olan Erhan AYGEN, mide bypasını bölgede başlattı. Fakat Obezite konusundaki çalışmaların menşei ve tıbbi buluşların kaynağı ABD'dir. Bunun nedeni de Amerika'da obezitenin çok yaygın olmasıdır.

Peki neden yaygın Amerika'da ?

Amerika'da obezitenin yaygın olmasının nedeni, sağlıksız yaşam ve beslenme alışkanlığıdır.

Peki obezite konusunda okurlarımıza ne tavsiye edersiniz?

Bu konuda eskiye dönüşü tavsiye ediyorum. Aynı zamanda insanlar yediklerini HAK ETMELİLER.

Nasıl yani?

Şöyle, eskiden insanlar bir yiyecek elde etmek için büyük efor sarf ederlerdi. Şimdi ise bir telefonla her türlü yiyecek ayağımıza geliyor. Bu yiyecekler için bir koşturmaca içine girmiyoruz, hareket etmiyoruz, çaba sarf etmiyoruz. Hatta bu yiyeceklerin nasıl bir insan emeği ile ayağımıza geldiğini de bilmiyoruz. Bu da sınırsız yemeyi teşvik ediyor… hareketsiz bir yaşamı tetikliyor. Hareketsiz yaşam, sağlıksız yiyecekler ve gereğinden fazla yemek tüm hastalığın ana sebebi..

Kur'an'da 'yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz' demektedir

Evet haklısınız. Bu ve buna benzer hadisler aslında bize sağlıklı beslenmenin yollarını gösteriyor.

Peki obezite ile ilgili olarak kadın ve erkek arasında farklılık var mı?

Bu soruya biraz esprili bir cevap verdi. Kadınların obeziteye daha fazla yatkın iken erkeklerin de kalp kastalığı riskini taşıdığını beyan ederek 'Aslında kadınlar sürekli hastalanır ama erkekler ölür…' diye sürdürdü konuşmasını.

Sayın hocam! Siz Bariatrik Cerrahi alanında tanınmış ve başarılı bir doktorsunuz. Bu başarınızı daha büyük şehirlerde sürdürmek yerine neden Elazığ'da kalmayı tercih ettiniz? Sizin yaptığınız operasyonu yapan doktor sayası sınırlı ve çok daha iyi ücretle zengin hastahenelerde görev yapabilirsiniz? Normalde bizim Anadolu'da bir alanda başarılı olanların ilk yaptıkları, şehirlerini terk edip daha büyük yerlere gitmektir.

Ben Elazığlıyım, şehrimi seviyorum. Buraya ve buranın insanlarına hizmet etmekten zevk alıyorum. Benim için çok para değil hizmet ettiğim insanların mutluluğu ve duası daha önemli. Sonuçta nereye gidersek gidelim yiyeceğimiz üç beş lokma.. onu da sevdiklerimle ve huzurlu bir ortamda yemeyi tercih ederim.

Ben öncelikle insana ve hastama bakıyorum. Para benim için daha sonra gelir. Amacımız, uygun fiyata insanlarımıza hizmet etmektir. Ayrıca benim için fiyatın yüksek olup az hasta ve az insana şifa sunacağıma fiyatımı düşük tutup daha çok insana hizmet etmeyi tercih ederim. Belki birim başına daha az ücret alırım ama benim aldığım daha bereketli ve daha huzurlu oluyor.

Buraya gelen, tedavi olan hastalarımın memnuniyeti, onların sorunlarından kurtulup gitmiş olmaları, daha sonraki hayatlarındaki yaşam kalitelerinin güzel olmasın bana verdiği huzuru hiçbir yerde bulamam.

Ankara'da zengin bir hastahane bana hasta başı 7 bin avro teklifi yaptı ben ise fakir hastalara uygun fiyat yapması şartını sununca anlaşamadık. Onlar için az hasta yüksek ücret politikası vardı. Fakat benim amacım çok daha fazla insana uygun bir şekilde hizmet etmekti. Yani çok hasta ve çok ameliyat yapmak, böylece daha geniş kitleye hizmet sunmak hoşuma gidiyor. Hastalarımın sorunlarından kurtuldukları için mutlu olmaları, yaydıkları bu pozitif enerji beni de mutlu ediyor.

Babamın güzel bir nasihatı vardı; 'evladım onlarca evin de olsa birisinde kalacaksın, birçok malın da olsa birini kullanacaksın… lokantan bile olsa oradan kebap yiyemedikten sonra ne anlamı var böyle bir servetin', demişti. Bu benim için önemli bir nasihat oldu. Elimdekilerle huzurla ve mutlukla olmayı tercih ediyorum. Güzel ve dostlarla olan yemenin tadını hiçbir şeye değişmem.

Peki hocam! Özellikle yüksek kilolu olan hastalarınızın sonraki yaşamlarında nasıl bir değişim yaşanmaktadır? Hiç gözlemlediniz mi?

Aslında olumlu gelişmeler yaşanmaktadır. Yaşam kaliteleri artmakta ve özgünleri gelmektedir. Fakat benim için üzücü olan nokta bazı hastalarımızın boşanmaları ve yuvalarını dağıtmaları…

İlginç

Evet gerçekten ilginç…. Güzelleşen bazı bayanların eşleriyle anlaşamayıp boşandığına da tanıklık ettim.

Hocam bariatrik cerrahi sadece obezite hastaları için mi uygulanmaktadır?

Hayır! Kiloya neden olan bir çok hastalıklar vardır. Bunun başında diyabet hastalıkları gelir. Bu tedavi yöntemiyle diyabet tedavisi de sağlanmaktadır.

Hocam, bir de hastahane şehir ilişkisine bakalım. Özel Hayat Hastahanesi bu açılardan Elazığ'a nasıl katkı sunmuştur? Veya bir katkısı olmuş mudur?

Tabi ki Hastahanemizin şehrin ekonomisine ve tanınmasına büyük bir katkısı olmuştur. Buraya şehir dışından ayda 150-200 arası hasta gelir. Bu hastalarımız ortalama 5 gün şehrimizde misafirimiz olurlar. Elazığ halkı, özellikle dışardan gelen hastalara çok ilgi gösterir ve onları konuk gibi karşılarlar. Hatta bir hastamız birkaç gün erken gelip araba kiralayıp şehri gezmişti. Bu gezilerde gittiği yerlerde tanıştığı esnaflar, ameliyat olduğunda geçmiş olsun ziyaretine gelince çok şaşırmıştı. O tanıştığı insanlar, ameliyattan sonra evlerine davet etmiş, yeni dostluklar kurmuştu. Şehir halkımız bu açılardan hastamıza çok ilgi göstermektedir.

Bunun dışında hastahenemiz şehrin ekonomisine de bu sayede katkı sunmaktadır. Valimiz ve şehrin ticaret odaları yetkilileri de bu konuda bizimle aynı görüştedirler. Tek beklentimiz belediyemizin ve valiliğimizin buraya gelen hastalarımızın şehre daha çok adapte olmaları, gerekirse yerel ürünler ve gezi yerlerini gezebilmeleri için alt yapı oluşturmalarını temenni ediyoruz. Bu şehrimiz için de büyük bir katma değer olur.

Buradaki ekip hakkında birkaç söz söyler misiniz?

Hastahanemizde çok başarılı ve özverili bir doktor ekip bulunmaktadır ve gerçekten de işini severek yapan doktorlardır, onlara da teşekkür ediyorum. Hatta doktorların dışında sağlık çalışanları ve burada hizmet işi yapan personellerimizle bir aile gibiyiz. Hastalarımızı da konuk gibi görüyoruz.

Peki hocam hasta doktor ve hatta hastahane ilişkisinde paraya bakışınız nasıl? Biliyorsunuz genelde kamuoyunda doktorlar çok paracı görülür.

Biz, paraya değil insana ve hizmete odaklanıyoruz. Tabi ki özel hastahane ve hizmetin bir bedeli var ama bizim temel felsefemiz bize gelen hastanın işi mutlaka çözülmeli, parası olmasa dahi… Maddiyata değil hastaya bakıyoruz. Hastayı para aracı olarak değil insan olarak görüyoruz.

Hastalarınızla nasıl bir ilişki tarzınız var?

Ben kendim öncelikle yaptığım işi çok seviyorum. Hastahaneye gelmek bana mutluluk veriyor. Hastalarımın iyileşmiş hallerini görmek bana pozitif enerji veriyor.

Hocam söyleşimizin sonlarına geliyoruz. Birkaç özel soru sormak istiyorum. Neden Bariatrik Cerrahi'yi tercih ettiniz?

Hasta üzerinden net sonucun alınması beni mutlu ediyor. Yaptığım tedavinin sonucunu görebiliyorum. Daha önceleri kanser hastalarına bakıyordum ve orada yaptığımız tedavinin pozitif sonucunu göremiyordum. Fakat bariatrik cerrahide bunun sonucunu görüyorum bu da beni mutlu yapıyor.

Cerrah olmak zor mu? Bu alana yönelmek isteyenlere tavsiyeleriniz var mı?

Tabi ki kolay bir alan değil, her meslek gibi zorluğu da var. Fakat benim için ameliyat yapmak en kolay iş. Bana göre bu işin zor kısmı ameliyat sonrasındaki süreç ve takip aşamasıdır. Bu alana yönelmek isteyen gençlere tavsiyem mesleklerini sevsinler. Severlerse sorun biter.

Biraz daha özel bir şey soralım o halde. Mesleki alanda unutamadığınız bir anınız var mı?

Aslında çok var fakat bir olay beni etkilemişti. Tabi ki bize gelen hastalardan biz gerekli tetkikler istiyoruz. Bunların da bir maliyeti var. Biz hastanın parasal durumunu bilmediğimizden hemen sonucun gelmesini istiyoruz. Bir keresinde bir kadın gelmişti. Biz kendisinden bazı tetkikler istedik. Kadın ödeme yerine gidince para yerine yüzüğünü çıkarıp verdi. Bu beni çok etkiledi. Mudahale ettim ve ücretinin alınmamasını sağladım. Tabi ki bunu tüm hastalar için yapma imkanımız yok, yeri geldiğinde biz de verdik…

Çalıştığınız Hayat Hastahanesi hakkında ne anlatmak istersiniz?

Burada son derece değerli bir ekip var. Kendimizi tüm Türkiye'nin tedavisine adamış hissediyoruz. Sadece Elazığ'ın değil Türkiye'nin bir hastahanesiyiz ve her yerden hastamız var. Başka şehirlerden gelecek olan hastalar çekinmeden gelebilirler. Hem hastahanemizde iyi bir ekip var ve hem de şehrimizin insanları dışardan gelen hastaları birer misafir gibi bağrına basmaktadır. Ayrıca Elazığ'ın çok güzel tarihi, turistik ve coğrafi mekanları da var. Oraları da gezmiş olurlar, yeni bir şehri tanımış olurlar.

Hocam bize zaman ayırdığınız için okurlarımız adına teşekkür ederiz.

Röportaj: Hatice TEMEL