Kitarovic, "Milletvekillerinin ve halkın çoğunluğunun talebini dikkate alarak, meclis başkanına bir an önce meclisin feshedilmesi ile ilgili kararın alınması için çağrıda bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, meclisteki milletvekillerinin yarısından fazlasının erken genel seçim istediğini söyledi.

Hırvatistan'da dün hükümetin düşmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Kitarovic bugün mecliste temsil edilen partilerin genel başkanlarını kabul etti.

Cumhurbaşkanlığındaki görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen Kitarovic, parti liderleriyle yaptığı görüşmelerde hiçbir partinin yeni bir koalisyon için çoğunluğa sahip olmadığını gözlemlediğini kaydetti.

MECLİS FESHEDİLSİN

Kitarovic, meclisteki milletvekillerinin yarısından fazlasının erken genel seçim istediğine işaret ederek, "Milletvekillerinin ve halkın çoğunluğunun talebini dikkate alarak, meclis başkanına bir an önce meclisin feshedilmesi ile ilgili kararın alınması için çağrıda bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

Görüştüğü parti genel başkanlarının büyük çoğunluğunun erken genel seçimin eylül ayında olmasını talep ettiğini söyleyen Kitarovic, "Seçimin kesin tarihini belirlerken, onların ve halkın fikirlerini dikkate alacağım." dedi.

8 Kasım'da yapılan genel seçimin galibi Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) Genel Başkanı Tomislav Karamarko da gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Kitarovic'e yeni hükümeti kurmak için parti olarak bir adayları olduğunu ve yeni koalisyon hükümeti için görüşmeler yapmak istediklerini aktardıklarını söyledi.

Erken seçim olasılığının kendileri için kabul edilemez olduğunu vurgulayan Karamarko, "Son ana kadar mücadele edeceğiz. Eğer seçim olacaksa, bu çok kötü bir zamanda olacak. Bizim taktiğimiz iyiydi ancak bazıları verdikleri sözleri tutmadı. Yine de seçim ihtimaline de hazırlıklıyız." diye konuştu.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SDP) Genel Başkanı Zoran Milanovic ise seçim tarihine cumhurbaşkanının karar vereceğini belirterek, "En gerçekçi tarihin 4 Eylül olduğunu ilettik. Bunu bir zafer olarak görmüyorum. Şimdi sevinme zamanı değil." ifadelerini kullandı.

Hırvatistan'da, 8 Kasım'daki seçimde hiçbir partinin mecliste çoğunluğu elde edememesi üzerine geçen ocak ayında HDZ ile Most Hareketi anlaşarak koalisyon hükümeti kurulmuştu. Yaklaşık 5 ay görevde kalan hükümeti HDZ ile Most arasındaki anlaşmazlık nedeniyle krize girmiş ve dün mecliste yapılan güven oylaması sonucu düşmüştü.