Sur İçi’nin farklı yerlerinden tekke, türbe bilgileri vermeye çalıştığımız yazılarımızda yönümüzü Kocamustafapaşa’dan Çemberlitaş’a zuhur eden bir hal ile çeviriyoruz. Belki birçoğunuzun önünden geçtiği, yakın zamana kadar muhabbet ehlinin var olduğu sonraları sırlanan bir mekândan, Kara Baba Tekkesinde bahsedeceğim size.

Sur İçi'nin farklı yerlerinden tekke, türbe bilgileri vermeye çalıştığımız yazılarımızda yönümüzü Kocamustafapaşa'dan Çemberlitaş'a zuhur eden bir hal ile çeviriyoruz. Belki birçoğunuzun önünden geçtiği, yakın zamana kadar muhabbet ehlinin var olduğu sonraları sırlanan bir mekandan, Kara Baba Tekkesinde bahsedeceğim size.

Bir zamanlar, Çemberlitaş'da Atik Ali Camii civarında, Mimar Hayreddin Mahallesinde, Rıfaiyye'ninUlvaniyye kolundan Kara Baba'yı Velî Dergah-ı Şerîfi varmış. Devrin en kıymetli zakirlerinin sık sık gittikleri bu dergah İstanbul'daki en göze çarpan KıyamîRıfaî tekkelerinden bir haline gelmiş. Bu dergah-ı şerîfin son postnişîniHakkakzade Ali Haydar Bey, Cemaleddin Server Revnakoğlu'nun babasının çok yakın dostu olduğundan, Revnakoğlu çocukluğunda bu dergaha çok sık gidermiş. Bir makalesinde bu dergaha devam eden zakirleri tek tek zikrettikten sonra dergahın son postnişîni Ali Haydar Efendi hakkında çok mühim bilgiler veriyor.

Cemaleddin Server Revnakoğlu diyor ki:

Doğma büyüme İstanbul çocuğu olan tekkenin son şeyhi Ali Haydar Bey, gayetlemüeddeb, cidden kibar, asil bir kalem efendisi olduğundan kendisini tanıyan herkesten sevgi ve saygı görürdü. Kendi tarîkinin ve diğer kıyamîtarîkatlarınadabına, erkanına ve hurde-i tarîk denilen bütün inceliklerine hakkı ile vakıf olduğu gibi mûsikîden de anlardı. Hele Klasik Tekke Mûsikîsini iyi bilenler, iyi öğretenler arasında sayılırdı. Tatlı, muhrik ve ihatalı güzel sesi ile Ramazanlarda padişah sarayında ve Enderûn-i Hümayûn'da, sûret-i mahsûsada yaptığı müezzinbaşılığından ve kıyamî dergahlardaki zakirbaşılığından başka mevlidhanlığı ve mersiyehanlığı ile şöhret bulmuştu.

Kara Baba Dergahının son postnişîni Haydar Efendi 1935 senesi Ağustos ayında kanserden vefat etmiş ve Merkez Efendi Kabristanında, Kadiriyye-i Berzenciyye'den Bağdatlı Şeyh Yusuf Baba'nın yanına defnedilmiş. Ancak maalesef ilgisizlik ve aynı kabire başka definler yapılması yüzünden kabir ortadan kaybolmuş.

Tekke şu an Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ediliyor, akibetihayr ola…