Ya Bürokrasi…

Yapılan halk oylaması sonrasında ilkler yaşanıyor. Önce Cumhurbaşkanı, kurucusu olduğu AK Parti’ye üye oldu, ardından olağanüstü kongre ile Genel Başkan seçildi, bu hafta da TBMM’deki grup toplantısına katılarak konuşma yaptı. Tüm bu “ilkler” yaşanırken değişim süreci de işliyor. MKYK’nın ardından MYK ve Genel Başkan Yardımcılıklarında da revizyonlar yapıldı.

***

Şu sıralar gözler bakanlar kurulunda yapılacak değişiklikte…

Kabinenin çatı isimlerine ve ana bakanlıklara çok dokunulmayacağı konuşulanlar arasında. Yani kabinedeki revizyon dar kapsamlı olacak.

Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan tüm bu değişimlerle, 2019 yolunda ve sonrasında, emin adımlarla yürüyecek bir AK Parti inşaa etmeye çalışıyor. Aynı zamanda daha fazla uyum, hizmet ve yeni atılımların hedeflendiği bu dönemi, riske atmak istemiyor.

Kendi idaresinde ilerleyecek süreci kurduğu ekiplerle de “denetim” altına alacak. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile yüzde 49’ların yetmeyeceğini, yüzde 50+1’için daha çok çalışılması gerektiğini tüm platformlarda vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup konuşmasında teşkilatlardaki değişikliğe dikkat çekti.

***

TBMM’deki konuşmasında politik konulardan ziyade, parti içi meselelerden bahseden Sn Erdoğan “Belediyelerimiz, il ve ilçe teşkilatlarımızla gece ve gündüz çalışacağız. Bu yıl sonuna kadar il ve ilçe teşkilatlarımızın tamamının güncelleyeceğiz. Çünkü ortada bir metal yorgunluğu var, bunu aşmamız lazım. Çok daha dinamik ekiplerle 2019'a hazırlanmamız gerekiyor.” dedi. Sn. Erdoğan herhangi bir mesaj kaygısı gütmeden söyleyeceğini direkt olarak söylüyor. Teşkilatlarda dışarı itilen veya hiç içeri alınmayanlar için önemli bir fırsat doğdu.

***

MKYK, MYK, Genel Başkan Yardımcıları, Bakanlar, Teşkilatlar değişiyor. Peki ya bürokrasi…

Her ne kadar karar alma mekanizması siyasiler tarafından yönetiliyorsa da, icraat, hız ve hizmet noktasında iş yine bürokrasiye geliyor. Devletlerin en büyük hastalığı olan “dinozorlaşmış bürokrasi” Türkiye için de ayak bağı…

Her ne kadar siyasilerin seçtiği isimler arasından çıkıyorlar gibi görünse de, bürokrasinin ayrı bir mahallesi var Ankara’da.

Daire başkanına karşı koyan şube müdürü

Genel Müdüre ayak direyen daire başkanı

Bakanın talimatlarının arkasından dolanan genel müdür…

Silsile böyle sürüp gidiyor. “Benim abim senden büyük” yarışı ile devlerin hizmetlerini aksatan bu güruhun davranışlarının faturası “hesap veren” konumunda olan siyasilere kesiliyor. 2019 ve sonrası için kalkışılan revizyon hareketi sadece AK Parti ile sınırlı kalmamalı, devletin dişlileri arasına çamur dökenler de bundan payını almalıdır.

HAYIRLI CUMALAR