Her meşrebin, her mesleğin suç işleyenleri vardır.

Her meşrebin, her mesleğin suç işleyenleri vardır. Ama kabul etmek gerekir ki insanları kandırmak için en elverişli meslek ise din hocalığıdır. İnsanlar hesap vereceği bir İlah’ı anlatmayı amaç sayan din hocalarının, inandığı İlah’ının istemediği bir kandırmayı, yapabileceklerine inanmak istemezler. Zaten gerçek dindarlar da inandıkları İlah’ını anlatırken yalan söylemeyi, insanları aldatmayı asla düşünemezler. Bu nedenle insanlar gerçek dindarlara kendilerini teslim ederler.
***
Ancak insanlardan elde edecekleri menfaatleri düşünen, menfaatperest, çıkarcı, bencil insanlar, halk kültüründe var olan gerçek dindarlara karşı olan bu teslimiyetten faydalanmak isterler. Dindar olmadıkları halde, dindarlık numarası yaparak, insanları kandırarak gerçek amaçları olan, kişisel menfaatlerini elde etmek, kibirlerini tatmin etmek için dindarlık rolü oynarlar. Bu tür sahtekârlar insanlığın başlangıcından beri vardı, kıyamete kadar da varlıkları devam edecektir.
***
Peki! İnsanlar kendilerini neden evliyalara, şeyhlere teslim ediyorlar da diğer meslek gruplarındaki kişilere bu kadar teslim etmiyorlar? Doktorların, öğretmenlerin, askerlerin, polislerin, tüccarların, esnafın hile yapabileceğine, kandıracağına ihtimal verirken, din adına konuşan hocaların, alimlerin, şeyhlerin hile yapabileceğine, kandıracağına daha az ihtimal veriyor, hatta kendi hocalarının hile yapabileceğine hiç ihtimal vermiyor? Çünkü bütün dinler ihlâsa yani samimiyete önem verir ve dünya hayatının önemsizliğini savunur. Hile ve yalan ise ihlas/samimiyet ile taban tabana zıttır. Hem dindar hem de samimiyetsiz olamaz insan. Dindarlık demek samimiyet demektir.
***
İnsan, dindar olmadığı halde niçin dindarlar gibi yaşar? Dünya menfaati ve kibrini tatmin için dindar gibi yaşayabilir. Yani dinin emrettiği bütün sadeliği yerine getirir. Yemesini ve içmesini azaltır. Sade giyinir, yerlere oturur, fakir bir hayat sürer. Bütün bunları yaparken dünya hayatının hiçbir nimetinden yararlanmaz. Örneğin kadınlarla evlilik haricinde ilişkisi yoktur, para biriktirmez, bir makamı yoktur, ama yinede dinde samimiyeti yoktur, fakat dindar gibi davranır. İşte bu kişiler kibirlerini tatmin etmek için dindar görünerek saygı elde etme, peşindedirler. En tehlikeli sahte dindarlar bunlardır. Tespit edilmesi çok zordur. Dinin görünürdeki bütün şartlarını yerine getirirler, ama yinede dindar değillerdir. Kibirlerini tatmin etmek için dindar görünürler.
***
Dindar görünümlü, dünya menfaatlerinin peşine düşen sahte dindarları tespit etmek çok kolaydır. Ama hiçbir dünya menfaatinin peşine düşmeyip de sadece kibrinin tatmini peşinde koşan kişi nasıl tespit edilecek? Cevap: şeyhmetre ile tespit edilecek. Keşke şeyhmetre olsa da sahtekar din adamlarını hemen tespit edebilsek diyorsunuz. Aslında öyle davranış kriterleri belirlersiniz ki tıpkı bir şeyhmetre makinesi gibi sahte şeyhleri gerçeğinden ayırt edebilirsiniz.
***
Şeyhmetre kriterleri neler olmalıdır? Bir daha ki yazıya inşaallah