İşsizlik sigortası, çalışanları durgunluk sırasında büyük gelir kayıplarından korur ve zaman içinde refahın yumuşatılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ekonomik dalgalanmaları azaltan önemli bir otomatik dengeleyicidir.

İşsizlik sigortası, çalışanları durgunluk sırasında büyük gelir kayıplarından korur ve zaman içinde refahın yumuşatılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ekonomik dalgalanmaları azaltan önemli bir otomatik dengeleyicidir. Özellikle işsizler, genellikle yüksek bir tüketim oranına sahiptir ve durgunluk sırasında herhangi bir ek geliri harcarlar. Gelir güvencesi de hane halkının kredibilitesini desteklemektedir. Sağlam bir şekilde finanse edilen işsizlik sigortası, tüketici talebini dengeler ve ekonominin direncini güçlendirir.

Bir durgunlukta büyüme yavaşlar, talep çöker, şirketler işçileri işten çıkarır ve finansal piyasalar bocalar. Ekonomik teşvik paketleri, olumsuz etkileri azaltmaya yöneliktir. 2008'deki büyük ekonomik kriz sırasında, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, ek kamu yatırımlarına, vergi indirimlerine veya şirketler, haneler için krediye daha kolay erişime, genellikle gayri safi yurtiçi hasılanın %2'sinden daha fazla bir maliyete dayanıyordu. Bununla birlikte kriz, bazı bölgeleri diğerlerinden daha sert vurdu. Farklı boyutlardaki ekonomik teşvik paketlerinin bununla pek ilgisi yok. Çok daha önemlisi, bir ekonominin temel esnekliğidir. Bu, büyük ölçüde otomatik stabilizatörlerin etkinliğine bağlıdır. Teşvik paketlerinden farklı olarak, bir kriz durumunda etkinleştirilmeleri gerekmez. Ekonomik dalgalanmaları otomatik olarak ve gecikmeden önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Özellikle önemli bir otomatik dengeleyici işsizlik sigortasıdır.

İşsizlik arttıkça, daha fazla hane gelir kaybeder. Ayrıca iş aramak daha uzun sürer. Böylece daha az tüketirler. İşini kaybetmeyenler bile daha büyük bir güvensizlikten mustarip ve daha fazla tasarruf ediyor. Her durumda, işsizlik sigortası talebi desteklemeye yardımcı olur, bir yandan işsizlerin harcanabilir gelirini artırır. Ayrıca işini kaybetmekten korkanların riski de azalır. Bununla birlikte, ters tepme etkileri de vardır. Örneğin, daha cömert işsizlik yardımları, iş arama yoğunluğunu ve işsizlerin yeni bir işi kabul etme isteklerini azaltırsa, uzun vadede daha yüksek işsizliğe de yol açabilir.

Bu tür telafi edici etkiler, işsizlik sigortasının nasıl uygun bir şekilde tasarlanacağını düşünmeyi zorlaştırmaktadır. Bazı etkili çalışmalara rağmen, politika yapıcılar için hala pratik rehberlik eksikliği var.