UZMANLAR UYARDI!

Günümüzde hareketsiz yaşam, aşırı kalorili gıdalar ve oturarak çalışma gibi nedenlerle giderek yaygınlaşan obezite ve buna bağlı hastalıklar ülkemizde de ciddi artış gösterdiğini belirten Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Beyza Tekin Altınbay, kan damar hastalıkları ve vücudun genel sağlık durumunun göz sağlığını da etkilediğini söyledi. Obezitenin vücuttaki damarları ve hormonları olumsuz yönde etkileyerek diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklara neden olduğunu belirten Op. Dr. Altınbay, bu durumun göz hastalıklarını tetiklediğine dikkat çekti.

GÖZLER DE SORUN OLUŞTURUYOR

Obeziteyle bağlantılı göz hastalıkları hakkında bilgi veren Op. Dr. Altınbay, 'Obezitenin katarakt, glokom (göz tansiyonu), sarı nokta, retinopati (şeker hastalığına bağlı göz bozukluğu) ve gözlerde sulanma, batma hissi ve bulanık görmeye neden olan kuru göz hastalığına yol açtığı yapılan çalışmalarla ortaya konmuş. Günümüzde obez olan bir bireyin zayıflamasıyla, bu hastalıkların iyileşebileceğine dair kesin sonuç gösteren bir çalışma bulunmuyor. Fakat güncel olarak yapılan bir çalışmada obezite cerrahisi sonrası zayıflayan bireylerde göz damar yapılarında iyileşme olduğu da gözlemlenmiş' diye konuştu.

YILDA BİR UZMAN HEKİME GÖRÜNÜN

Yapılan uzun süreli araştırmalarla obezitenin katarakt gelişiminde de etkili olduğunun saptandığı bilgisini veren Op. Dr. Beyza Tekin Altınbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Obez kişilerde yağ dokulardan salgılanan leptin hormonunun vücuttaki oksidatif stres seviyesini artırarak katarakt oluşumunu hızlandırdığı düşünülüyor. Ayrıca obez kişilerde artan iltihap süreçleri, obeziteye bağlı diyabet gibi damar hasarına sebep olan hastalıklar sonucunda doğal merceğin beslenemediği ve atık maddelerden temizlenemediği görüşü de mevcut. Tüm bunlar obez kişilerde diğer sağlıklı bireylere göre daha hızlı katarakt oluşumuna sebep oluyor. Göz hastalığı olsun veya olmasın herkesin yılda bir defa rutin muayene için uzman hekimlere görünmesi önem taşıyor.'

MAALESEF AVRUPA BİRİNCİSİYİZ

Veriler 18 yaş ve üstü her altı Avrupalıdan birinin obez olduğunu ve yüzde 50'sinden fazlasının fazla kilolu olduğunu gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa bölgesine raporuna göre Türkiye, obezite oranlarında Avrupa'da ilk sırada. Avrupa Obezite Raporu'na göre Türkiye'de yetişkinlerin yaklaşık yüzde 59'u aşırı kilo ve obezite ile karşı karşıya. Obezite görülme oranı ise kadınlarda erkeklere oranla daha yüksek. Obezitenin ülkemizde çocuklarda görülme oranı ise yüzde 7 olarak belirtiliyor. Obezite; yüksek tansiyon, diyet riskleri ve tütünden sonra dördüncü en yüksek ölüm sebebi ve toplam ölümlerin yüzde 13'ünden fazlasına karşılık geliyor. Vücut kitle indeksi (VKİ), kilo ve boy verilerinin mevcut olduğu durumlarda yetişkinler (18 yaş ve üzeri) için en faydalı obezite ölçüsü olarak kabul ediliyor. VİKİ; vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanıyor.