Terör, teröre dış destek ve terörle mücadele-1

Bilindiği gibi dünyanın ve Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesi de terör sorunudur. Türkiye’nin 33 yıldır mücadele ettiği terörü bitirmesi ve buna bağlı kültürel sorunlarını çözmesi, geleceği açısından son derece hayati önem arz etmektedir. Türkiye’nin her alanda yeniden yapılandırılması, 2013 yılı Ocak ayından itibaren başlatılan ve 24 Temmuz 2015 tarihinden itibaren terörle farklı ve etkin bir şekilde mücadele ederek, millet ile birlikte yürütülen terörü bitirme ve Kürt sorununu çözme süreci, yeni anayasanın yapımı ile Başkanlık sisteminin getirilmesi yaklaşımlarının ağırlıkta yer aldığı konjöktürde terör konusunun çok yönlü analiz edilmesi zorunluluğu vardır. Kürt ve Terör sorununu çözmeden Türkiye’nin, Süper Güç Ülke Türkiye olması mümkün değildir.

Türkiye’deki bölücü terör ve bu teröre sağlanan dış destek sorunu, Türkiye’nin güvenliği, dış politikası açısından son derece hayati öneme sahiptir. Yani Türkiye aleyhine faaliyet gösteren bölücü ve yıkıcı örgütlerin dış dünyadan yardım alması, Türkiye’nin başını ağrıtmakta, kalkınmasını engellemekte ve dış politikasını etkileyen en önemli sorun alanını oluşturmaktadır.

Terör, terörizm ve bölücü terör kavramları, geçmişten günümüze Türkiye’de faaliyet gösteren terör örgütleri ve bölücü teröre dış destek olmak üzere üç başlık halinde konuyu irdelemenin isabetli olacağını düşünmekle birlikte; konuya geçmeden önce iki hususu belirtmekte yarar görüyorum.

Öncelikle uluslararası ilişkiler güç ve çıkar ilişkisine dayanmaktadır. Duygusallığın dış politikada yeri yoktur. Devletler uluslararası platformda sahip oldukları ekonomik, teknolojik, askeri vs. güçleri oranında çıkarlarını koruma imkanına sahiptirler. Bu arada devletler uluslararası alanda klasik diplomasi gereği terörü ve her türlü şiddeti kınamakla birlikte, çıkarlarını korumak ve çeşitli dış politika hedeflerine ulaşmak için bir takım unsurları araç olarak kullanmaktadırlar. Bu araçların en başında da terör ve terörizme gizli destek gelmektedir.

İkinci önemli husus ise Türkiye’nin dünya üzerindeki jeopolitik ve jeostratejik önemi dolayısıyla tarihte olduğu gibi günümüzde de batılı büyük güçler arasında menfaat çatışmasına konu olmasıdır. Türkiye ve Ortadoğu üzerinde gözü ve menfaati bulunan süper güçler Türkiye ile yakından ilgilenmekte, Türkiye’nin iç siyasal-sosyal özelliklerinden kaynaklanan sorunları kendi amaçlarına uygun kullanmaktadırlar. Böylelikle Türkiye’ deki bölücü ve yıkıcı unsurlar dış dünyadan önemli ölçüde destek bulmaktadırlar. Son olarak 2013 yılı Mayıs sonu ve Haziran başında 20 gün boyunca süren, Taksim Gezi Parkı eylemlerinde olduğu gibi. Ayrıca eskiden gizli ve el altından yapılırken şimdi Irak ve Suriye bağlamında PKK/PYD/YPG/YPJ/SDG, FÖTÖ,DEAŞ, DHKP-C vb. terör öğütlerine Amerika, Avrupa ve komşu ülkeler tarafından yapılan yardım ve yataklık, aleni bir şekilde silah, lojistik ve finans yardımları net bir şekilde görülmektedir. Yani aleni düşmanlığı görmemek için kör olmak gerekir.

KAYNAKÇA

  • – BAŞAR, Cem -“Terör Dosyası ve Suriye” Uluslar arası İlişkiler Araştırma Merkezi yayınları, Lefkoşe , 1996.
  • – BÖLÜKBAŞI, Süha – “Türkiye ve yakınındaki Ortadoğu” Dış Pol. Ens. Yayınları, Ankara, 1992.
  • – DENKER M., Sami - “Uluslar arası Terör, Türkiye ve PKK” Boğaziçi Yayınları, İstanbul, 1997.
  • – FULLER, e. Graham- Çev. Özden ARIKAN, “Kuşatılanlar:İslam ve Batının Jeopolitiği” Sabah kitapları, İstanbul, 1996.
  • –KOCAOĞLU, Mehmet -“Uluslararası İlişkiler Işığında Ortadoğu” , Genelkurmay Basımevi, Ankara, 1995.
  • – MANİSALI, Erol – “Ortadoğuda Yeni Dengelerin, Doğu Akdeniz’den İç Asya’ya Uzanan Eksene Oturması ve Türkiye” , Su Sorunu, Türkiye ve Ortadoğu, Bağlam Yayınları, İstanbul, 1993.
  • – ORAN , Baskın – “Kalkık Horoz: Çekiç Güç ve Kürt Devleti”, Bilgi Yayınevi, Ankara, 1996.