Osmanlı âlimlerinden ve ehli tasavvuf bir zattır.Anadolu’nun batısında bulunan Germiyan (Kütahya) vilâyetinin, Şeyhli nâmıyla bilinen köyündendir.İsmi Ya’kûb, nisbeti Germiyânî’dir.

Osmanlı alimlerinden ve ehli tasavvuf bir zattır.Anadolu'nun batısında bulunan Germiyan (Kütahya) vilayetinin, Şeyhli namıyla bilinen köyündendir.İsmi Ya'kûb, nisbeti Germiyanî'dir.

Tahsilini tamamlayıp Halvetiyye tarikatı pîrlerinden Sünbüliyye tarikatının kurucusu Sünbül Sinan Efendi'ye intisap etti.Mürşidinin vefatı üzerine ona halef olan Merkez Efendi'den seyru sülükünü tamamlayarak hilafet aldı ve irşad vazifesiyle görevlendirildi.Önce Yanya'da, sonra İstanbul'da Şah Sultan Camii yakınındaki bir zaviyede şeyhlik görevini ifa etti.

Şeyh Yakub'un oğlu da Kocamustafapaşa Sünbül Efendi Camii ve Külliyesi'nin vakıflarında vakfiye şahidi olarak kaydedilmiştir.1571 senesi Cemazil-evvel ayında alem-i cemale göçen Yakub Efendi Kocamustafapaşa avlusundaki Sünbül Efendi Türbesi yakınına inşa edilen türbesine defnedilmiştir.Vefatından sonra vakıf şahidi olarak da kaydedilen oğlu Sinanüddin Yusuf Efendi şeyh olup 1581'de Hac vazifesinde iken vefat etti.

Sünbül Sinan hazretlerinin dergahında zincirli servî diye bilinen, meşhûr ve büyük bir ağaç vardı.Ya'kûb Germiyanî'nin rüyasında gördüğü ağacı, bu zincirli serviye işaret ederek tabir etmişlerdir. Sünbül Sinan Efendi, Ya'kûb Germiyanî'yi çok sever; 'Talebe olunca, Germiyanlı Yakub Efendi gibi olmak lazımdır.' buyururdu.