Mübarek Ramazan ayında bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi zamanı geldi. Dinimizde kutsal gecelerin başında yer alan Kadir Gecesi'nde, Cebrail dahil "Sidretu'l- Münteha"da olan melekler yeryüzüne inerler ve meleklerin ellerinde sancaklar vardır. Kadir Gecesinde, tan vakti ağarıncaya kadar şeytan ortaya çıkamaz.

Sözlükte kadir (kadr) kelimesi "hüküm, şeref, güç, yücelik" gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise "leyletü'l-Kadr" şeklinde Kur'an-ı Kerîm'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur.

Peki Kadir Gecesi neden bu kadar önemlidir ve bu gece dini açıdan nasıl değerlendirilmelidir, nasıl ibadet edilmelidir? İşte Kadir Gecesi ibadetleri ve Kadir Gecesi hakkında dini bilgiler...

KUR'AN-I KERİM'DE ADI GEÇEN TEK GECE

İslam dininde Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, 'sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece' kabul edilirken, Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer alıyor.

KADİR GECESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kadir Gecesi'nin önemiyle ilgili Kur'an'da içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı olduğu ifade edilir. Kur'an, Ramazan ayında (Bakara, 2/185) ve bu gecede indirilmiştir.

KADİR GECESİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?

'Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur'an-ı kerîmi hatmetmekten daha sevaptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay her geceyi ibadetle geçirmekten daha kıymetlidir.'

Kadir Gecesinde dua sünnettir. Kadir Gecesi duaların kabul olunduğu mübarek anlardan biridir. Süfyan-ı Sevrî demiştir ki, o gece dua etmek, namaz kılmaktan daha sevaptır. Kur'an okuyup da dua ederse güzel olur. Kur'an- Kerim nazil olmaya başladığı gece olan Kadir Gecesi'nde Kur'an okumak gerekir

KADİR GECESİ İBADETLERİ

Aişe radıyallahu anha'nın bildirdiğine göre Allah'ın elçisi, Ramazan ayında diğer aylardan daha çok ibadet ederdi. Son on günde ise ibadetlerini biraz daha artırır, geceleri ihya eder, ailesini de geceyi ihya etmeleri için uyandırırdı. Bir gün Âişe, Resûlullah'a: 'Ey Allah'ın elçisi! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu anlarsam o gece nasıl dua edeyim? ' diye sormuş, O da: 'Şu duayı oku' buyurmuştur:

'Allahım! Sen affedicisin, cömertsin. Affetmeyi seversin. Beni de affet.'(Tirmizî, Daavat, 84.)

Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor: "Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."

Peygamberimiz (sav) buyuruyor: "Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur"an-ı kerîmi hatmetmekten daha sevaptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay her geceyi ibadetle geçirmekten daha kıymetlidir."

Kadir Gecesinde Kılınacak Namaz

Bu gece 4 rek'at Kadir gecesi namazı kılınır:
1. rek'atte: 1 Fatiha-i şerîfe, 3 İnna enzelnahü...
2. rek'atte: 1 Fatiha-i şerîfe, 3 İhlas-ı Şerîf.
3. rek'atte: 1 Fatiha-i şerîfe, 3 İnna enzelnahü...
4. rek'atte: 1 Fatiha-i şerîfe, 3 İhlas-ı Şerîf, okunur.

Bu namaza şöyle niyet edilir;

"Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, rahmet-i ilahiyen hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle. Afv-ı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eylediğin zümreye ilhak eyle."

Namazdan sonra bir defa;

"Allahü ekber, Allahü Ekber. La ilahe illahü valla-hü Ekber. Allahü Ekber ve lillahi'l hamd."

100 İnna enzelnahü

100 Elem neşrah leke

100 defa "Allahümme inneke 'Afüvvün Kerimün tühıbbü'lafve fa'fü 'anni."

KADİR GECESİNDE NE YAPMALI?

Kur'an–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekanlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

Süfyan-i Sevri: 'Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir' demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

Peygamber Efendimiz (sas)'e salat ü selamlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Tefekkürde bulunulmalı; 'Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir' gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

KADİR SURESİ

Bismillahirrahmanirrahîm.

1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr

2- Ve ma edrake ma leyletülkadr

3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr

4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr

5- Selamün hiye hatta matle'ılfecr

KADİR SURESİ ANLAMI

Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.

Şüphesiz Biz, (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.Melekler ve Ruh (Cebrail),Rabb'i'nin izni ile her iş için (sema'dan yere) o gece inerler. O gece tan yeri ağarana kadar esenliktir.