Bir telaş bir telaş, karşılarındaki Disney Plus olunca ses telleri bozuk, konuşamıyorlar. FOX'un dijital platformu Disney Plus, Türkiye'de yayın hayatına geçtiğimiz yıl başladı. Cumhuriyet'in 100'üncü yılı için çekilen, Aras Bulut İynemli'nin başrolünde yer aldığı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının anlatıldığı “Atatürk” dizisinin bu platformda yayınlanacağı duyurulmuştu.

Bir telaş bir telaş, karşılarındaki Disney Plus olunca ses telleri bozuk, konuşamıyorlar.

FOX'un dijital platformu Disney Plus, Türkiye'de yayın hayatına geçtiğimiz yıl başladı.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılı için çekilen, Aras Bulut İynemli'nin başrolünde yer aldığı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının anlatıldığı 'Atatürk' dizisinin bu platformda yayınlanacağı duyurulmuştu.

Sonrası hepimizin malumu…

Yayın tarihi dahi belli olan diziyi Disney Plus,

Ermeni lobisinin baskısı ile yayınlamama kararı aldı.

1 Temmuz tarihinde ABD'deki Ermeni diyasporası Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), sosyal medya hesabından Atatürk hakkında ağır hakaretler içeren bir açıklama yayımladı.

Çok geçmedi bir gün sonra Disney Plus, tüm Türk yapımlarını platformdan kaldırdı.

Amerika Ulusal Ermeni Komitesi de Atatürk'ü yücelttiğini iddia ettikleri diziye karşı yürüttükleri kampanya için teşekkür ederek dizinin iptal edildiğini açıkladı.

Disney Plus'un kararı sonrası ise sosyal medya plartformu Twitter'da 'Disneyiptalet' hashtag'i ile platform üyeleri iptale davet edildi. Hashtag, Türkiye gündeminin birinci sırasına yerleşti.

Disney Plus abonelikleri iptal edilirken sözde Atatürk sever bazı isimler sessizliğe büründü.

Yazıyı yazdığım dakikalarda halen bazı sanatçıların sessizliği sürüyordu. Konu bir an önce kapansın istiyorlar görünüşe bakılırsa!

Şahan Gökbakar, Tarkan, Halit Ergenç, Aras Bulut İynemli, Engin Akyürek, Cem Yılmaz, Aslı Enver ve Ata Demirer gibi isimlerin başlarını kuma gömmeleri halen sürüyor.

Olaya tepki gösteren birkaç sanatçıdan biri Sinan Akçıl oldu.

Akçıl 'Oyuncu dünyasından çok cılız sesler çıkıyor. Bunun sebebi de Disney'e maddi umut bağlamaları. 'Yarın bir gün Disney'le bir işimiz olur' diye çok yüksek ses çıkartmak istemiyor birçoğu gördüğüm kadarıyla.

Yarın Hz Muhammed'in filmi yapılmak istenir mesela buna da karşı çıkılır. Bir Türklüğün filmi yapılmak istenir buna da karşı çıkılır. Biz buna sessiz kalamayız. O yüzden herkesi en yüksek tepkiyi vermeye çağırıyorum.' derken, başarılı oyuncu Tamer Karadağlı, '3 saniye bile düşünmem üyeliğimi iptal ederim' dedi.

Peki, Ak Parti İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin Şahan Gökbakar'a

"Her konuda fikri var ama çıkarına dokunana dek… Sesin çıksın. Saldırı Atatürk'ün şahsında Türkiye Cumhuriyeti'ne" şeklindeki çıkışı haksız mı?

Tamer Karadağlı'nın da dediği gibi haklı!

Bunların her konuda görüşü vardır. Ama verilen görüntü cüzdana kadar!

'Atatürk dizisi' kararına tek kelime etmemelerine başka yanıtları varsa söylesinler onu da yazalım

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in Twitter hesabından yaptığı paylaşımı önemli buldum.

Çelik, "Amerika merkezli bir dizi/film platformunun Ermeni lobisinin baskısına boyun eğerek "Atatürk" dizisini yayınlamadan yayından kaldırması utanç vericidir. Söz konusu platformun bu tutumu, Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerine ve milletimize saygısızlıktır. Daha önce çeşitli vesilelerle ifade ettiğimiz gibi ABD'deki bu sözde soykırım şebekesi, tarihi olayları yalan siyasetine alet etmektedir. Bu lobinin yegane amacı, defalarca görüldüğü üzere Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de mani olmaktır. Bu şebekelerin faaliyetleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti karşısında hiç hükmündedir. Bu şebekelere boyun eğenler utansın…" açıklamasıyla tüm hadiseyi özetledi.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel de 'DisneyPlus'ın Atatürk' dizisini yayından kaldırmasını kınıyoruz. Platformun bu tutumu en ağır şekilde karşılık bulacak' diye tepki gösterdi. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun güçlü bir tepki vermesi gerekmez miydi?

Walt Disney'in Türkiye ofisi ise çocuk kandırdığını sanıyor olmalı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını konu alan 'Atatürk' dizisinin iki bölüm olarak televizyonda ve sinemalarda yayımlanacağını duyurdu.

Tarihçi İlber Ortaylı'nın Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşım da dikkat çekiciydi.

'Mesele sadece uluslararası bir şirketin çektiği diziyi yayından çekmesi değil, yakın tarihimizin ülkemizin kurucusu Atatürk'ümüz üzerinden tartışmaya açılmasıdır. Bu konu üyelik iptali veya kanal kapatmayla geçiştirilecek bir olay değildir. Biz ne kadar meseleleri görmezden gelsek de dünyada birtakım çevreler, son zamanlarda özellikle Almanya, yakın tarihimizi tartışmaya açmak istemekte, kendi soykırım utancına ortak aramaktadır. Çabaları nafiledir; nice yabancı tarihçi Osmanlı Arşivi'ne girdikten sonra Türkiye'nin sadık dostları olmuştur.

Türkiye'nin aciliyetli olarak enternasyonal nitelikli bir araştırma grubu, ki buna Ermeni alimleri de dahil, kurması ve çalışmaya başlaması şarttır.'

Tarihçi İlber Ortaylı çok önemli bir öneride bulunuyor ama niyet bu değil.

Eminim Atatürk de yaşasaydı, bunların Atatürkçülüğüne gülerdi. Başka ne yapılır ki?