PKK terörü örgütü ile her açıdan mücadele etmemiz gerekir.

PKK terörü örgütü ile her açıdan mücadele etmemiz gerekir. Bu mücadelelerden biride ekonomik açıdandır. Bir terör örgütünün finans kaynakları kurtulmaz ise sonradan yeniden hastalık gibi tekrardan ülkemizin başına bela olabilir. Bir hastalık düşünün; hastalık eğer tamamen bitirilmez ise yeniden tekrarlar.

PKK terör örgütünün finans kaynaklarını ve çözümlerini inceleyelim;

Bazı iş adamlarının gönüllü ya da zorla PKK'ya parasal olarak destek verildiği bilinmektedir. PKK'ya maddi olarak para vermek terör suçu sayılmalıdır.

PKK'nın yurt dışı para hareketliliğini, ''terör'' uluslararası bir suç olduğundan dolayı yurt dışındaki hesapların tespiti yapılıp; bu hesapları ilgili hükümetlerle uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde gereken yaptırımlar uygulanabilir.

PKK'nın sınır kaçakçılığından önemli bir gelir elde ettiği bilinmektedir ya da bu kaçakçılıktan komisyon aldığı tüm kaynaklarca ispatlanmıştır.

Örnek vermek gerekirsek sınır kaçakçılığına;

- Uyuşturucu kaçakçılığı

ABD ve Avrupa Birliği raporlarında da uyuşturucu kaçakçılığı, PKK''nın temel gelir kaynaklarından biri olarak gösterilmektedir . Bilinen ve söylenen, PKK başta Diyarbakır ve çevresinde olmak üzere, farklı yerlerde esrarın hammaddesi olan Hint kenevirinin ekiminde ve esrar üretiminde söz sahibidir.

- Yasadışı göç ve insan kaçakçılığı

Ülkemizin sınır olduğu Suriye ve Irak’taki iç karışıklıklar; PKK terör örgütünün insan kaçakçılığı anlamın da ekmeğine yağ çalmıştır.

- Silah ve mühimmat kaçakçılığı

Ülkemizin sınırlarına yakın Suriye ve Irak’taki iç karışıklar; bu bölgedeki ülkelerin ve bizim ülkemiz üzerinden silah ve mühimmat kaçakçılığı fazlalaşmıştır.

- Akaryakıt kaçakçılığı

Ülkemize yakın olan iç savaşlar özellikle Suriye ve Irak’taki petrol kaynaklarını satıp terör örgütüne finansman olarak kullanıldığı bilinmektedir

- Sigara kaçakçılığı

PKK'nın özellikle bu sektörden para kazandığı artık herkesçe bilinmekte olup; PKK'nın önemli gelir kaynaklarından bir tanesi de sigara kaçakçılığıdır. Kuzey Irak'ta üretilen sahte sigaraları PKK taşıyor. Zaten sahte sigara üreten yerler de PKK kontrolündeki bölgelerdir.

- Sözde vergilendirme

Maalesef çözüm sürecinde PKK'nın finansal ve para kaynakları gelişmiştir. PKK çözüm sürecini bölgede fırsat bilmiştir. Bölgede belli bir düzen kurmaya çalışmış ve sözde vergilendirme adı altında bölgedeki insanlardan haraç almaya çalışmıştır.


Bu kaynağı saydığım unsurlar PKK terör örgütüne finans kaynağı sağlamakta olup her kazanç bize kurşun olarak geri dönmektedir. Ortadoğu coğrafyasındaki karışıklıklar ve PKK’yı dış politika aracı yapmak isteyen devletler PKK’ya daha fazla finansal destek verdiği de bir gerçektir. Çünkü Ortadoğu coğrafyasını dizayn etmek isteyen güçler taşeron olarak PKK terör örgütünü ve yan kollarını kullanmaktadır. Bu gerçekleşmekte olan durumları gerek ulusal anlamda gerek ise yurtiçi bazı önlemler alınarak bitirilmelidir. PKK terör örgütünü ekonomik olarak bitirmek oldukça önemli olup finans olmayan hiçbir terör örgütü hayatını uzun süre sürdüremeyeceği bir gerçektir.

Bu çerçevede PKK terörü ile topyekûn mücadele etmek gerekir. PKK terörünü lojistik olarak besleyen tüm maddi kaynakları kurutmak gerekmektedir.