Kaliteli İnsan

Öncelikle, İsmet Özel’in deyimiyle “hangi suyun sakası” olduğunu öğrenmen gerekiyor. Behçet Necatigil’in “Yılgın gemiyiz açıkta/Gösterin bize göre bir kıyı/Yakıp son direkleri/Yanaşmaz mıyız?” dizelerinden de ilham alabilirsin. Durman gereken yeri araştır. Sınırlarını titizlikle koru. Olması gereken yeri ve durması gereken yeri iyi bilen insan kaliteli insandır ve dostundan da düşmanından da saygı görür.

Kendine anlamlı bir amaç ya da amaçlar bul! Bu dünyada sadece kendin için hedefler koyma. Sadece kendisi için çalışan çabuk yorulur. Acilen birileri için bir şeyler yapmayı planla. Hayatın anlamı başkaları için bir şeyler yaparken keşfedilir. Unutma ki; dünyada yardıma ihtiyacı olan çok kişi var ve yardımseverlik kaliteden bir şubedir.

Kendini, başka kültürleri araştırarak zenginleştir. Kendi tecrübelerinden öğrendiğinden fazlasını başka insanların ve milletlerin tecrübelerinden öğrenebilirsin. Okuyarak, araştırarak ve yeni yerler görerek yenilenmelisin. Yenilenmek iyi ve güçlü hissettirir. Unutma ki ancak yenilenenler yenilmezler. Yenilenenler kaliteli bir hayatı sürdürebilirler.

Büyük düşün! Cemal Süreya’nın “Selam size büyük durumlar, doruk anlar/Dağ görgüsü kazanır Ağrı'yı bir kez görse de kişi/Marmara'dan yirmi yılda çıkaramayacağı gerçeği/Okyanusu beş dakika seyretmekle kavrar…” mısralarından ilham al.

Bir sanat dalı ile ilgilen. Şiir, resim, müzik, ebru, hat…Geleneksel ya da modern. Sanat sana iki şey öğretir: Doğru şekilde etkilemek ve doğru şekilde etkilenmek. Sanattan ve sanatçılardan ilham al. İyi sanatçı yozlaşmaz da yozlaştırmaz da. Sanat kalitesizliğin panzehiridir.

Bilim disiplindir, emektir, hayrettir, ciddiyettir, ağır başlılıktır, alçak gönüllülüktür. Ukala ve kibirli insanların bilimle işi olmaz. Bunların bilimle birlikte görüntü vermeleri seni aldatmasın. Bu ilişki bilimin, rica minnet istendiği için kaba olmamak adına çekmeyi kabul ettiği bir özçekimden ibarettir.

Sonu bir yere varmayan işlerden yüz çevir. Enerjini boşa harcama. Her işinin maddi ya da manevi, küçük ya da büyük bir karşılığı olsun! Kısır tartışmalara girme! Cephaneni boşuna harcama. Düşman menzile girmeden ateş etme!

Yalnız kalma! Bilinçli ya da bilinçsiz bu duruma düşme! “Ben bana yeterim” fikrini ve kibrini kır. Arkadaşsız, dostsuz bir zavallı pozları vermemek için de önlemler al! Dostluk ve arkadaşlık taleplerini hemen geri çevirme. “Kırmızı güllerin peşinde koşarken ayaklarının altında ezilen papatyaların farkına var.”

Sabırlı ol! Güzel işler zaman alır. İyi dostlar zamanla bulunur. “Meyveler sabırla olgunlaşırmış” diyen üstat Sezai Karakoç’tan, yakın zamanda hakkın rahmetine kavuşan “Geleceğim diyorum, biraz mühlet tanı bana” mısralarının sahibi Bahattin Karakoç’tan alacak çok ilham var.