Hiçbir dil ana dilinin yerini tutamaz. Yabancı dili de ancak kendi ana dilin üzerine inşa edebilirsin.

Hiçbir dil ana dilinin yerini tutamaz. Yabancı dili de ancak kendi ana dilin üzerine inşa edebilirsin. Bu yüzden, yabancı bir dili öğrenmek istiyorsan öncelikle kendi ana dilinle barışık ol. Ana dilinin hakkını ver. Onu doğru ve yerinde kullan. Bazı edebi sanatları öğren. Kullanamasan da duyduğunda tanıdık gelsin. Öğren ki karşındaki insanı dinlerken tezat mı yapıyor, mübalağa mı, yoksa ironi mi bilesin. Edebi türlerin içinde yaşa. Âşık olduğun birkaç edebi tür olsun. Bir romanı, bir şiir kitabını bir masalı sevmeyi öğren. Kitaplığını kur. Çok oku, iyi dinle, güzel konuş ve mektup yazmayı dene. Mesela kendi dilinde hiç mektup yazmamışsan ve çok sevdiğin birkaç şiir yoksa yabancı bir dil öğrenmek için emek harcama.


Dil canlı bir yapıdır ve dil ile duygusal bir ilişki kurmalısın. Dilden hoşlanmalısın. Dili sevmelisin. Hatta neden yabancı bir dile ilk görüşte âşık olmayasın ki? Arapça öğreniyorsan Kâbe imamlarını dinle ve dinlediğin ayetlerin ahengini ve anlamını gerçekten sev. Ezbere bildiğin sureleri Kâbe imamlarından dinle ve anlamını kendin çıkarmaya çalış. Mutlaka anladığın bir ayet denk gelecektir. İngilizce öğreniyorsan ünlü bir şarkının sözlerini tekrar et ve ne dediğini anlamaya çalış. Bir filmi orijinalinden izle. Bir şey anlamasan bile o dilin hoşuna gidip gitmediğine karar ver. Böylece o dille tanışmış olursun. O dili tatmış olursun. Daha çok müzik daha çok film daha çok anlam daha çok inanç… Sonra mı? Sonrası için ayaklarına güven. Onlar her zaman gerçek sevgiye doğru gerekli adımları atacaktır.

Yabancı bir dil öğrenmek istiyorsan hayatında bu dili konuşacağın yabancı insanlara da yer aç. Açtığın yere o hiç tanımadığın insanları buyur et. Ufkunu biraz genişlet. Yeni yolculuklar için hazır ol. Hiç tanımadığın insanlara güvenmeyi öğren. Ve cesur ol. Mesela hiç Türkçe bilmeyen insanlarla çok basit düzeyde bile olsa konuşmaya çalış. Unutma ki dil cesarettir. Sana yardımcı olmaktan mutluluk duyacak insanlarla eninde sonunda karşılaşırsın. Sanal âlemde arkadaşlar, mektup ve sohbet arkadaşları belki de dostlar kazanırsın. Her ülkede bir evin olur. Her ülkede bir dostun olur. Küçücük bir cesaretle başladığın diyaloglar dil öğrenmeyi kolay ve zevkli kılar.

Bir toplumun dili ile o toplumun kültürü, yaşam biçimi ve inançları arasında sıkı bağlar vardır. Kültürünü, gelenek ve göreneklerini bildiğin ülkenin dilini daha çabuk öğrenirsin. Bu yüzden farklı kültürleri, gelenek ve görenekleri merak et. Farklı toplumlar ile ilgili kitaplar oku. Kelimelerini öğreneceğin toplumu iyi tanımalısın. Her dilde her kelime yoktur. Olmasına gerek de yoktur. Her toplum sözlüğünde ihtiyaç duyduğu kelimelere yer verir. Toplumu tanırsan o toplumun en çok hangi tür kelimelere ihtiyaç duyacağını da bilirsin. Noel ve yortu kelimelerini Türkçede de kullanıyorsun. Fakat Noel’in ve yortu’nun tam olarak ne olduğunu Hıristiyan bir ülkenin dilini öğrenirken anlarsın.

Dil bir bütündür. Öğrenirken onu parçalama. Sadece okuma, sadece yazma, sadece dinleme veya sadece konuşma ile olmaz. Sadece gramer ya da sadece kelime bilgisine odaklanma. Büyük resim her zaman gözünün önünde olsun ve zaman zaman resmin farklı noktaları üzerinde çalış. Bazen kitap oku, bazen çok zor anladığın gazeteyi okumaya çalış, bazen altyazılı bir film izle, bazen devam ettiğin kursun verdiği kitaba bak. Ve bütün bu etkinlikleri öğrenme süreci bitene kadar yap. Yabancı dili tam öğrendikten sonra ise uzun süre konuşmasan da o dili tamamen unutmazsın. Bazı kelimeler ve gramerle ilgili küçük ayrıntılar hafızandan silinir ama büyük resim asla unutulmaz. Büyük resmin her ayrıntısı zihnimizde diğer ayrıntılarla iç içe kodlandığından küçük bir parçayı hatırlarsan gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Öğrenme sürecini yarım bırakma. Yerli yersiz uzun aralar verme. Dil öğrenirken aşamalar vardır. Kurlar vardır. Fakat bir kursa 6 ay gidip 6 sene ara verirsen bildiğin her şeyi unutursun. Dil öğrenirken ara verebilirsin. Ama ara verme kararı aldığında ne zaman tekrar başlayacağına da karar vermiş ol. Periyodik, başı ve sonu beli olan aralar seni engellemez.