Kurban Bayramını fırsat bilen dolandırıcılar, dini vecibesini yerine getirmek isteyen vatandaşı tokatlama peşine düştü. İki yılını doldurmamış büyükbaş hayvanların sahte pasaportlar ile satışı yapılıyor.

KURBAN PAZARINDA ÜÇ KAĞITÇILIK

Bayrama sayılı günler kala sektör temsilcilerinden vatandaşa uyarılar da üst üste geliyor. Özellikle büyükbaşta kurbanlığa haiz olmayan hayvanların satışının yapıldığına dikkat çeken Acar Tarım Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Acar, şu uyarıları yaptı:

24 AYI DOLDURMUŞ OLMALI

“Büyükbaş dana veya düvenin kurban edilebilmesi için 24 ayı doldurmuş olması gerekiyor. Hayvanın 24 ayı doldurduğunu da genellikle çapa dediğimiz, alt çenesinin ortasındaki iki süt dişinin düşüp yerine kalıcı dişinin çıkması ile anlaşılır.”

SAHTE PASAPORTA DİKKAT

“Büyükbaş kurban alacaklar üreticinin elindeki pasaporta çok da güvenmesin. 24 ayı doldurmamasına rağmen, başka hayvanın pasaportu kullanılıp, ‘Bu hayvan iki yaşını doldurdu ancak çapa atmadı’ deniliyor. Haksız kazanç elde ediliyor.”

MÜGE BEZİRCİ'NİN HABERİ

Kurban Bayramı yaklaşırken, Müslümanları kurbanlık telaşı sardı. Ancak bunu fırsat bilen dolandırıcılar, dini vecibesini yerine getirmek isteyen vatandaşı tokatlama peşine düştü. İki yılını doldurmamış büyükbaş hayvanların sahte pasaportlar ile satışı yapılıyor

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala sektör temsilcilerinden vatandaşa uyarılarda üst üste gelmeye devam ediyor. Sahtekârlar, pasaport üzerindeki bilgilerle oynayıp henüz 2 yaşını doldurmamış büyükbaş hayvanlarını dinen de yasak olmasına rağmen, değerinin üzerinde satmak ve maliyetten kurtulmak için hayvan pazarlarında satışa çıkarıyor. Kurban Bayramı yaklaşırken, dini vecibesini yerine getirmek isteyen Müslümanları kurbanlık telaşının sardığını söyleyen Acar Tarım Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Acar, hayvancılık sektöründe de dolandırıcıların olduğunu belirtti.

24 AYINI DOLDURMUŞ OLMALI

Özellikle büyükbaşta kurbanlığa haiz olmayan hayvanların kurban edildiğini, kurban edilmeyecek hayvanların satışının yapıldığını vurgulayan Acar, şu tavsiyelerde bulundu: “Büyükbaş dana veya düvenin kurban edilebilmesi için 24 ayı doldurmuş olması gerekiyor. Hayvanın 24 ayı doldurduğunu da genellikle çapa dediğimiz, alt çenesinin ortasındaki iki süt dişinin düşüp yerine kalıcı dişinin çıkması ile anlaşılır. Büyükbaş kurban alacakların üreticinin elindeki pasaporta çok da güvenmemelerini tavsiye ederim. 24 ayı doldurmamasına rağmen, başka hayvanın pasaportunu değiştirerek, ‘Bu hayvan iki yaşını doldurdu ancak çapa atmadı’ diyerek maalesef haksız kazanç elde etmektedirler.”

KURBANLARINIZI KİLOGRAM USULÜ ALIN

Mustafa Acar, kurban alacakların, kurbanlıklarını kilogram usulü almalarını tavsiye etti. Pazarlık usulü yapılan alışverişlerde ya satıcının ya da genelde alıcının aldanma ihtimalinin büyük olduğunu vurgulayan Acar, “Büyükbaş hayvanlarda kesinlikle kilogramına göre almak gerekir. Çünkü kilogram ile yapılan satış ve alışlarda ne üretici ne de alıcı haksızlığa uğramamış olur” diye konuştu.

Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

BAYRAM yaklaşırken vatandaş da bazı sorulara cevap arıyor. Kurban keserken şu hususlara dikkat edilmesi gerekir:

· Kurbanı, ehli kesmelidir. Kişi bu kesim işini hayvana eziyet vermeden kesebiliyorsa kendi kesmeli, kesemiyorsa ücretini verip ehline, uzmanına kestirmeli, kendi de yanında bulunmalıdır.

· Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına dikkat edilmelidir.

· Kurban edilecek hayvana acı çektirmemeli, eziyet edilmemeli, itip kakılmamalı, bıçağın * Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamasına özen gösterilmeli.

· Kurbanı keserken 3 defa Bismillah “Allahü Ekber” denir. Tekbir getirilir…

Kurbanın eti:

1-Sadaka olarak muhtaçlara verilir.

2-Hediye olarak eşe, dosta verilir.

3-Nafaka olarak evde yenir.

Ölmüş bir kimse için kurban kesilebilir mi?

DİNİMİZDE ölü kurbanı diye bir kurban yoktur. Ancak kişi kendi kurbanını kestikten sonra mali durumu müsaitse kurban keser ve bunun sevabını ölmüşüne bağışlar… Ölenin vasiyeti varsa, servette bırakmışsa kurban kesilir, ancak tamamı fakirlere dağıtılır. (Adak hükmünde) Hz. Peygamber adına kurban kesme diye bir dini nakil, delil yoktur. Bu insanları sömürmek için uydurulmuştur.

Vekâletle kurban kesilir mi?

Evet kesilir. Kendisi ilgilenemeyecekse, müsait durumu ve yeri yoksa ayrıca başka fakirlere de kurban eti gitsin denilirse vekâlet yoluyla kurban kestirilir. Ancak bu işi gerçekten yapacaklara kestirilmelidir. Vekâletle Kurban kesiyoruz deyip kesmeyenlerin olduğunu biliyorsunuz. Onun için vekâlet verirken güvenilir olanlara vermeliyiz. Vekâletle kesim yapan kişi ve kurumlar aldığı kurbanı vekili olduğu kişi adına ihtiyaç sahiplerine ulaştırması sorumluluğu vardır. Dini hassasiyeti olmayanlar yıllarca bu vekâletle kurban konusunda milletimizi aldattılar. Bana ne günahı onun boynuna, ben onu vekil ettim kesmezse o sorumlu olur demekle iş bitmez. Ehlini bulma görevimiz vardır.