Almanya’da kültürel hayatın birçok çehresi vardır. Flesburg ve Garmisch arasında 300 kadar tiyatro ve 130 profesyonel orkestra vardır. Uluslararası çerçevede üst derecede ve çok yönlü koleksiyonları ile 630 sanat müzesi eşsiz bir müzeler tablosu sunmaktadır.

Alman Toplumun Kültürel Çoğulculuğa Bakışı ve Eğitim:

Almanya'da kültürel hayatın birçok çehresi vardır. Flesburg ve Garmisch arasında 300 kadar tiyatro ve 130 profesyonel orkestra vardır. Uluslararası çerçevede üst derecede ve çok yönlü koleksiyonları ile 630 sanat müzesi eşsiz bir müzeler tablosu sunmaktadır. Uluslararası çerçevede de kendini çoktan kabul ettiren canlı bir genç alman resmi oluştu. Yılda 94 bin kadar yeni ve yeniden basılan kitapla Almanya büyük kitap uluslarının da arasında yer alıyor. 350 günlük gazete ve binlerce dergi canlı bir medya dünyasının kanıtıdır. Alman filmi de sadece alman sinemalarında değil, dünyanın birçok ülkesinde başarılar elde etmektedir. Almanya bir şairler ve düşünürler ülkesidir. Goethe, Beethoven'in ülkesi Almanya'dır. Buna rağmen dünya kültüründe yerini alan bir ülke olarak Almanya'nın gerçek anlamda ulusal düzeyinde bir kültür politikası yoktur. Zira alman anayasası kültür işlerini eyaletlerin sorumluluklarına bırakmaktadır. Eyaletler kendilerini kültür federalizminin koruyucusu ve destekleyicisi olarak görüyorlar. Nasyonal sosyalizmin felaketi sonucunda tutarlı bir yeni yönlenme gerçekleşmiş, bu nedenle 1949'da federal Almanya cumhuriyeti kurulurken, federal gelenek devam ettirilerek kültürel alanındaki egemenlik eyaletlere bırakılmış, ancak 1999'dan beri başbakanlık nezdinde bir kültür ve medya devlet bakanı bulunduğundan bu noktadan itibaren Almanya'da belli kültürel meseleler yine bir ulusal görev olarak algılanmaya başlamıştır.

Eyaletlerin Kültürel Özerklikleri:

Almanya'da kültür 16 eyaletin devlet erki içinde yer alıyor. Temel yasa kültür konusunda federal yönetime pek az yetki veriyor. Bu yüzden kültürel kuruluşların çoğu eyaletler ve yerel yönetim tarafından finanse ediliyor. Eyaletlerin kültürel alanındaki özerkliği sonucunda her yerde bir kültür merkezi oluştu. Küçük şehirlerde bile uluslararası düzeyde kültürel hayat bulunmaktadır. Federal devletin kültür politikası etkinliklerinde koordinasyonu federal başbakanlık dairesinde kültürden sorumlu ve devlet başkanlığı yürütüyor.

Federal Kültür Vakfı 2002 yılında kurulmuş. Almanya genelinde ve uluslararası çerçevede etkin olan bu kurum proje bazında destek sağlayarak öncelikle 21 yy. Sanatı ve kültürüne odaklanmıştır. Kitap ve okuma kültürü Almanya'da öncede olduğu gibi halen çok önemli bir yere sahiptir.

Göçmen kökenli genç yazarlar edebiyata ve alman diline yeni konular ve yeni bakış açılar kazandırmıştır.

İyi bir eğitim ve kariyer için en önemli koşullardan biri eğitim hayatına iyi bir başlangıçtır. Eğitim kişilere ileride daha iyi iş ve yaşam fırsatlara kavuşmasına imkan sağlar. Federal hükümet fırsat eşitliğini güçlendirmek adına göçmen kökenli aileden gelen çocukları göz önünde bulundurarak 4 yaşına gelmişken çocuğa dil seviyesi tespit sınavı uygulanmasını planlayıp gerekli gördüğü takdirde çocuklara dil desteği sağlayarak okul hayatı başlayana kadar bu konuda eksikliklerini kapatmada yardım sağlamaktadır. Almanya'da genel zorunlu öğretim süresi 9 yıldır. Bütün devlet okulları ücretsiz eğitim vermektedir. Çocuklar genelde dört yıl boyunca ilk okula giderler daha sonra başarı düzeyine göre farklı okullara ayrılırlar. Temel öğretim okulu ve farklı lise tipleri bu okullar arasında zorluk düzeyi pratiğe veya teoriye verilen ağırlık açısından farklar vardır. Bunun yanı sıra farklı başarı düzeyindeki öğrencilerin bir arada ders gördüğü toplu okullar da vardır. Bu okullar farklı okul tipleri arasında geçişi kolaylaştırmıştır. Genel orta okul niteliğindeki temel öğretim okulları beşinci sınıftan dokuzuncu sınıfa kadar zorunlu eğitimden sonra gönüllü olarak onuncu sınıfa kadar eğitim veren okullarda okur sonra mezun olurlar. (…devamı bir sonraki köşe yazımda)