Sindirim sistemimiz ne kadar sağlıklıysa yediğimiz besinleri o kadar rahat sindirir, hazmımızı o kadar kolaylaştırırız. Bu noktada bağırsak sağlığımız ne kadar iyi olursa, aslında kendimizi de o kadar iyi hissederiz. Bunun için de bağırsak dostu sağlıklı besinler tüketmeli, sigaradan uzak durup mümkün olduğunca stressiz bir hayat yaşamalıyız.


Probiyotikler önemli

Bağırsaklarımızda ne kadar çeşitli bakteri varsa o kadar sağlıklı olduğumuz anlamına geliyor. Bakteri çeşitliliğini artırmanın yolu ise çeşitli beslenmekten geçiyor.
Sağlıklı bağırsaklar için en önemli besinler probiyotikler. İçerdiği yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını güçlendiren probiyotik gıdalar hem diyet listelerimizin, hem de rutin beslenme programlarımızın vazgeçilmez ögesi olmalıdır. Ev yapımı yoğurt, yüksek lif içeriği ile turşu ve bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip olan kefir tüketebilirsiniz.

Sık sık bulgur ve barbunya tüketilmeli

Tarçın, sindirimi artırıp kan şekeri seviyesini dengeleyerek vücudu rahatlatıyor. Mideyi yatıştırıp mide bağırsak kanalını rahatlatan nane de yine sindirim sistemimizin önemli dostlarından biri olarak değerli bir yere sahip.
Son olarak tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor. Toksik ögelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve böylelikle sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor.

Çiğ badem sindirim sistemine çok faydalı

Dost bakterilerin sayısının artırılmasına destek olan Omega-3 açısından zengin olan somon ve içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileriyle prebiyotiklerin sayıca artırılmasını sağlayan çiğ badem tüketmek de oldukça faydalı.
Sebze ve meyveler arasında da, bağırsak sağlığı ve sindirim üzerindeki faydaları açısından ıspanak ve elma başı çekiyor. Yararlı bakterilerin artmasında etkili olan ıspanak, içerdiği faydalı şeker açısından ve floramızın düzenlenmesine olan etkisinden dolayı tercih etmemiz gereken bir gıda olarak öne çıkıyor. Elma ise posası ve içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine büyük katkı sağlıyor. Sindirimi rahatlatmak konusunda da bazı önerilerimiz olacak. Hindistan cevizi yağı, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde vücudu daha az yorarak sindirimi kolaylaştırıcı bir etki sağlıyor. Ayrıca kemik suyu da bağırsağı iyileştirmeye yardımcı olarak sağlıklı sindirimi teşvik ediyor.

Olgunlaşmamış muz gaz yapabilir

Sağlıklı bir bağırsak sistemi için düzenli çalışan bir sindirim sistemi şarttır. Kabızlık ve ishal, bağırsak sistemini bozuyor ve bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısının azaltarak, emilim bozukluklarının oluşmasına neden oluyor. Muz içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek ishal veya kabızlık gibi durumların önüne geçiyor. Hazımsızlık sorunu olan kişilerin olgun muz tüketmesi gerekir. Olgunlaşmamış olan muzların sindirimi zor olduğu için hazımsızlık ve gaza yol açabilir.

Bağırsak dostu diğer besinler;

Elma
Tarçın
Ispanak
​Kefir
Ev yapımı yoğurt.
Turşu
Omega 3 içeren besinler
Hindistan cevizi yağı
Mango
Soğan
Mercimek
Keten tohumu