Gençler muvaffak olun..

Türkiye tarihinde en büyük gadre uğramış insanlar listesinin başlarında ismi zikredilmesi gereken, devrin devrimbaz cuntacı artıklarınca “hoca, bil ki sen cumhurbaşkanı olursan ne top atılır, ne tören yapılır... Senin cibin hazır... Koyacaklar seni bir cibe... Yukarıda bir yere götürecekler... Orada akıbetin meçhul... Belki Etlik’te mezarını bile hazırlamışlardır..” denilerek köpekçe bir tehditle Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesi istenmiş, kıymetini bilmeyi bırakın hakkında rezil bir husumet beslenmiş, elan dahi kıymeti tam olarak idrâk edilememiş büyük Türk entellektüeli ve dünyaca tanınmış merhum Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil hocamızın ileri görüş ve dehası ile yazdığı kıymetli bir eseri vardır:

GENÇLERLE BAŞBAŞA...

Merhum ve inşá’allah mağfur hocamızın bu kıymetli eseri, yayınlandığı günden bu yana defalarca basılmış ve her nesle seslenmiştir. Büyük küçük her insana verdiği ve vermeye devam edeceği öğütleri nesiller boyu devam edecektir.

Zátıâlilerinin de belirttiği gibi “bu kitap, sadece fikri çalışma atölyesinin genç ve tecrübesiz çırakları için faydalı olabilecek bir rehberdir..”

Lâkin hasseten, seçilen konuların ve yazarının dahiyane üslûbuyla bu nadide eser, genç nesillere olduğu kadar her yaştan insana da ilham olabilecek bir eserdir..

Yine merhumun deyişiyle “geleceğin ümidi olan gençleri, bunalımdan, iradesiz ve cesaretsiz yaşamaktan kurtaracak olan bu kitap; muvaffakiyetin sırlarını göstermektedir..”

Merhum üstadın gençlere tavsiyeleri fevkalâde kıymetli bir entellektüelin olduğu kadar, bir büyük evliyanın öğütleri kadar da kıymetlidir.. Zira bütün o öğütler ihlás sahibi bir kalbden ve irfan sahibi dahi bir beyinden süzülüp kültür imbiklerine akmıştır..

Bu kadar iddialı yazıyorum zira onun sadece bu kıymetli eserini değil daha birkaç eserini de okumak nasib oldu. Bizim gençliğimizde whatsapp, instegram, facebook gevezelikleri zevzeklikleri yoktu. Biz kitap okurduk.

Merhumla devam edelim:

“Gerçi muvaffak olmak, mesut (mutlu) olmak demek değildir. İnsan muvaffak olur, cemiyet içinde özlediği yerin daha üstününü bile alır da, mesut olmayabilir. Servetin, iktidar ve şöhretin son haddine varmış nice insan vardır ki, içi dâima saâdet dünyâsının hasretiyle yanıp tutuşur.

Mükellef (gösterişli) apartmanlarda, göz kamaştırıcı bir konfor ve lüks içinde yaşayan insanlar görürsün ki, bunun hepsini bir günlük saâdetle değişmeye hazırdır. Çünkü, saâdet tamâmiyle gönül işidir. Ve içimizdedir. Onu kendi içimizden başka bir yerde sanıp aramak ve saâdeti sırf servet, iktidar ve şöhrette görmek, çölde serabı su zannetmektir.

Bununla berâber, saâdetin yolu, muvaffakiyetin yolundan ayrı da değildir. Ve saâdet ülkesi, muvaffakiyet diyârının, biraz daha ilerisindedir.

Bu diyârı aşmadan saâdete erişmek, imkânsız değilse de, çok güçtür. Muvaffak olmuş bir insan için saâdete kavuşmak ise kolaydır, yalnız birazcık daha gayret işidir.”

Gençler muvaffak olunuz.. Bunun sırlarını merhum üstadın eserinden öğrenin ve derhal harekete geçin. Asla tembel olmayın.

Ve unutmayın ki, tembellik en ziyade bu çağda ayaklandı... Zira gençler obezleşti.. Çok yiyorlar ve sonra yerlerinden kalkamıyorlar... Bilgisayar başından kalkamayan gençlere; nadiren kalktıklarında, okula veya işe gittiklerinde de mobil bilgisayar olan “akıllı telefonları” musallat ettiler.

Gençler işiniz çok zor ama imkânsız değil. Gayret ediniz. Gayret sizden tevfik ve hidayet Allah’tandır. Muvaffakiyetiniz ülkemizin muvaffakiyetidir, Allah yolunuzu açık, zihninizi berrak, sa’yinizi meşkûr eylesin..*

* Allah sa'yınızı meşkur eylesin; hayırlı, güzel iş, faaliyet, hizmet yapanları tebrik maksadıyla teşekkür babında bir duâdır.