Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg'in eski baş mühendisi ve danışmanı Arturo Béjar, 14 yaşındaki Molly Russel'ın ölümünün ardından imkan olduğu halde çocuklar için zararlı içeriklere karşı korunma sağlanmadığını öne sürdü.

The Guardian'da yer alan habere göre Molly'nin ölümünün ardından Meta'nın ders çıkarırsa, daha güvenli bir deneyim yaratacağını söyleyen Béjar, Instagram kullanıcıları üzerinde yaptığı araştırmada, 13-15 yaş arası gençlerin %8,4'ü geçtiğimiz hafta içinde birinin kendilerine zarar verdiğini ya da zarar vermekle tehdit ettiğini ortaya çıkarttı.

'İMKAN OLMASINA RAĞMEN DEĞİŞİKLİK YAPMIYOR'

Zuckerberg'in özellikle Instagram'ı gençler için daha güvenli hale getirecek araçlara sahip olduğunu ancak şirketin bu değişiklikleri yapmamayı tercih ettiğini söyleyen Bejar, şu şekilde konuştu:

"Ya farklı bir genel müdüre ihtiyaçları var ya da yarın sabah uyanıp 'Platformda bu tür içeriğe izin verilmiyor' demesi gerekiyor, çünkü zaten bu (içeriğin) bulunmasını imkansız kılacak altyapı ve araçlara sahipler."

META İÇİN DEĞİŞİKLİK ÇAĞRISI

Bejar, Meta'yı kullanıcıların istenmeyen içeriği işaretlemelerini ve neden görmek istemediklerini belirtmelerini kolaylaştırmak ve kullanıcıların deneyimleri hakkında rapor göndermelerini kolaylaştırmak adına değişiklik yapmaya çağırdı.

Instagram platformunu izlemeye devam eden Béjar, kendine zarar veren materyaller de dahil olmak üzere zararlı içeriğin uygulamada kalmaya devam ettiğini ve reşit olmayan kullanıcıların açık kanıtları olduğunu söylüyor.

Bir Meta sözcüsü, iddiaların ardından şu şekilde konuştu:

"Her gün Meta'nın içinde ve dışında sayısız insan gençleri çevrimiçi ortamda güvende tutmaya nasıl yardımcı olacakları konusunda çalışıyor. Ebeveynler ve uzmanlarla birlikte çalışarak, gençleri ve ailelerini çevrimiçi ortamda güvenli ve olumlu deneyimler yaşamaları konusunda desteklemek için 30'dan fazla araç ve kaynak sunduk. Tüm bu çalışmalarımız devam ediyor."

Meta,16 yaşından küçüklerin Instagram'a katıldıklarında hesaplarının otomatik olarak özel moda alınması, yetişkinlerin kendilerini takip etmeyen gençlere özel mesaj göndermelerinin kısıtlanması ve Instagram kullanıcılarının zorbalık faaliyetleri bildirmelerine izin verilmesi gibi çok sayıda güvenlik girişimine işaret ediyor.

NE OLMUŞTU?

Londra'nın kuzeybatısındaki Harrow şehrinde yaşayan 14 yaşındaki Molly Russel, Instagram ve Pinterest'te intihar, kendine zarar verme, depresyon ve anksiyete ile ilgili zararlı içerikleri izledikten sonra 2017 yılında intihar etmişti.

Molly'nin ölümü hakkında yapılan soruşturmada, genç kızın intihar sebebinin "depresyondan ve çevrimiçi içeriğin olumsuz etkilerinden muzdaripken kendine zarar verme eylemi nedeniyle" olduğu ortaya çıktı.