MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HAKKINDA MERAK EDİLENLER


Maymun Çiçeği Virüsü: MPV (Monkey Pox Virus) olarak da adlandırılan maymun çiçeği virüsü,omurgalı hayvanlardan insanlara geçen ve insanlardan omurgalı hayvanlara geçen bir enfeksiyon hastalığını tanımlayan terim. Kuduz,kuş gribi,domuz gribi ve deli dana hastalığı gibi birçok ağır ve önemli hastalıkları kapsıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, normal çiçek hastalığına karşı bir aşılamanın maymun çiçeğine de karşı etkili olabileceğini belirtti.

Hastalığın Kuzey Amerika,Latin Amerika ve Avustralya'da rastlandığı iddia ediliyor. Uzmanlar şimdilik paniğe gerek olmadığının altını çiziyor.Ancak yine de temkinli olunması konusunda uyarıyor.

Ancak,Maymun çiçeğinde ilk vaka Türkiye'de tespit edilirse karantina 28 gün sürebilir!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Serap Şimşek Yavuz,20 gün içinde 21 ülkeye ulaşan maymun çiçeği virüsü hakkında açıklamalarda bulundu.Prof.Dr. Yavuz,Türkiye'nin uluslararası seyahatler için bir geçiş ülkesi olması nedeniyle vaka açısından tehlikeli coğrafyalardan biri olduğuna işaret etti. Hastalığın,ülkemizde de tespit edilmesi durumunda ilk vakanın iyileşme sürecinin yaklaşık dört hafta boyunca karantinada tutulabileceğimizi ileri sürdü.