Deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesi, kirlilik, gemi trafiği ve kıyı yapılarının artması gibi nedenlerle artan denizanalarının zehirlerinin kanser hücrelerini öldürücü özellik gösterdiğini belirten Doç. Dr. Killi, denizanası zehrinin kanser hücrelerinde etkili olduğunu ifade etti.

Marmaris ilçesinde sahile vuran Rhopilema nomadica göçmen denizanası türü üzerine bilimsel araştırma yapan Killi, denizanası örneklerini toplayıp laboratuvara getirdiklerini ve burada zehri izole ettiklerini söyledi. Bu türün özellikle Marmaris Körfezi'nde, Datça’da, Antalya, İskenderun ve Mersin Körfezi'nde yoğun olarak görüldüğünü belirten Killi, denizanasının zehirlerini kanser hücrelerinde denediklerini ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini dile getirdi.

Killi, denizanası venomunun kanser hücrelerindeki sitotoksik etkisini araştırdıklarını ve aldıkları ilk sonuçların gayet olumlu olduğunu belirtti. Ayrıca, sağlıklı hücrelerde de denediklerini ve sağlıklı hücrelerde kanser hücrelerine göre daha az öldürücü olduğunu tespit ettiklerini ifade etti. Bu bulguların önemli olduğunu vurgulayan Killi, denizanalarının kanser tedavisinde alternatif bir kaynak olabileceğini belirtti.

Editör: Ali Özgür UZUN