Bilgi işin hammaddesidir. İşe yarar.

Bilgi işin hammaddesidir. İşe yarar. Her aşamada herkes tarafından kullanılabilir. İleriye doğru yapacağımız her türlü hamlenin altyapısıdır. Destekleyici kolonlardır, malzemelerdir. Kitaplığımızdaki kitap sayısıdır… Bilgi temeldir. Taştır, topraktır, kumdur, çimentodur, duvardır. Kurallara uymaktır. Bilgi dayanıklılığımızı arttırır. Uzun süre ayakta durmamızı sağlar… Emektir. Görmezden gelinemez… Bilgi savunma mekanizmasıdır ve hattıdır. Benliğimizi koruyan en dış tabakadır. Bize yapılan her türlü saldırı önce bilgilerimizi hedef alır. İlk tartışmaya açılan, ilk sorgulanmak istenen bilgilerimizdir. Bilgi okulda, kitap okuyarak, gezip görülerek veya internetten öğrenilebilir. Bilmemek zor durumda bırakır. Maddi ve manevi kayıplara yol açar. Hava durumuna bakmadan yola çıkmak gibi… Yeterince tanımadan seçtiğimiz bir arkadaş, eş veya dostun hayatımızı altüst etmesi gibi… “Bunu hiç duymamıştım” “bilmiyordum” gibi kullandığınız ifadeler. İçinde yaşadığınız toplumu bilmemeniz… Hukuk kurallarını bilmeden işlediğimiz suçlar… Bütün özelliklerini bilmeden aldığınız bir araba veya semtini iyi tanımadan aldığınız bir ev…

Bilgi ağırdır. Yerinde durur. Durduğu gibi bizi de duraklatır. Düşündürür. Kafa karışıklığına neden olur. İşe yaradığı kadar yavaşlatabilir de… Okul sıralarında onlarca dersin bilgisini öğrendik ve hantallaştık. Hızlı hareket edemiyoruz… Bilgi insanı kurtarmaz. Bilgimizin esiri durumundayız… Bilgisiz olmaz ama sadece bilgi ile de olmaz. İş bilgi ile bitmez. Asıl iş işin bilgisini aldıktan sonra başlar… Bazı bilgiler omuzda fazladan yüklerdir. Uzun bir deniz yolculuğuna çıkarken alınan ve hiç kullanılmayan eşyalardır. Gemiyi ağırlaştırmaktan başka bir işe yaramazlar… Hayat bilgi ile devam etmez. Bilgi sıkıcıdır. Sürekli tozlanır. Tozu alınmalıdır. Bilgi elenmeye ve eleştirilmeye ihtiyaç duyar. Sürekli yenilenmeye ihtiyaç duyar. Bilgi satmak ikinci el eşya satmak gibidir. Bilgi sadeleştirilme ister. Bu sadeleştirmeyi yapabilmek için bir üst eğitim ve yaşam düzeyine geçmeliyiz. Bu eğitim ve yaşam seviyesine “bilinç” denir.

Bilinç belli bir bilgi zenginliğinden sonra ortaya çıkar. Tecrübe zenginliği ile yoluna devam eder. Bilgiyi kullanma aşamasında gözlemlenebilir. Bu noktada neyi bildiğimiz gibi bir ayrıntıya kimse dikkat etmez. Bilginin kullanılış biçimi ve o bilgiyi neden ve nerede kullanmayı tercih ettiğimiz daha bir ön plana çıkmıştır. Bilinç bilgiyi seçebilmektir. Bilinç hedeftir. Ya da hedef bilgiyi aydınlatan kuvvetli ışıklardır. Kafayı kullanmaktır. Güçlü bir sebep sonuç ilişkisidir. Tutarlılıktır. Kârını zararını bilmektir. Estetik bir açıklamadır. Başımızı derde sokmadan günü bitirmektir. Hedefe doğru giderken bizi engellemek isteyenlerin ellerindeki kozları almaktır. Saygınlıktır. Adımız anıldığında insanların durup düşünmeleridir. İnsanların bize fikir sormalarıdır. Bilinç kendini seçimlerimizde gösterir. Bilinçte önemli olan seçimimizin kısa ya da uzun vadede bizi zarara sokmaması ve fayda getirmesidir. Herkesin sizi zarara uğratacağını düşündüğünüz bir tercihinizin sizi kâra geçirmesidir. Bilgili insan saldırgan köpeği görünce ondan kaçar. Bilinçli insan ise saldırgan köpeğin olduğu sokaktan geçmez. Bilinç sorunlardan kaçmayı değil onlardan kaçınmayı getirir. Bilinç kendisini korur. Kendini bütün yollarla savunma yeteneğidir. Paçayı kurtarma becerisidir.

Bilinç aynı zamanda kendini özel görme körlüğüdür. Başkalarını ancak gerektiği kadar düşünmektir. Bilinç bencildir. Bilgeliğe göre daha sade ve renksizdir. Farklı renk, dil ve dinler karşısında kafa karışıklığıdır. Mültecilere karşı çıkmaktır. Tek kişilik bir bilettir. Sıkıcı bir yolculuktur. Dümdüz düşünmektir. Düz mantıktır. Yapmacık bir gülümsemedir. Önyargılardır. Sürekli sorgulama hali içinde olmaktır. Alınmayı bekleyen kararlardır. İnsan ilişkilerinden bunalmaktır. İnsanların arkalarından iş çevirmektir.

Bilgelik olmaktır. Bulmaktır. Şeffaflıktır. Hem düşünme hem de davranma şeklidir. Anlam ve adanma arayışında yolun sonuna yaklaşmış olma halidir. Ölçülülüktür. Düşünce ve eylemin izdivacıdır. Temel seçimleri yapmış olmaktır. Seçimlerin sonuçlarını önemsememektir. Temel sorgulamalarını bitirmektir. Kabullenmedir. Kavganın içinde bedenen ve ruhen yer almaktır. Bu kavga bilinçsiz ve bilgisiz bir kavga değildir. Sadece sınırlı bilgi ve bilinç seviyeleri ile ulaşılabilecek kavgaların ötesindedir. O yüzden anlaşılmayabilir. Kısa vadeli çıkar peşindeki insanlar seni terk ederken çıkarı olmayanların yanında olmaları bilgeliğindendir. İnsanlar her şeylerini tükettiğinde yanına gelmeleri bilgeliğindendir. Anlamlı bir şeyler ararken sana gelmeleridir. Bilgelik kâinattaki yerini bulmak ve kâinatla birlikte yolculuk yapmaktır. Eğlencelidir. Dünyanın renklerine alışmaktır. Dürüstlüktür. Esnekliktir. Sakinliktir. Mutluluktur. Kendisini herkesle eşit görmektir. İnsanlık potasında erimektir. Paylaşmaktır. Paylaşırken iç rahatlığıdır. İçten gelen bir gülümsemedir. Saldırgan köpeklerin hiçbir insan için tehlike oluşturmaması için gerekli olan bütün önlemleri alma durumudur. Sorunlardan kaçmak, kaçınmak veya sorunların üzerine körü körüne üzerine gitmek değildir. Onları anlamak ve çözmektir. Birlikte yaşamaya yapılan katkılardır. Yaşama sevincidir. Umuttur. İyimserliktir. Bilgelik bilge bir nesil yetiştirme çabasıdır.