“Direniş Ekseni” (Pers. mehwar-e moqa-wemat, Arapça mihwar al-muqawama) İran’ın askeri stratejisinin önemli bir parçasıdır. Bu büyük ölçüde asimetrik araçlara dayanıyor, çünkü İran birlikleri kendi geleneksel zayıflıklarının farkındalar.

'Direniş Ekseni' (Pers. mehwar-e moqa-wemat, Arapça mihwar al-muqawama) İran'ın askeri stratejisinin önemli bir parçasıdır. Bu büyük ölçüde asimetrik araçlara dayanıyor, çünkü İran birlikleri kendi geleneksel zayıflıklarının farkındalar. Bu nedenle acil bir durumda üstün bir rakiple doğrudan karşı karşıya gelmekten kaçınmayı planlıyorlar. İran ordusu, 2000'lerin ortalarından bu yana, 2003'te ABD'nin Irak'taki savaşından sonra akla yatkın görünen İran topraklarının geniş çaplı (ABD) işgali de dahil olmak üzere çeşitli senaryolara hazırlanıyor. Ancak 2000'li yılların sonundan bu yana, nükleer program tesislerine farklı genişlik, yoğunluktaki İsrail ve/veya Amerikan hava saldırılarından kaynaklanan bir tehdit senaryosu akla yatkın hale geldi. İran askeri liderliği bu tür saldırılara karşı koyabilmek için öncelikle balistik füzelere, seyir füzelerine ve insansız hava araçlarına güveniyor.

ABD kuvvetlerine ve bölgedeki ABD müttefiklerine (yani İsrail, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve küçük Körfez ülkeleri) karşı savaş durumunda kullanacağı söz konusu. İkincisi, bu amaçla İran, Lübnan Hizbullahı, Irak'taki Şii milisler, Afgan ve Pakistan gönüllü grupları ve Yemenli Husiler gibi devlet altı aktörlerden oluşan bir ittifakla yakın ilişkiler sürdürüyor. Bu örgütlerin tümü Batı karşıtı ve İsrail karşıtı bir dünya görüşünü paylaşıyor. Bir çatışma durumunda, İslam Cumhuriyeti'nin bölgesel muhaliflerini İran roketleri, seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla bombalamak onların görevi olacaktır. 2004 yılından bu yana, Tahran'daki liderlik ve müttefikleri, Beşar Esad rejimini de içeren bu ittifakı giderek daha fazla 'Direniş Ekseni' olarak adlandırıyor. İttifak sisteminin genel amacı, İslam Cumhuriyeti'ni ABD, İsrail ve Batı yanlısı devletlerden korumaktır.

Ortadoğu Suudi Arabistan gibi Tahran'daki liderlik, oluşturduğu ittifakın savunma amaçlı olduğunu iddia etse de 2012'den beri İran ordusu, İran'ın çatışmayı önlemek için düşmanlarıyla kendi sınırlarının ötesinde savaşması gereken bir 'ön savunma' stratejisine güveniyor.

İslam Cumhuriyeti'nin seçkinleri, ABD'nin Ortadoğu'dan çekilmesini ve İsrail'in (en sevdikleri kelimelerden biri olan) devam eden 'direniş' yoluyla yok edilmesini sağlamak istediklerini söylediklerinden, bu stratejinin güçlü bir saldırı notu söz konusu. İran, Ortadoğu'daki güç-politik düzenin ve bölgedeki kendi hegemonyasının gözden geçirilmesini istiyor.

Siyasi ve İdeolojik Lideri

'Direniş Ekseni', askeri-istihbarat aygıtı, İran güvenlik politikasına hakim olan İranlı dini lider Ali Hamaney'dir. İttifak askeri olarak İran Devrim Muhafızları'nın bir kolu olan Kudüs Kolordusu (Farsça: Niru-ye Qods, Arapça: Failaq al-Quds) tarafından yönetiliyor. Devrim, 1979 konvansiyonel ile rekabet içinde.

Ordu (per. Artesh), İslam Devrimi'nin mimarı Ruhollah Humeyni'nin bir askeri darbeden korktuğu için kuruldu. O zamandan beri Devrim Muhafızlarının görevi, İslam Cumhuriyeti'ni iç ve dış düşmanlarından korumak olmuştur. İran-Irak Savaşı (1980-1988) sırasında, Muhafızlar ülkenin baskın askeri aktörü haline geldi. O zamandan beri, liderleri aynı zamanda ülkenin stratejik tartışmasının yönünü de belirlediler ve dini liderin en önemli güvenlik politikası danışmanı olarak hareket ettiler. 1990'lardan itibaren Devrim Muhafızları, Humeyni'nin askeriyeye güçlü bir yakınlığı olan halefi Ali Hamaney'in desteğinden yararlandı. Komutanları - Mohsen Rezai (1981–1997), Yahya Rahim Safawi (1997–2007), Mohammad Ali Jafari (2007 - Nisan 2019) ve o zamandan beri görevde olan Hossein Salami, en önemli halk figürleri arasında yer alıyor. İran siyasetinde rejim ve sağcı muhafazakar kampı, devrim muhafızları'nın sayısı artık 125 bin.

Kudüs Kolordusu'nun görevi, Arap dünyasında ve Afganistan'da, bazen de ötesinde 'Direniş Ekseni' için ideolojik ve askeri müttefikler belirlemek, oluşturmak, uzun vadeli tavsiye, eğitim, liderlik ve finansman sağlamaktır.

Muhafızların bir parçası olmasına ve dolayısıyla askeri bir varlık olarak nitelendirilmesine rağmen, Kudüs Kolordusu askeri-terörist, istihbarat ve siyasi araçlar kullanan azma bir yapıdır.

Birçok ordunun özel kuvvetleri gibi, kolordu da müttefik örgütlerden savaşçıları eğitir, tavsiyelerde bulunur ve onlara önderlik eder. Gizli bir servis gibi onlara para, silah ve bilgi sağlar. Bir hükümet gibi diplomatik personel gönderir. Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen'deki İran büyükelçileri, çoğunlukla Kudüs Kolordusu subaylarıdır.

Kudüs Kolordusu tek başına çok güçlü değil. Bu, zaten düşük personel seviyesine yansıyor.

1990'larda, elit birimin faaliyetlerinin üç aşamada (1996/97'den, 2003'ten sonra ve 2011'den sonra) genişletilmeden önce yaklaşık 5.000 erkekle başlayan bir büyüme sürecinin sonucudur. 15.000'in sayısı hala yüksek değil. Kudüs Kolordusu'nun geniş operasyon alanını göz önünde bulundurarak.

Birimin özel gücü, müttefik kuvvetlerin (vekil kuvvetler) yönetiminde yatmaktadır. Zamanla, bu tür vekil grupları kullanan birçok devlet, farklı çıkarlar geliştirdiğini, uzun vadede kontrol edilmesinin zor olduğunu keşfetti. Uzun süredir, yani 1980'lerin başından beri birçok sadık taraftarı olan İran'da öyle değil.

'Vekiller' önderlik ediyor. Lübnan Hizbullahı ve Irak Bedir Kolordusu, ortak din ve ideoloji, bu grupların bazılarının inatçı sadakatinin bir nedeni olabilir. Buna bir de Kudüs Kolordusu'nun stratejik sabrı, profesyonelliği ve güvenilirliği eklendi. Birimin liderlerinin ve subaylarının bazen çok uzun süre ayakta kalma süreleri, uzun vadeli, dayanıklı ittifaklar oluşturmaya gelince de faydalı bir faktördür.

Genel olarak, Kudüs Kolordusu çok sayıda subayı olan bir örgüttür. Örneğin, Suriye'de tuğgenerallerin, albayların veya binbaşıların sık sık kaybedildiğine ilişkin raporlarda da görülebileceği gibi, çok sayıda subayın konuşlandırılması, Kudüs Kolordusu üyelerinin öncelikle komutanlar, danışmanlar ve eğitmenler olarak hareket ettiğinin, ilgili müttefiklerin birliklerin büyük kısmını (dolayısıyla alt rütbeleri) sağladığının kanıtıdır. Diğer bir neden ise Devrim Muhafızları'nın ancak sona erdikten sonra eşitlikçi geleneği söz konusu olabilir. 1988'deki İran-Irak savaşının ardından, kendi saflarında rütbe işaretleri getirme konusundaki isteksizliklerine rağmen, muhafız üyeleri kendilerini açıkça askeri bir oluşumdan çok devrimci bir İslami kardeşlik olarak görüyorlardı.

Bu geleneğin bugün hala Muhafızlar içinde bir tür elit güç olarak kabul edilen Kudüs Kolordusu'nda etkisi var gibi görünüyor. Bu birimin misyonu ve İran siyaseti adına önemi ile ilgilidir, ancak personelinin özellikle çeşitli askeri ve gizli servis eğitimi almasıyla da açıklanabilir.

Kudüs Kolordusu'nun, bugünkü şekliyle başlangıcı, 1990'ların başına kadar gitmektedir. O zamanlar kolordu hala Devrim Muhafızlarının kara kuvvetlerinin bir parçasıydı. Yükselişi, İran'ın mahallesinde artan istikrarsızlığın arka planına karşı başladı. Bu, (Şii ve İran karşıtı) Taliban'ın Afganistan'ın büyük bölümlerini fethettiği ve Tahran'ın, Ahmed Şah Mesud (1953-2001) liderliğindeki Kuzey İttifakını destekleyerek yanıt verdiği, 1996 yılında duyuruldu. Takip eden yıllarda, ittifakın hayatta kalmasına yardımcı oldu. Taliban'ın, Afganistan'ı tamamen fethetmesini engelledi.

En geç Mart 1998'e kadar Tuğgeneral Kasım Süleymani birliğin komutasını üstlendi. O andan itibaren İslam Cumhuriyeti'nin, Afganistan politikasını yönetti. Birkaç yıl içinde önde gelen bir komutan haline geldi.

2005 gibi erken bir tarihte Ali Hamaney, Süleymani'yi 'Yaşayan devrim şehiti' unsurların yanı sıra, generalin artan kamuoyu ilgisini çekmesini sağlayan bir açıklama yapıldı. Kudüs Kolordusu ve komutanının önemi, 2003 yılında ABD'nin, Irak'a müdahalesinden sonra yeniden arttı.

Tahran kendini tehdit altında görüldü zira yüzbinlerce ABD birlikleri, iki yakın komşu ülkede (Irak ve Afganistan) mevcuttu. O sıralarda, Kudüs Kolordusu İran'ın, Irak siyaseti üzerindeki etkisini genişletmeye ve Şii terör gruplarını ABD ordusuna karşı savaşmaya göndermeye başladı.

Birim, Hizbullah'ın 2006'da İsrail'e karşı yürüttüğü yaz savaşındaki başarısında da kilit bir rol oynadı. Büyük saldırılara rağmen Hizbullah, savaşın son gününe kadar dayandı ve İsrail topraklarına roket fırlattı.