ABD Başkanı Joe Biden, İspanya’nın Başkenti Madrid’de düzenlenen ve geçtiğimiz ay yapılan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi toplantısının ardından basın açıklamasında bulunmuş ve Türkiye’ye F-16 satışına izin verilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, İspanya'nın Başkenti Madrid'de düzenlenen ve geçtiğimiz ay yapılan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi toplantısının ardından basın açıklamasında bulunmuş ve Türkiye'ye F-16 satışına izin verilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

"F-16'ları Türkiye'ye satmamız gerekiyor. Bunun tersi çıkarımıza olmaz" diyen Biden'ın bu tavrı ne yazık ki ABD'de karşılık bulmadı. ABD Temsilciler Meclisi Yunan lobilerinin baskısına dayanamayıp yine Türkiye aleyhinde çalışmalara başladı. Demokrat Chris Pappas ve Cumhuriyetçi Frank Pallone tarafından sunulan ve Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçakları ile F-16 modernizasyon kitlerinin satışını kısıtlayan yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada kabul edildi. Temsilciler Meclisi'ndeki bu karar Türkiye'ye karşı F-16 satışını yasaklıyor. Fakat Biden'ın yasa tasarısını veto etme hakkı da bulunuyor.

ABD Temsilciler Meclisi, sık sık Türkiye aleyhinde aldığı kararlarla Türkiye'ye olan düşmanlığını her geçen gün daha da belli ediyor. Ermeni ve Yunan lobilerinin baskılarıyla Türkiye'ye karşı cephe alınıyor. ABD, Rusya'dan S-400 savunma sistemi alması nedeniyle Türkiye'yi 5. nesil savaş uçağı olan F-35 programından çıkarmıştı. Türkiye de buna karşın F-16'ların modernizasyonu için ABD ile anlaşmaya çalışmıştı. Fakat onaylanan bu yasa tasarısı Türkiye'nin artık F-16'lardan vazgeçmesi gerektiğini açıkça gösteriyor. Türkiye ABD'nin bu hamlesine karşın acilen alternatiflere yönelmeli ve Rusya, Çin gibi ülkelerden savaş uçağı satın almalı. Yeni nesil Su-57'ler bu alternatife en güzel ve mantıklı örneklerden biri. Türkiye, Rusya ile anlaşıp Su-57 uçaklarını alırsa ABD ve NATO tarafından yine büyük bir baskıya ve yaptırıma maruz kalacaktır. S-400'lerde bunu gördük. Su-57'lerde de bunu göreceğiz. Fakat Türkiye'ye başka bir çare bırakmadılar. Türkiye S-400'leri aldı ve tüm zorluklara rağmen buralara kadar direndi. Artık Türkiye bu tarz yaptırımlara bağışıklık kazandı. Olası bir Rus yapımı savaş uçağı satın alımı, Türkiye'ye karşı yaptırım tekliflerini yine masaya yatıracaktır. Türkiye ise bundan eskisi kadar zarar görmeyecektir.

Türk Hava Kuvvetleri'nin tüm organizasyonu NATO'ya uyumlu bir şekilde. Ama ihtiyacı ve eksiği olduğunda bir NATO ülkesinden bu ihtiyacını karşılayamıyor. Peki o zaman mantıklı olan ne? NATO'dan çıkmak mı, NATO'ya kafa tutup istediğimiz silahı, uçağı, füzeyi satın almak mı? Eğer NATO'nun bu tavrı devam ederse Türkiye'nin NATO üyeliği fazla uzamaz. Ya NATO boyun eğecek ya Türkiye… Ya da yollarını ayıracaklar. Türkiye savaş tehdidi altındaki tek NATO ülkesi olduğundan elbette askeri ihtiyaçlarını bir yerlerden karşılamak zorunda. Bunu NATO sağlayamıyorsa Türkiye'ye de başka alternatif kalmıyor. Ya yerli ve milli savunma sanayi ya da NATO dışındaki ülkelerden ithalat. Çok şükür yerli ve milli savunma sanayimiz son yıllarda büyük gelişimler gösterdi ki birilerine muhtaç olmayacak seviyeye geldik. Birkaç eksiğimiz olsa da büyük oranda temelleri attık. Önümüzdeki yıllarda her şeyi üreten, ürettiğini kendine ve ticari ortaklarına satan bir Türkiye'yi göreceğiz. Uçak gemisi, savaş uçağı, denizaltı ve yerli yazılımlar alanındaki eksikleri tamamlayınca Türkiye %99 kendi kendine yeten bir ülke haline gelecektir.