17 Şubat 1959 tarihinde Menderes ve arkadaşları VickersViscount 794 model 4 motorlu Tc Sev isimli uçakla Kıbrıs cumhuriyetinin kurulma görüşmeleri için Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan Londra ya doğru yola çıkarlar .Uçakta 8 mürettebat 16 yolcu bulunmaktaydı .

17 Şubat 1959 tarihinde Menderes ve arkadaşları VickersViscount 794 model 4 motorlu Tc Sev isimli uçakla Kıbrıs cumhuriyetinin kurulma görüşmeleri için Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan Londra ya doğru yola çıkarlar .Uçakta 8 mürettebat 16 yolcu bulunmaktaydı .

Sev" isimli uçak, önce yakıt ikmali için İtalya'nın başkenti Roma'da mola verdi, daha sonra ise Londra'daki Heathrow havaalanına hareket etti. Ancak yoğun sis nedeniyle uçağın Heathrow havaalanına inişine izin verilmedi. Uçağın önce Paris'e indirilmesi planlandı, ardından ise Londra'nın 40 kilometre güneyindeki Gatwick havaalanına yönlendirildi.

Ancak "Sev" uçağı yine yoğun sisin etkili olduğu Gatwick havaalanına yaklaşık 5 kilometre kala Surrey bölgesindeki Newdigate köyü yakınlarında ormanlık bir alana düştü. Ağaçlara çarpan uçağın iki kanadı koptu ve ters döndü. Uçakta bulunan 8 mürettebattan 5'i, 16 yolcudan ise 9'u hayatını kaybetti.

Uçağın düştüğü yerin yakınında bulunan Newdigate köyündeki çiftçi bir çift Menderes'e yardım ettiler.Uçağın düşme sesini duyan ve evinden çıkan Margaret ve AnthonyBailey olay yerine ilk gidenler oldu. Menderes ve 2 arkadaşını Bailey çifti arabalarına alarak evlerine götürdü. 2. Dünya savaşında hemşirelik yapan Margeret yaralılara ilk müdehaleyiyaptı .Onlarabattanyeve kahve verdi.3 kişiye şubat soğuğunda belki müdehale edilmeseydi soğuktan donacaklardı .Margerat evde yaralılarla ilgilenirken kocası Anthony araba ile tekrar kaza yerine gidip kalan yaralılara yardım etti.Hava çok sisli olduğu içinolay yerine gelmekte olan Ambulanslara kılavuzluk yapıp yol gösterdi .

Kaza sonrası İngiltere kraliçesi Elizabeth ve Rum lider Baş Piskopos Makaryos ölenler için taziye ,yaralananlar için geçmiş olsun telgrafı çektiler.Hastanede yatan Menderes `i İngiltere başbakanı HaroldMacmillan ve Yunanistan başbakanı Constantine Karamanlis ziyaret ettiler .

İngiliz film arşivi British Pathe ` de uçak kazası sonrası çekilmiş birkaç kısa haber filmine raslamıştım.Filmde uçağın düşme noktasında çekilmiş çok nadir görüntüler var.Başbakan Adnan Menderes `in uçağında yer alan kaza sonrası yaralanan arkadaşlarını hastanede ziyaret ediyor.Filmin devamında gene çok nadir görüntüler var.Kaza sonrası hayatını kurtaran çifti başbakan bizzat evlerine giderek ziyaret ediyor.Menderes ` i kalabalık bir basın ordusu takip ediyor. Eve gazeteciler sokulmuyor .Bahçede görüntü alınmasına izin veriliyor . Menderes Margerat ve AnthonyBailey çiftine çok teşekkür ediyor .Türkiye ye tatile davet ediyor. Sonradan bu çift bizzat başbakanın misafiri olarak ülkemize tatiledegeldiler .En son bayan Margaret le 2013 yılında 89 yaşındayken Anadolu ajansı bir raportaj yapmıştı . Şuan ikisidehayattamıbilmiyorum ,öğrenemedim.

KAZADA HAYATINI KAYBEDENLER

1-Ali Server Somuncuoğlu (Basın-Yayın ve Turizm Bakanı)

2 -Şerif Arzık (Anadolu Ajansı Genel Müdürü)

3 -Abdullah Parla (Türk Hava Yolları Genel Müdürü)

4 -Kemal Zeytinoğlu (DP Eskişehir Milletvekili)

5 -Muzaffer Ersü (Başbakanlık Özel Kalem Müdürü)

6 - İlhan Savut (Dışişleri Bakanlığı 2. Daire Başkanı)

7 -Mehmet Ali Görmüş (Basın-Yayın ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü)

8 - Sedat Görmüş (Dışişleri Bakanlığı katibi)

9 - Burhan Tan (Akşam Gazetesi foto muhabiri)

10 -Münir Özbek (Kaptan Pilot)

11 - Sabri Kazmaoğlu (Yardımcı pilot)

12 -Lütfi Biberoğlu (Yardımcı pilot)

13 -Gönül Uygur (Hostes)

14 - Gündüz Tezel (Telsiz operatörü)

KAZADA YARALANALAR

1 - Adnan Menderes (Başbakan)

2 - Şefik Fenmen (Özel Kalem Müdür Yardımcısı)

3 - Rıfat Kadızade (Sakarya Milletvekili)

4 - Emin Kalafat (Çanakkale Milletvekili)

5 -Melih Esenbel (Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri)

6 -Arif Demirer (Afyon Milletvekili)

7 -Kazım Nefes (Koruma polisi)

8 - Yurdanur Yelkovan (Hostes)

9 - Kemal Itık (Makinist)

10 Türkay Erkay (Kabin memuru )

Kaza sonrası 2 gün gecikmeyle Kıbrıs görüşmeleri başladı .Kıbrıs ada devletinin ilk temelleri atıldı.Menderes yurda dönüşünde çok büyük coşkuyla karşılandı . Başbakanı Yeşilköy havalalanında Yüzbinlerce vatandaş karşıladı .Ankara`ya trenle giden başbakanı gene Ankara garında çok büyük bir kalabalık karşıladı .Karşılıyanlar arasında İsmet İnönü ve Celal Bayar `da vardı .Tren garındaki karşılama töreninin film kaydı mevcuttur .Kaza sonrası Chp-Dp arasında kısa süreli yumuşama olduysada bu uzun sürmedi.Bir süre sonrada 27 mayıs darbesi oldu .

Menderes bu kazadan sağ kurtulunca bir adakta bulundu .İstanbul da Eyüp sultan camiinin halılarını değiştirecem dedi .Halılar Hereke fabrikasında dokundu zamanında yetiştirilip camiye serildi .27 mayıs ihtilali sonrası bir icra memuru Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel` e bir dilekçe yazarak camideki eski halıların antika olduğunu,akibetlerinin belli olmadığı için araştırılması için dilekçe yazdı .Dilekçe sonrası yapılan araştırmada halılar Diyanetin deposunda bırakıldığı gibi eksiksiz durduğu tespit edildi dava düştü..Kaza sonrası çekilmiş filmlerden bazı kareleri makaleye ekliyorum .

Başbakan Adnan Menderes kazada yaralanan arkadaşlarının tedavi gördüğü hastane önünde.

Başbakan Adnan Menderes uçak kazasından yaralı kurtulan bir arkadaşını hastanede ziyaret ederken.

Başbakan Menderes`i uçaktan yaralı kurtarıp evlerine getiren Margaret ve eşiAnthonyBailey.

Başbakan Menderes Margaret ve AnthonyBailey çiftinin evine teşekkür ziyaretine gittiğinde evin önünde bir basın ordusu onları bekliyordu.

Başbakan Menderes Kıbrıs görüşmelerinde .

Başbakan Menderes Margaret ve AnthonyBailey çiftinin evinden ayrılırken .

Başbakanın bindiği VickersViscount 794 model 4 motorlu Tc Sevuçağı .Uçak kaza esnasında ters döndü .Kanatları koptu.