Göçün ortak kavramları olan işçi göçü, sürgün, kaçış ve ihraç gibi norm olarak kabul edilen yerleşik yaşam, menşe ülkeden kalıcı ve uzun süreli göçlerle kesintiye uğramaktadır.

Göçün ortak kavramları olan işçi göçü, sürgün, kaçış ve ihraç gibi norm olarak kabul edilen yerleşik yaşam, menşe ülkeden kalıcı ve uzun süreli göçlerle kesintiye uğramaktadır.

Göçmenler, menşe ülkeleriyle olan bağlantılarını yavaş yavaş kaybederler veya sadece sembolik olarak sürdürürler. Bununla birlikte, bu kavramlar artık mevcut göç hareketlerini ampirik olarak kaydetmek adına yeterli değildir, zira burada göçün kendisi bir varoluş biçimi haline gelmiştir.

Göç, hareketliliğin kalıcı olarak şekillendirdiği yaşam tarzları artıyor. Özellikle küresel bir ekonomik sistemin ve bir dünya toplumunun ortaya çıkması, bahsedilen gelişmeyi teşvik etmektedir.

Yeni göçmen grubu, menşe ülkeleriyle yakın bağlar kuruyor. Teknik iletişim araçları ve modern ulaşım araçları, bu ilişkilerin sürdürülmesini kolaylaştırmaktadır. Bu şekilde bilgi, mal ve insan döngüsünün meydana geldiği sınır ötesi yapılar ve ağlar oluşur. Bu ağlar, genellikle göçmenlerin kendi ülkelerine dönerken kullanmaları için kaynaklar olarak hizmet eder. 1990'larda, artan küreselleşmenin bir parçası olarak, ulus ötesi göç veya göç terimi kuruldu.

Bu, son yıllarda artan, insanların çeşitli nedenlerle kendi ülkelerinden geçici veya kalıcı olarak göç ettikleri, aynı zamanda çeşitli sosyal, politik, dini, ekonomik ve örgütsel bağlar kurdukları göç biçimini ifade eder. Aynı zamanda hem ev sahibi toplumları hem de kökenleri olan ve sürdürülen toplumlardır.

Şimdiye kadar Almanya'dan Türkiye'ye ulus ötesi göç, kamuoyunda ve bilimde çok az ilgi gördü. Alman-Türk göçünün tarihi, kural olarak, işçilerin Almanya'ya göçü veya İstanbul ya da Ankara'ya sığınan Üçüncü İmparatorluk tarafından zulme uğrayan insanların göçü ile bağlantılı olarak ele alınır.

Konuya ilgi gösterilmemesi öncelikle istatistiksel olarak açıklanabilir: Merkezi Yabancılar Sicili'nden alınan bilgilere göre, Almanya'da 2,5 milyondan fazla Türk yaşıyor. Öte yandan Türkiye'deki Almanların, sayısının, 55.000 olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte, yoğun ikili ilişkiler giderek görünür hale gelen
yerleşik bir Alman toplumu göz önüne alındığında, İstanbul'da ve Türkiye'nin güney kıyısında göz ardı edilmemelidir.

Türkiye'ye Yönelik Mevcut Göçün Nedenleri

Almanya'dan ulus ötesi göç, 1980'lerin ortalarından bu yana Türkiye'de değişen siyasi koşulların bir sonucudur. Dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın teşvik ettiği ekonomik liberalizasyon, yabancı şirketler adına, yoğun Alman-Türk ticari ilişkileri nedeniyle, öncelikle Alman şirketlerinin yararlandığı yatırım dostu bir ortam yarattı. Türkiye'de şubeler veya yan kuruluşlar kurdular.

Ekonomik açılımı kısa süre sonra siyasi açılım izledi. Bu süreçte Türkiye'de kültür kurumları ve partiye bağlı vakıflar faaliyete geçti. Bu Alman kurumlarının temsilcileri, kalıcı bir mesleki yetki ile Türkiye'ye geçici olarak geliyorlar. İş arayan klasik göçmenlerden çok yüksek nitelikli, uzman profesyoneller ve yöneticiler değiller.

Türkiye'de kaldıkları süre boyunca yaşam merkezlerine sahip olmalarına rağmen, düzenli olarak Almanya ve Türkiye arasında gidip gelirler. Bu da her iki ülkede de ağlarını sürdürmelerine olanak tanır. Ulus ötesi seçkinler olarak bilinen bu grup üzerinde Uluslararası şirketlerin temsilcilerinin yanı sıra diplomatlar, kalkınma yardımı projelerinin çalışanları, bilim adamları ve sanatçılar da buna dahildir.

Göç veya varış yeri seçmezler, ancak çoğu durumda kuruluşları tarafından gönderilirler. Batı metropolleri İstanbul, Ankara ve İzmir'deki göçmen toplumun çoğunluğunu kadrolu işçiler oluşturuyor. Türkiye'deki faaliyetleri ve misyonları gereği ikili ilişkilerde de aktör konumundadırlar.

Ulus ötesi seçkinler, Türkiye'de resmi olarak kayıtlı, çalışma ve oturma izinlerine sahipken, Almanya'dan son yıllarda istikrarlı bir şekilde büyüyen uzun süreli turistler, emekliler ve medeniyet eleştirmenleri, grubu istatistiksel olarak kaydedilmiyor: Turist olarak giriyorlar. Bu, kayıt yaptırmak zorunda kalmadan üç ay kalmalarına izin verir. Bu süreden sonra, üç ay daha bildirim ve kayıttan muafiyet elde etmek için kısa sürede ülkeyi terk ederler.

Özellikle Türk Rivierası'ndaki tatil bölgeleri, ikinci grup için popüler bir destinasyondur. Alanya'daki tapu dairesi, bölgede gayrimenkul sahibi olan yaklaşık 7.000 Alman hakkında bilgi vermektedir.