Ramazan aynının gelmesiyle birlikte beslenme alışkanlıklarını düzenlemenin de zamanı geldi.Sahurda ve iftarda tok tutacak hafif besinlerin tercih edilmesi mide sağlığınız korumanız açısından oldukça önemli. Ayrıca yemekleri hızlı yememeye dikkat edilmeli. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir.

SAĞLIKLI BİR RAMAZAN İÇİN 8 ÖNERİ!

  1. Sahura mutlaka kalkın! 
  2. Pideyi kontrollü tüketin!
  3. İftarla sahur arasında mutlaka 2 litre su tüketin!
  4. Sofralardan mevsim sebzelerini eksik etmeyin!
  5. Protein içeren besinlere yer verin!
  6. Kızartmalardan ve ağır yemeklerden uzak durun!
  7. Hafif tatlılar tercih edin!
  8. Ramazanda bol bol hareket edin!                       

İşte Ramazan’da tüketebileceğiniz mide dostu besinler;

SU

Bol su içmeli, gün boyunca susuz kalan sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur.

HURMA

İçeriğinde lif bulunan ve hızlı bir şekilde enerji sağlayan hurmalar, Ramazan'da gönül rahatlığıyla tüketilecek bir besin.

SÜT

Bol protein içermesi, neredeyse gün boyu tokluk hissi yaşatması nedeniyle sahurda değerlendirilebilecek en lezzetli içeceklerden biri.

YOĞURT

Mineral bakımından oldukça zengin hafif ve sindirimi kolay olan yoğurt, sindirim sisteminizi rahatlatabilir ve probiyotik bakteriler içerdiği için sindirim sağlığımızı destekler. ev yapımı kaşık kaşık yoğurt tüketebilirsiniz.

YUMURTA

Bol protein içeriyor olması hem de uzun süre tok tutması nedeniyle sofranın baş köşesinde yerini almalı.

ÇORBA

Hafif bir çorba, vücudun hem sıvı ihtiyacını karşılar hem de mideyi yormadan enerji sağlar. Sebze çorbaları, mercimek çorbası ve yoğurt çorbası hem vitamin hemde mineral deposu olduğundan gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

SEBZELER

Az yağlı,haşlanmış veya buharda pişmiş sebzeler, hafif ve sindirimi kolay olması nedeniyle bir diğer seçenek. Brokoli, havuç, kabak gibi mevisimi olan sebzeleri tüketebilirsiniz.

TAM TAHILLI BESİNLER

Tam tahıllı ekmek, bulgur, esmer pirinç gibi bütün tahıllar, sindirimi yavaşlatarak daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir. Ama aşırı yağlı ve bol baharatlı olmamasına dikkat edilmeli.

MEYVELER

A,B,C vitamini ve lif açısından zengin meyveler, şeker krizini önler. Tatlı yerine özellikle mevsimi olan meyveler tüketebilirsiniz. Elma, portakal, greyfurt gibi su içeriği yüksek meyveleri tercih edebilirsiniz.

LOR PEYNİR

Protein açısından zengin olan ve aynı zamanda yağ oranı az olan lor peyniri tüketebilirsiniz.Hafif ve sindirimi kolay olan, ve uzun süre tok kalmanıza da yardımcı olur.

ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER

Bağırsak ve mide dostu Zeytinyağlı yemekler, hafif ve sindirimi kolay olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Zeytinyağlı yaprak sarması, zeytinyağlı enginar, zeytin yağlı dolma gibi lezzetler Ramazan sofranızı süslerken midenizi de korur.

SALATA

Vitamin ve lif kaynağı mevsimi olan yeşilliklerle yapılmış, bol limonlu ve zeytinyağlı bir salata midenize iyi gelecektir.

Editör: Çağrı Fatih CEBECİ