Selçuklularda Taht Kavgaları 2

Ama aslında sorunlar yeni başlıyordu. Melikşah’ın kardeşi Suriye Selçuklu Sultanı Tutuş, yeğenine karşı isyan etti. Yapılan savaşı Berkyaruk kaybedince İsfahan’a kaçtı. Burada bulunan kardeşi Mahmud’un (Daha önce Berkyaruk burda, Mahmud Bağdat’taydı. Şimdi yerler değişmişti.) adamlarında Emir Üner, ayaklarına kadar gelen fırsatı kaçırmak istemedi ve Berkyaruk’u tutukladı. Ardından bir daha sultanlık iddiasında bulunmaması için gözüne mil çekmeye karar verdi. Fakat kader ağlarını örmüştü.:) Bu sırada Mahmud suçiçeği oldu ve bir hafta sonra da vefat etti. Onun vefat etmesi ile Berkyaruk kurtuldu ama Terken sultanı da artık etrafındakiler terk ettiler. Çünkü elinde oynayacağı başka bir oyuncak kalmamıştı. İşin ilginç yanı Mahmud’dan sonra Berkyaruk’da çiçek hastalığına tutuldu. Bunlar zaten çocuktu, fakat o hastalığı atlattı. Artık, Berkyaruk’un gücü arttı ve kendisine katılan yeni emirlerle amcası Tutuş’u (Anadolu Selçuklu Sultanı Süleyman Şah’ı öldürmesini sağlayan kişidir.) yenip öldürdü ve kendisine karşı Horasan’da isyan eden diğer amcası Arslan Argun’u da öldürdü. Bundan sonra Berkyaruk’un dönemi başlayacak.
Kardeşi Sencar’ı Horasan Sultanı yapan Berkyaruk’un karşısına bu sefer diğer kardeşi Muhammed Tapar çıktı. Muhammed Tapar’ı harekete geçiren Nizamulmulk’ün oğlu Müeyyidülmülk’tü. Çünkü onu vezirlikten azletmiş o da Muhmmed Tapar’ın safına geçmişti. Müeyyidülmülk, çok nüfuzlu ve güçlü bir şahıstı. Bu arada Anuştekin bağımsızlığını ilan ederek Harzemşahlar devletini kurdu.
Müeyyidülmülk, Abbasi halifesi üzerine baskı kurup Berkyaruk yerine Muhammed Tapar’ı sultan ilan ettirdi. Tapar ile Berkyaruk arasındaki savaş tam beş yıl sürdü ve Berkyaruk’un zaferiyle sonuçlandı. Müslümanlar devletçilik oynadıkları sırada Haçlılar İslam dünyasına girip Kudüs’ü aldılar.
Her ne kadar Horasan Sultanı kardeşi Sencar’ın sesi çıkmıyor olsa da Muhammed Tapar ile anneleri birdi ve devreye yine kadın eli girdi. İki kardeş, Berkyaruk’a karşı Cürcan’da buluşup ittifak yaptılar. Bu ittifaka Artuklular da destek oldular. Tapar, Bağdat’a saldırarak burayı aldı. Halife de “Kral öldü yaşasın yeni kral diyerek yeni Sultan adına hutbe okutmaya başladı.” Fakat daha sonra iki kardeş yeniden savaştı ve bu savaş öncekilerden çok daha korkunç oldu. Bunun üzerine devlet adamları ve alimler araya girdiler. İki kardeşi barıştırıp ülkeyi böldüler. Fakat asıl sultan Berkyaruk oluyordu ve Bağdat’a geliyor, hutbe onun adına okunuyordu (1102). Ama barış uzun sürmeyecek…
İki kardeş arasındaki yeni savaş da 5 yıldan fazla sürdü. Fakat savaşla iki taraf da birbirine üstünlük sağlayamayınca yeniden barış yapıldı. Aslında iki kardeşin böyle kapışmasını sağlayanların başında büyük komutanlar ve bölge emirleriydi. Çünkü merkezdeki hükümdar zayıfladıkça onların gücü artıyor, konumları güçleniyordu. Fakat barış antlaşmasından iki yıl sonra Berkyaruk hastalanarak vefat etti (1104). Yerine oğlu Melikşah’ı Sultan ilan etti.

Fakat çocuk olduğundan tahtını koruyamadı ve indirilip gözlerine mil çekildi. Halbuki babası oğlunu sultan yapacağına kardeşi Tapar’a devr etseydi belki de oğlunun hayatını da karartmazdı ama bu iktidar körlüğü…
Bu arada Sultan Muhammed Tapar ile Sultan Sencar arasında herhangi bir saltanat mücadelesi yapılmamasının nedenin ikisinin de annesinin aynı olmasından kaynaklandığını söylemiş miydim?