Kovboy iyice patavatsızlaştı

“Kürtleri vurmaları halinde Türkiye’yi ekonomik açıdan yıkıma uğratacağız, mahvedeceğiz…”

ABD Başkanı Trump gerçekten iyice patavatsızlaştı. Akla ziyan böyle bir tehdidi nasıl yaptı? İpleri koparacak son söz olarak söylenmesi gereken,kabul edilmesi mümkün olmayan böyle bir cümleyi hangi haleti ruhiye ile kurdu?

Gerçekten anlamak mümkün değil…

İran için kullansa, Esed’e söylese, Kuzey Kore’yi, Rusya’yı, Çin’i hedef alsa “düşman” kabul edildiği için makul karşılanabilir. Ancak müttefik bir ülke için böylesine aşağılayıcı sözler sarf etmeyi mantıkla, izanla açıklamak mümkün değil…

Kürtleri vurmak ne demek?

Türkiye’de yaşayan milyonlarca Kürt var ve birçoğu da Suriyeli Kürtlerle akraba. Türkiye kendi vatandaşını ya da vatandaşının yakınını ne diye vursun?

Kendi vatandaşı olan Kürtleri bir tarafa bıraktıkTürkiye, Suriye’den kendisine sığınan 3 milyondan fazla Suriyeliyi yıllardan beri güvenli bir şekilde toprağında barındırıyor. Hastaları ücretsiz tedavi ediyor, çeşitli kurslar açıp onları meslek sahibi yapıyor, çocukların okula gitmelerini sağlıyor, psikolojik destek veriyor vs. vs.

Trump, bunları bilmiyor mu?

Trump, Suriye’de korumaya çalıştığı ve “Kürtler” dediği grubun Türkiye’nin terörist ilan ettiği PKK/YPG’liler olduğunun bal gibi farkında…

Ama Trump bu!

“İnternetin karşısına geçtiği zaman ya kendini kaybediyor ya da kafayı çekip twitter atmaya başlıyor” gibi görünüyor ama öyle değil. Çünkü attığı akıl almaz twittler hala sayfasında duruyor.

ABD’liler de şaşkın şaşkın izliyorlar. Nitekim Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump’ın Türkiye’ye yönelik hadsiz mesajı ile ilgili soruya cevap veremedi ve “Trump’a sorun” demekle yetindi.

Trump, aynı mahalle kabadayıları gibi davranıyor. Üslup, siyaset, görgü kuralları onun için bir anlam ifade etmiyor. Demiyor ki, “En son söylenmesi gereken sözleri saf edersem yarın ne yüzle bu adamların yüzüne bakacağım, bir araya geleceğim ve konuşacağım?”

Bunları düşünmüyorve paldür küldür düz gidiyor…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Hiçbir tehdide pabuç bırakmayacağımızı söyledik. Bir tarafta ekonomik zorluklar, bir tarafta terör tehdidi, bu millete sorsalar, karşı karşıya kaldığı tehdidi yok etmek için ne gerekiyorsa onu yaparız. Trump’ın kullandığı dili doğru bulmuyoruz. Öncelikle hak ettiğimiz saygıyı, ABD ve herkes bilmeli. ABD ve herkes üslubunu ve davranışlarını ayarlamalı.” şeklinde bir tepki gösterdi.

Yeterli mi?

Değil tabi... Muhalefet millete tercüman oldu ama Trump bundan anlar mı, sanmıyoruz.

Trump sadece Türkiye için değil, ABD, hatta dünya için de bir tehdit. Çünkü ne söyleyeceği, nasıl davranacağı kestirilemiyor.

Rabbim, başta içinde bulunduğumuz coğrafyayı ve dünyayı bu adamın şerrinden korusun…