Ukrayna, Rus saldırılarını uzaktan püskürtmek için yabancı ortaklarından bir kez daha modern füze savunma silahları talep etti. Başkan Volodymyr Zelenskyj, bu hafta için bu tür sistemlerin satın alınmasıyla ilgili önemli görüşmeleri duyurdu.

Ukrayna, Rus saldırılarını uzaktan püskürtmek için yabancı ortaklarından bir kez daha modern füze savunma silahları talep etti. Başkan Volodymyr Zelenskyj, bu hafta için bu tür sistemlerin satın alınmasıyla ilgili önemli görüşmeleri duyurdu. Kiminle konuşacağını söylemedi ama sadece Avrupalı ​​politikacılar değildi. 'Ortaklarımıza Ukrayna'nın modern füze savunma silahlarına ihtiyacı olduğunu tekrarlıyoruz' dedi.

Doğu Ukrayna'da Sievjerodonetsk şehri için şiddetli çatışmalar devam etti. Rusya çarşamba günü insani bir koridor oluşturulduğunu duyurdu. Bu sayede yerel Azot kimyasal fabrikasına sığınan siviller güvenliğe kavuşabilir. Moskova'daki Savunma Bakanlığı'na göre, tesisin altındaki mahzenlerde 540 ila 560 sivilin bulunduğuna inanılıyor. Diğer Ukrayna şehirlerinde, duyurulara rağmen tahliyeler genellikle başarısız oldu.

Moskova'ya göre, sivillerin Sievjerodonetsk'teki Azot kimyasal tesisinden kaçış yolu Çarşamba günü 07:00 - 19:00 CEST (yerel saat: 08:00 - 20:00) arasında açık olmalıdır. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan General Mikhail Mizintsev, kuzeye Swatowe (Swatowo) kasabasına doğru gittiğini söyledi.

Svatove, Rus birliklerinin yanında savaşan ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen Luhansk bölgesinde bulunuyor. Moskova, Ukrayna'nın insanların Kiev'in kontrolündeki bölgeye kaçmasına izin verme önerisini reddetti. Mizintsev, Ukrayna askerlerini teslim olmaya çağırdı. Öte yandan Zelenskyy, birliklerini doğudaki maliyetli savunma savaşı karşısında direnmeye çağırdı.

Savaş olayları hakkında bağımsız bir rapor yok. Savaşa katılanlardan gelen mesajlar ise kişisel çıkarlara göre renklendirilebilir.

Bombardımanın hedefleri, Lviv ve Ternopil'in batı Ukrayna bölgelerindeydi. Yerel makamlara göre, altı kişi yaralandı. Fırlatılan roketin enkazı Lviv bölgesindeki Zolochiv'de bir tuğla fabrikasına çarptı.

Cumhurbaşkanı salı akşamı Kiev'de yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın 24 Şubat'taki Rus işgalinden önce bile modern füze savunması istediğini söyledi. Gecikme haklı gösterilemez. Ukrayna şu anda 'Avrupa'da bu tür silahlara en fazla ihtiyaç duyan ülke' konumunda.

Savaşın başlangıcından bu yana Rus ordusu, Ukrayna'daki hedeflere karadan, havadan ve denizden güvenli bir mesafeden defalarca roket ve seyir füzeleri ateşledi. Sadece askeri hedefler değil, büyük şehirlerdeki birçok kısmen sivil bina da vuruluyor. Hava alarmı, sakinleri tekrar tekrar sığınaklara girmeye zorlar.

Ukrayna'nın ülke üzerinde gökyüzünde uçmayı zorunlu olarak yasaklama çağrısı, yabancı destekçileri tarafından reddedildi. Rusya ile doğrudan bir askeri çatışmaya girmek istemediler.

Birkaç NATO ülkesinin devlet ve hükümet başkanları, salı günü Ukrayna'ya başka bir ağır silah teslimatı sözü verdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, salı akşamı Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Lahey'deki resmi konutunda yaptığı görüşmenin ardından, ülkenin bu türden daha fazla silaha sahip olması gerektiğini ve askeri ittifakın ortakları, müttefiklerinin şimdi bunun için baskı yapacağını söyledi. İttifak şimdiden teslimatlarını "yoğunlaştırdı". Stoltenberg ayrıca yetkililerin ağır silah sevkiyatı da dahil olmak üzere daha fazla yardımı koordine etmek için çarşamba günü Brüksel'de bir araya geleceğini söyledi.

Şansölye Olaf Scholz (SPD), Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi Kiev'i ziyaret ettiğinde de silah teslimatlarıyla ilgili olmalı. Gezi bekleniyor, ancak henüz resmi bir tarih açıklanmadı.

Askeri liderliğine göre, Ukrayna şimdiye kadar yurtdışından gerekli silah yardımının sadece onda birini alabildi. Ukrayna televizyonunda Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maljar, "Bugüne kadar, Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğunun yaklaşık %10'una sahibiz" dedi. Rusya, silahlanma ve asker sayısı bakımından sonsuz üstündür. "Ukrayna ne kadar uğraşırsa uğraşsın, ordumuz ne kadar profesyonel olursa olsun, ortakların yardımı olmadan bu savaşı kazanamayız."

ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa ülkelerinin, tahıl ihracatının küresel gıda krizini kontrol altına almasını sağlamak için Ukrayna sınırı boyunca silolar inşa etme yönündeki baskısını destekliyor. Biden, Philadelphia'daki bir sendika konferansında yaptığı açıklamada, Washington'daki hükümetin Avrupalı ​​ortaklarla koordineli olarak tahılın demiryoluyla kaldırılması için bir plan geliştirdiğini söyledi. Ukraynalı pistlerin AB'dekinden farklı bir ölçüsü var. Bu yüzden Polonya da dahil olmak üzere Ukrayna sınırlarına silolar, geçici silolar inşa edeceğiz' dedi.

Böylece hububat, Ukrayna vagonlarından yeni silolara ve ardından Avrupa yük vagonlarına yüklenerek "deniz yoluyla dünyanın her yerine ulaştırılması" sağlanabilmektedir. Rus deniz mayınları nedeniyle Karadeniz üzerinden nakliye mümkün değildir. Ukrayna bu hareketi memnuniyetle karşıladı. Genelkurmay Başkanı Andriy Yermak, "Bu, gıda güvenliğini sağlamanın potansiyel olarak yararlı yollarından sadece biri" diyor. Ancak Ukrayna limanlarından güvenli bir koridora da ihtiyaç var.

Rus enerji devi Gazprom, Nord Stream 1 Baltık Denizi boru hattı üzerinden Almanya'ya maksimum gaz dağıtım hacmini %40 oranında azalttı. Devlete ait şirket Moskova'da yaptığı açıklamada, bunun nedeninin Siemens'in onarım çalışmalarında gecikmeler olduğunu söyledi. Bir gaz kompresör ünitesi onarımdan zamanında iade edilmedi. Sonuç olarak, boru hattından her gün yalnızca 100 milyon metreküpe kadar gaz pompalanabildi - daha önce planlanan 167 milyon günlük hacmin yaklaşık %60'ı.

Bununla birlikte, Federal Hükümet arz güvenliğinin garanti edildiğini düşünmektedir. Almanya için Nord Stream 1, Rus gazının ana tedarik boru hattıdır.

Doğal gaz arzını güvence altına almak için federal hükümet, eski bir Rus gaz şirketini milyarlarca desteklemektedir. Hükümet çevrelerinden alınan bilgilere göre, şu anda Almanya tarafından kontrol edilen Gazprom Germania, devlet kalkınma bankası KfW'den dokuz ila on milyar Euro'luk yardım alacak.

Bu arada Avrupa Birliği (AB), Rus enerjisine bağımlılığı azaltmak için İsrail ile daha yakın çalışmak istiyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile Kudüs'te yaptığı görüşmede gaz konusunda iş birliğini genişletmek istediklerini söyledi. AB Komisyonu, çarşamba günü Avrupa'ya sıvı gaz tedariki konusunda İsrail ve Mısır ile bir enerji anlaşması için ortak bir niyet beyanı imzalamak istiyor. İsrail'den Mısır'a bir boru hattıyla gaz teslimatı planlanıyor. Orada, daha sonra AB üye ülkelerine taşınabilecek sıvı gaza dönüşüm planlanıyor.