Seyahat edebilmek için ileri derecede yabancı dil öğrenmeyi beklemeyin.

Seyahat edebilmek için ileri derecede yabancı dil öğrenmeyi beklemeyin. Havaalanı, otel ve restoranlarda işinizin görülmesi için 150-200 kelime veya kalıp yeterli olmaktadır. Nitekim ileri yaşlardaki tanıdık veya akrabalarınızdan tek kelime Arapça bilmediği halde hac veya umre ibadetini başarıyla yapan çok kişi vardır.

Bilinçli bir seyahat için ise iyi derecede yabancı dil bilmek şarttır. Bazı durumlarda kendinizi ayrıntılı olarak anlatmanız gerekebilir. İnsan çok yönlü bir canlı olduğu için seyahat ederkenki faaliyetleri de yemek siparişinden ve otel rezervasyonundan ibaret değil. Bazen bir sağlık görevlisine veya güvenlik görevlisine derdinizi ayrıntılı olarak anlatmanız gerekebilir. Bir restoranda yemek yerken çok beğendiğiniz bir yemeğin nasıl yapıldığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Yurtdışında gittiğiniz bir müzede sergilenen eşyalarla ilgili ayrıntılı yazıları okuma isteği duyabilirsiniz. Böyle durumlarda yabancı dilinizin seviyesi seyahat kalite ve konforunuzu üst seviyeye çıkartır. Kendinizi evinizde hissedersiniz. Gittiğiniz ülkede sadece mağaza ve kafelere değil tiyatro ve sinemalara da uğrama imkânınız olur.

Tabi ki yabancı dilin tek faydası seyahat değil. İş dünyasında da yabancı dillere büyük ihtiyaç duyuluyor. Bugün dünyada büyük şirketlerin neredeyse tamamı çok ulusludur. Çok uluslu bir şirkette çalışma fırsatı ise ancak yabancı bir dili bilmekle mümkün. Hatta çok uluslu olmayan ve yabancı müşterilerle sadece zaman zaman iş yapan şirketler de yabancı dil bilen çalışan istihdam etmek istiyorlar. Bu durum sadece özel şirketler için böyle değil. Ülkemizde Turizm, Dışişleri, AB gibi bakanlıklarda çalışabilmek için de dil şartı aranabiliyor. Öğretmen olmak için yabancı dil bilme şartı olmasa da öğretmenler bildikleri her yabancı dil için dil tazminatı talep edebiliyorlar. Her yıl Türkiye’yi ziyaret eden milyonlarca turiste hitap edebilmek için de yabancı dil büyük önem taşıyor.

İş arayan yeni bir mezun, şirketini dünyaya açmak isteyen bir girişimci veya yabancı müşterilere mal satmak isteyen bir patron… Kim olursanız olun bir yabancı dili iyi seviyede biliyorsanız işler kolaylaşacaktır. Yabancı dil bilginiz ufkunuzu açacak ve size yeni fırsatlar sunacaktır. Kişi veya şirket olarak ürettiğiniz bilgi, tecrübe, uzmanlık veya ürününüzü pazarlama imkânınız artacaktır.

İletişim. Artan ulaşım imkânları dünyayı küçük bir köye dönüştürdü. Bazı durumlarda dili bir kültür aracı gibi görsek de dünyada artan bir eğilim de dili sadece bir iletişim aracı gibi görmek. Dil bir cep telefonu, otomobil ya da televizyon gibi konuşulan ülkenin ürünü olmaktan çıkmış durumda. İşine yarayanın satın alıp kullandığı bir iletişim aracına dönüştürülmüş. Bunu iyi yapabilen ülkeler ise Hindistan, Çin veya Almanya gibi ülkeler. Almanlar Almancayı dünya dili yapmayı beklemektense her almana İngilizce öğretmenin daha makul olduğunu görmüş olmalılar ki bugün Almanya’da hiç almanca konuşmadan İngilizce bilginiz ile rahat iletişim kurabiliyorsunuz.

Bilgi ve medya. Ülkemizde üniversitelerde araştırma görevlisi olmak için yabancı dil bilgisi şartı aranır. Bugün dünyadaki bilgilerin büyük bir çoğunluğu İngilizce olduğu için bu dil genellikle İngilizcedir. Bazı durumlarda başka diller de kabul edilmektedir. Dolayısıyla yabancı dil bu dilde üretilmiş bilgiye ulaşmak ve bu bilgiyi doğru şekilde yorumlayabilmek için şarttır. Bunun dışında yetersiz yabancı dil bilgisi ile dünyanın önde gelen basın ve yayın organlarından yararlanmak da mümkün olmamaktadır. Teknolojinin bu basın ve yayın organlarını ayağımıza getirecek kadar geliştiği bir zamanda bu yayınları okuyup yorumlayabilen insan sayımızın azlığı kültürel gecikme içinde olduğumuzun açık işaretidir.

Diplomasi. Yabancı dil kendi derdimizi anlatabilmek kadar ülkemizin derdini anlatabilmek için de önemli. O yüzden her ülkenin dilini doğru şekilde kullanabilen uzmanlarımızın olması büyük önem arz ediyor. Bugün TRT’nin pek çok yabancı dilde yayın yapması bu yüzdendir. Ayrıca bir ülkede devletimizi temsil eden görevlilerimiz o ülkenin ana dilini doğru ve etkili şekilde konuşabilmeli. Dil önyargıyı kesip atan bir bıçaktır. Dilini konuşabildiğiniz bir topluluktan nefret etmezsiniz. Bundan dolayıdır ki ülkemizde batı dillerini bilenler batılıları, doğu dillerini bilenler de doğuluları daha fazla sever. Bu anlamda batı dillerini de doğu dillerini de gençlerimize öğretip dengeyi sağlamak büyük avantaj.