Aziz dostlar, bugünkü köşe yazımızda sizlere hem tarih ve hem de  gününüz penceresi bileşkesinden bakarak sesleneceğiz  ve yazacağız. Memleket ve milletimiz açısından konumuz, çok önemli ve geleceğimizi  ilgilendiren  hayati  bir konudur.

Aziz dostlar, bugünkü köşe yazımızda sizlere hem tarih ve hem de gününüz penceresi bileşkesinden bakarak sesleneceğiz ve yazacağız.

Memleket ve milletimiz açısından konumuz, çok önemli ve geleceğimizi ilgilendiren hayati bir konudur. Söz konusu 'savaş' olunca, buna 1945 – 1990 zaman dilimi 'Soğuk Savaş' döneminin devamı olan 33 yıllık (1990-2023) zaman dilimi de eklenirse milletimiz son 76 yıllık tarihinde 'Hafif Yoğunluklu' 6 'Dış Savaş' ve yine 'Hafif Yoğunluklu' 9 'İç Savaş' yaşamıştır. Bunları toplarsak ceman 14 'Dış ve İç Savaş' eder.

Memleket ve milletimiz için konunun çok önemli olması, haliyle yazılacak bu konunun muhtevasının da çok geniş olacağını ortaya koyar. Konu başlığımız eğer bir kitap olarak yayınlanabilirse , her biri büyük boy, resimli, haritalı, orijinal vesikalı 500 sayfalık ve sert karton ciltli tamı tamına en azından 5000 sayfalık, 10 ciltlik bir kitaplar manzumesi olur.

Benim yaşım artık 71. Bu 10 ciltlik kitabı kendim yazmak isterdim ama, yaşım ve enerjim elvermediğinden bunun yazılmasını genç nesillere bırakıyorum. Özellikle üniversitelerimizin devreye girerek bu kitabı yazmasını tavsiye ediyorum. Yanılmıyorsam 70'e yakın tarih fakültemiz ve bölümümüz var. Bunlar ne iş yaparlar, ne işe yararlar? Üniversitelerimizde öğretim üyesi rütbesi almaya yönelik doçent ve profesör olacaklar, tarihimizin entipüften ve en son merhalede yazılacak olan konuları, padişahların ne kadar eşi ve kızı varmışa yönelik, üstelik de içlerinde 'cinsel haz, hız ve ayartı' aramaya yönelik, 'Padişahların Kadınları ve Kızları', 'Padişahların Anaları' içinde ne kadar kızın, karının ve haremağasının bulunduğuna dair, 'Osmanlıda Harem Hayatı' ve 'Sultan II. Ahmet'in Sünnet Düğünü', 'Mihrimah Sultan'ın Evlilik Merasimi' gibi günümüz Türkyesinin iç ve dış politikasına hiç de 'stratejik malzemeler' vermeyen bu tip 'absürt' araştırmalar yapmak ve kitaplar yazmaktan ziyade (bunlar da yazılır ama acelesi yoktur), konu başlığımız gibi hayati konularda araştırmalar yapsalar ve kitaplar yazsalar daha iyi olur kanaatindeyim.

Ben, 10 ciltlik dev bir eserin yalnızca ana başlıklarını sıralamakla da bu hayati konuda çalışacak doçentler ve profesörlerimizi de yazacakları kitabın 'İçindekiler' i olarak ana planını da vermiş olacağım. Bunlar, içlerinde Türkiye'nin 'sendromsal' yapılanmalarından olarak 'Korku Cumhuriyeti' yaşamaya devam ettikleri için bu kitabı yazacaklarını pek zannetmiyorum. Çünkü, birçok 'zülfü livane' ye dokunacaklarından korkarlar ve başları ağrıyabilir. Hiç olmazsa üniversite dışından 'amatör' veya az-çok kendi kendisini yetiştirerek 'profesyonel tarihçi kimliği' kazanmış 'serbest, bağımsız ve velut' tarihçilerimizin yazması halisane dileğimdir.

Hükümete Bir Teklifim

2023'de Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümünü 'büyük şaşalar' ve 'büyük şovlar' larla kutlayacağız. Bütçeden milyonlar akıtılarak 'şarkılı, türkülü, yüzlerce düzenlenecek resepsiyonlarda yemeli –içmeli, kuru-sıkı ve hamasi bol nutuklar atmalı, 'Atam iyi ki Cumhuriyeti ilan ettin, sen kalkta da ben yatam' şiirli, her gün sabahtan akşama milyonlarca kişinin Anıtkabir'i 'tavaf' ettiği, köylere varıncaya kadar bütün elektrik direklerine, ara vermeksizin her direğe hep aynı Atatürk posterlerinden olarak altlarına 'Atam Çok Yaşa', 'Atam İzindeyiz', 'Cumhuriyetimizin 100. Yıl Dönümü Kutlu Olsun' vb yazılarının yazılıp asıldığı, şişirip üzerinde 'Yaşasın Cumhuriyet' yazılı caddelerde direklere asılmış, bütün Yerküre halkları görsün diye atmosfere atılmış, salınmış milyonlarca rengarenk balonlu' vb. programlı bir sürü kutlama etkinlikleri düzenlenecektir. Ben bir tarihçi yazar olarak, şimdiden 'kutlu olsun, milletimiz mutlu ve var olsun' derim.

Hatırlayacağınız üzere, bizde her '100 Yıllık Kutlama' esprilerinden olarak hep, halka genelde 'bedava' dağıtılmak üzere bir 'Anma Kitabı' veya 'Hatıra Kitabı' çıkarılır. Cumhuriyetimizin 100 'üncü yıl dönümü münasebetiyle Hükümetimiz mutlaka böyle bir kitabın çıkarılmasını düşünüyordur.

Böyle bir kitap için benim teklifim, yukarıda adı geçen 5000 sayfa 10 ciltlik kitaptır. Şuranın şurası 100 yıl kutlamalarına 2-3 yıl kalmıştır. Hiç olmazsa erken davranarak bu kitap, 29 Ekim 2023'de halka dağıtılmak için öncelikle 'Hükümet' tarafından 'Devlet Yayınları' olarak çıkarılmalıdır.

Buna eğer 'Devlet' veya 'Hükümet' talip olmayacaksa, 'Sivil Toplum Kuruluşları' ndan olarak bir vakıf, bir dernek vb. bunu üstlenebilir. Herhalde adı 'Para Babası' na çıkmış zenginlerimiz de keselerinin ağızlarını açarak belki de bu işe 'parasal' olarak yardımcı olurlar sanıyorum ama pek de ümidim yok!... Çünkü insan zenginleştikçe 'servetimi kaybederim' yersiz korkusuna kapılarak devamlı 'eli dar' olmayı tercih eder. Zaten eskinin 'yardımlaşma duyguları ve erdemleri' de pek kalmadı. Allah'ın da 'Zenginler mallarını hayra harcadıkça, zenginlikleri eksilmez, artar' ayet-i kerimesi de çoktan unutulmuştur.

Bu kadar hacimli bir kitabı bu kadar kısa süre içinde bir kişi hazırlayamaz. Her ünite başlığını, kurulacak '100'üncü Yıl Kitabını Hazırlama Heyeti' nden bir konu heyeti grubunun yazmasına yönelik bir 'Geniş Yazım Heyeti' oluşturulmalıdır. Bu heyet, üniversiteler içinden çıkamayacaksa, sivil alana taşınıp sivil tarihçiler başta olmak üzere, sosyolog, siyasal, askeri, hukuk ve ekonomist ilim adamlarından ibaret bir merkez İstanbul veya Ankara'da çalışmak üzere 'Heyet' kurulabilir. Böyle bir şey olacaksa, ben bir tarihçi yazar olarak bu heyetin yönetmen veya koordinatör olarak başkanlığına talibim. Çünkü, üniteler veya içindekiler başlıkları ile ilgili her konuda münferit olarak 25 çeşit dağınık kitap yazdım. Konulara az –çok vakıfım. 'Heyet' in başında ehil bir başkası da olabilir. Ben fazla meraklısı değilim.

'Hükümete Bir Teklifim' derken işte bunları kastediyorum.

Aziz dostlar, bugünlük bu kadar. Böylece 100'üncü yıl dönümünde 'ne yapılacaklar' dan esprisinden olarak bir kitap projesi sundum. Bunun 'üniteleri' veya 'içindekiler' ni ana hatlı açılamalarıyla önümüzdeki günlerdeki köşe yazımda yazacağım vesselam.

EK CANLI BİR BELGE

10 CİLTLİK BİR 100'ÜNCÜ YIL ANMA VEYA HATIRA KİTABI

PROJE KAPAGI ÖRNEĞİ

__________________________________________________

Yazan: ???????????????

TÜRKİYE

SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNİ DIŞTA VE İÇTE

SICAK SAVAŞ DÖNEMİ OLARAK NASIL YAŞADI?

1945-1990 ve 1990 – 2023

YAŞANAN 6 DIŞ SAVAŞ VE 9 İÇ SAVAŞIN ANATOMİSİ

(10 CİLTLİK ANMA KİTABI'NIN 1'İNCİ CİLDİ)

?????????? YAYINLARI