Oy kullanırken aşağıdaki durumlara dikkat edilmelidir:

Geçersiz Sayılabilecek Durumlar:
1. Oy pusulaları, sandık kurulu tarafından belirlenen biçim ve renkte olmalıdır. Arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan pusulalar geçersiz sayılabilir.
2. Oy pusulalarının hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamışsa geçersiz kabul edilebilir.
3. Bir oy pusulasında siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmışsa, o pusula geçersiz sayılabilir.
4. Aynı oy pusulasında birden fazla partiye veya adaya ayrılan alana taşmış mühürler varsa, o pusula geçersiz kabul edilebilir.
5. Bir sandığın ait olduğu seçim çevresinden farklı bir çevre için düzenlenmiş oy pusulaları geçersiz sayılabilir.
6. Oy pusulalarının bütünlüğü bozulmuş, yırtılmış veya koparılmışsa geçersiz kabul edilebilir.
7. Pusulada "tercih" veya "evet" mührü dışında herhangi bir işaret, isim, imza, mühür veya parmak izi varsa, o pusula geçersiz sayılabilir.
8. Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümler belirgin bir şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmişse, o pusula geçersiz kabul edilebilir.
9. Matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış veya şekiller çizilmişse, o pusula geçersiz kabul edilebilir.

Geçersiz Kılmayacak Durumlar:
1. Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında zarfların bütünlüğü bozulmuş, ancak bu durumun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığı anlaşılıyorsa, oylar geçerli kabul edilebilir.
2. Oy pusulalarının katlanması sırasında "tercih" veya "evet" mührünün veya arkasına basılan sandık kurulu mührünün diğer kısımlara geçmesi durumunda, pusula geçerli kabul edilebilir.
3. Bir oy pusulasında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyebilir.

Kaynak: AA